Palangiškiai įrodė: namo administratorių jie pakeitė teisėtai

Bendrovei „Palangos butų ūkis“ nepavyko teisme įrodyti, kad daugiabučio gyventojai namo administratorių pakeitė neteisėtai. Palangos savivaldybė viliasi, kad tai taps precedentu kitose bylose, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jan 21, 2014, 7:09 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:29 AM

Daugiabutį namą administravusios bendrovės ekonominiai sumetimai negali būti svarbesni už kitą turto administratorių pasirinkusių butų savininkų interesus.

Taip nusprendė Palangos apylinkės teismas, išnagrinėjęs bendrovės „Palangos butų ūkis“ ir kurorto savivaldybės ginčą.

Pernai rugpjūčio pabaigoje Palangos savivaldybės administracija gavo Medvalakio gatvės 21-ojo namo daugumos gyventojų prašymą paskirti kitą administratorių – bendrovę „Palangos komunalinis ūkis“.

Administracijos direktorę pavaduojantis Bronius Martinkus pasirašė įsakymą, kuriuo pakeitė „Palangos butų ūkį“ kita bendrove.

„Palangos butų ūkis“ šį savivaldybės įsakymą apskundė teismui. Anot įmonės, šis įsakymas neteisėtas, nes jis pasirašytas ne pagal gyventojų susirinkime pareikštą valią, o pateikus daugumos butų savininkų pasirašytą prašymą.

Be to, pakeitus administratorių neva buvo pažeisti „Palangos butų ūkio“ teisėti lūkesčiai dėl veiklos tęstinumo.

Gyventojai teisme aiškino nežinoję visų balsavimo procedūrų, todėl surašė prašymą savivaldybei ir po juo surinko gyventojų parašus.

Žmonių sprendimas pakeisti namo administratorių buvo patvirtintas pernai lapkričio pabaigoje vykusiame gyventojų susirinkime, tačiau tai žinodamas „Palangos butų ūkis“ savo ieškinio neatsiėmė.

Teismas pripažino, kad gyventojų prašymai, kuriais remdamasi savivaldybė pakeitė namo administratorių, nevisiškai atitinka teisės aktais nustatytus reikalavimus.

Tačiau šiuos pažeidimus teismas įvertino kaip formalius, dėl kurių negali būti nuginčyta butų savininkų valia ir panaikintas įsakymas dėl administratoriaus pakeitimo.

„Palangos butų ūkio“ ieškinys buvo atmestas, tačiau apylinkės teismo sprendimas gali būti apskųstas apeliacine tvarka.

Iš viso „Palangos būtų ūkis“ yra apskundęs 24 savivaldybės administracijos įsakymus, pagal kuriuos gyventojų daugumos prašymais pakeistas daugiabučių administratorius.

„Visų šių ieškinių laukia toks pat likimas, nes vieną tokį ginčą jau išnagrinėjęs Palangos apylinkės teismas, nagrinėdamas kitus ieškinius, savo sprendimo keisti neturėtų“, – sakė savivaldybės juristas Vytautas Korsakas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.