Kiaulienos prekyba gali būti stabdoma visoje Europos Sąjungoje

Lietuvoje aptikus afrikinį kiaulių marą, Europos Sąjunga (ES) pirmadienį spręs, kokių imtis priemonių. Viena jų – kiaulienos prekybos stabdymas visoje bendrijoje.

EK atstovai įvertins, ar Lietuva ėmėsi tinkamų veiksmų dėl afrikino kiaulių maro.<br>V.Balkūno nuotr.
EK atstovai įvertins, ar Lietuva ėmėsi tinkamų veiksmų dėl afrikino kiaulių maro.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-01-26 11:23, atnaujinta 2018-02-17 02:30

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius teigė, kad į Lietuvą kitą savaitę turėtų atvykti Europos Komisijos (EK) atstovai. Jie įvertins, ar Lietuva ėmėsi tinkamų veiksmų dėl afrikino kiaulių maro.

„Jie nori Europos Sąjungos mastu priimti kai kuriuos dalykus, nes kai kuriuose dokumentuose parašyta, kad pasireiškus afrikiniam kiaulių marui nors vienoje iš Europos Sąjungos šalių, visoje Sąjungoje gali būti sustabdoma kiaulienos prekyba“, – BNS teigė tarnybos vadovas.

Šeštadienį skelbta, kad Rusija ir Baltarusija laikinai uždraudė kiaulienos importą iš Lietuvos. „Čia yra jų veterinarijos įstatyme, kaip ir mūsų, parašyta, kad pasireiškus kaimyninėje valstybėje tam tikrai ligai, tokios priemonės yra priimamos. Mes turime kuo greičiau įrodyti, kad mes kažką imamės būtinų veiksmų. Įrodę, prašysime, kad sušvelnintų priemones“, – sakė J.Milius.

Siekiama, kad per savaitę būtų išnaikinti šernai nustatytoje padidintos grėsmės zonoje – Alytaus, Lazdijų, Druskininkų, Varėnos, Šalčininkų ir Trakų rajonuose. J.Milius sakė, kad vien šeštadienį nušauta 12 šernų – ar jie nešiojo maro užkratą, šiuo metu dar tiriama.

„Mes norėtume, kad per savaitę ar dvi savaites būtų išnaikinti šernai 5 tūkst. hektarų ploto miške“, – sakė jis.

Lietuvoje nustačius afrikinį kiaulių marą dviem šernams, VMVT įvedė intensyvią kiaulių ūkių stebėseną. Be to, afrikinio kiaulių maro diagnozės patvirtinimui mėginiai išsiųsti į ES afrikinio kiaulių maro laboratoriją Ispanijoje.

Penktadienį Lietuvoje buvo nustatytas kiaulėms ypač pavojingas afrikinis maras, tačiau juo kol kas užsikrėtė tik šernai. Žmonių sveikatai ir gyvybei ši liga grėsmės nekelia.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.