Turistų maršrutai: nuo Afrikos safario iki meditacijos su vienuoliais

Turkijos paplūdimius nugulėję, su Europos miestų architektūra susipažinę, Atlanto vandenyną pamatę ir Egipto piramides už viršūnės (nuotraukose) „palaikę“ lietuviai turistai vis dažniau žvalgosi į tolimesnius, labiau egzotiškus, paslaptingus ir nepažintus kraštus.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Jan 26, 2014, 1:37 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:24 AM

Turizmo agentūros ir kelionių organizatoriai teigia, kad Lietuvos keliautojai tampa vis drąsesni ir žvalgosi į kitus žemynus – Afriką, Aziją, Pietų Ameriką. Jie nori ne tik pamatyti ir sužinoti, bet ir pažinti, pajausti, paliesti.

Kelionių į Afriką organizatoriaus „Go Africa LT“ įkūrėjas ir direktorius Marius Mauragas teigia sulaukiantis įvairiausių pageidavimų. „Lietuviui važiuoti į Afriką jau yra egzotika, neįprasta, pavojinga. Patyrusiems keliautojams tai yra normali, saugi kelionė.

Mums pamatyti dramblį ar begemotą – kasdienybė. Rečiau gauname užklausų pažiūrėti į gorilas. Jos yra Ugandoje, ten brangus įėjimas, o pačių gorilų likę tik apie 700 ir jos nyksta.

Taip pat būna norinčių sutikti natūralią gentį, su partneriais esame tokius maršrutus organizavę. Tai liečia Namibiją (himba gentis), Keniją, Tanzaniją (masajai) ir Ugandą (pigmėjai). Dar yra organizuojamos kelionės neįprastos kartu su vietiniais eiti į medžioklę, pasižiūrėti, kaip jie medžioja įvairius smulkius žvėrelius“, – sakė M.Mauragas.

Savaitės trukmės poilsinė kelionė į Afriką su safariu gali kainuoti apie 5 tūkst. Lt, o dukart ilgesnė išvyka su programa – apie 10 tūkst. Lt. Žinoma, jei norėsite skrydžio verslo klase, penkių žvaigždučių viešbučių, individualių ekskursijų, kelionė gali atsieiti ir virš 25 tūkst. Lt.

„Smagu tai, kad daugėja pozityvumo, žmonės vis daugiau žino apie Afriką, mažiau reikia pasakoti, kas jų laukia, kur yra pavojinga, kur – nepavojinga... Ten atstumai dideli ir kiekviena šalis turi savo specifiką, savo gamtą, gyvūnus, kultūrą“, – teigė „Go Africa LT“ vadovas.

Gyvenimas su vienuoliais ir netikėtas taifūnas

Ne mažiau paslaptingas lietuviams atrodo ir Azijos žemynas. „Megaturo“ tolimųjų kraštų koordinatorė Ramunė Zubernytė teigė, kad turistai nori ne tik ten nuvykti pasižvalgyti, bet ir pažinti vietos kultūrą, papročius, religiją.

„Rugsėjį buvo užsakymas, žmonės norėjo individualios išskirtinės kelionės į Indiją, Kašmyrą. Jie gyveno vienuolyne, pas vienuolius, meditavo, su jais individualiai dirbo vienuoliai. Vos atvykę jie net buvo aprengti kaip vienuoliai“, – prisiminė R.Zubernytė.

Šiuo metu dar vienas turistas pageidauja keliauti į Indiją ne sezono metu, kuomet šioje šalyje siaučia liūtys. Jis taip pat nori pagyventi su vienuoliais bei pakeliauti po džiungles.

Tačiau ekstremalių potyrių gali tekti paragauti ir jų neužsakius. Pernai moteris su turistų grupe buvo išvykusi į Filipinus, ir „pataikė“ būtent tuo metu, kai salyną užklupo taifūnas. Laimei, lietuvių turistinis maršrutas aplenkė gamtos stichijos epicentrą. „Mes keliavome į kalnus, apžiūrėjome ryžių plantacijas, lankėmės Sagadoje... Kai viešbutyje pamatėme, kokius vaizdus rodo, buvo tikrai baisu. Gerai, kad grįžome visi gyvi ir sveiki“, – sakė R.Zubernytė.

Anot jos, neretai kelionių į egzotiškus kraštus pageidauja jaunavedžiai, o kai kurie svečioje šalyje nori ir susituokti. „Dažnai renkasi Šri Lanką, Maldyvus, Indiją... Kokia bus kelionė, daugiausiai priklauso nuo biudžeto. Tarkime, Maldyvuose 5 žvaigždučių viešbutis dviem savaitėms su skrydžiu kainuoja apie 11–12 tūkst. Lt, kartu su vestuvėmis, bet galima tilpti į 6–7 tūkst. Lt“, – sakė pašnekovė.

Savas turistų klubas

Kelionių entuziastė, turizmo agentūros „Grūda“ direktorė Birutė Kalkienė teigia sulaukianti įvairiausių užklausų, tačiau visas idėjas atsargiai pasveria. „Mes esame gana drąsūs, bet kai organizuoji keliones, kai esi atsakingas teisiškai, labai gerai pagalvoji, ką daryti, o ko – ne. Su draugais yra viena, kai kiekvienas už save atsakingas. Kai esi teisiškai atsakingas už kitą žmogų, reikia gerai apie viską pagalvoti“, – sako ji.

23 metus keliones organizuojanti B.Kalkienė teigia, kad per ilgą laiką susidarė pastovių keliautojų bendruomenė, kurią ji vadina savo „mini turistų klubu“. Į įdomiausias keliones su jais moteris vyksta kartu.

„Dabar kelionėse praleidžiu maždaug po 3 mėnesius per metus. Paskutinės mano kelionės buvo į Naujosios Gvinėjos salą, kur turėjome egzotišką patirtį, taip pat turėjome turą Kanadoje, o lapkritį grįžome iš Etiopijos“, – prisiminė B.Kalkienė.

Egzotikos įkvėpti norintiems keliautojams ji turi įvairiausių pasiūlymų. Vienas pigesnių variantų – Iranas, kur nuvykti galima už maždaug 6 tūkst. Lt. „Visi mano, kad Irane yra pavojinga, bet čia – ne Afganistanas, ten tikrai yra saugu. Iraną aš visiems nepaprastai rekomenduočiau kaip saugią ir įdomią šalį. Ten gi buvusi Persija. Jie labai nori pritraukti turistus, todėl siūlo puikius kelionių paketus, be to, ir skrydis patogus pro Turkiją. Iš klientų negirdėjau blogų atsiliepimų nei apie šalį, nei apie kelionę“, – sakė „Grūda“ direktorė.

Brangiausios kelionės – į kitą Žemės pusrutulį: Australiją, Naująją Zelandiją, Indoneziją, Pietų Ameriką. Jos gali atsieiti ir 25–30 tūkst. Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.