Ką privalu žinoti perkant internetu?

Retas kuris šiandien negirdėjo „eBay“ ar „Amazon“ pavadinimų. Daugėja ir tokių, kurie užsienyje veikiančiuose e.aukcionuose ir e.parduotuvėse randa to, ko ieško. Paprastai užsienio e.parduotuvėse galima aptikti prekių, kurių Lietuvos rinkoje nematyti, o ir kainos čia neretai pasitaiko labiau viliojančios. Kokių klaidų nedaryti, kad neliktumėte be pinigų ir be pirkinio, kur dairytis geriausių kainų ir kitais klausimais pataria profesionalių tarpininkų tarpink.lt įkūrėjas Arnas Mikulskis.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Jan 27, 2014, 10:48 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:45 AM

Kokie e.aukcionų ir e.parduotuvių privalumai bei trūkumai?

E.aukcionų populiarumas pastaruoju metu blėsta. Žmonės mieliau renkasi pirkimą iškart. Taip viskas aiškiau, greičiau įvyksta pardavimas. Be to, ir kainos susilygino: e.aukcione radus prekę už tam tikrą kainą, kiek paieškojus, galima tą patį rasti ir e.parduotuvėje. O ir pirkinys greičiau atkeliauja.

Šiuo metu dažniausiai e.aukcionai rengiami tik naudotoms, kolekcinėms ar itin brangioms prekėms.

Pagrindiniai varžovai Didžiojoje Britanijoje - „eBay“ ir „Amazon“. Statistika rodo, kad „Amazon“ po truputį lenkia „eBay“ užsakymų skaičiumi ir uždirbtu pelnu. Dažnas britas „Amazon“ dabar perka net maisto prekių, kurias gauna tą pačią dieną. Daugėja ir lietuvių, vietoj „eBay“ pasirenkančių „Amazon“.

Kur geriausios paklausiausių prekių kainos?

Dažniausios parduotuvės, kur lankosi mūsų klientai – „eBay“ ir „AliExpress“ (tai lyg kinų „eBay“ analogas). Šiose gigantėse galima rasti įvairiausių prekių. Britai net turi posakį: „Jei jau turi tai galvoje – rasi ir „eBay“.

O kainos čia gerokai mažesnės dėl milžiniškos pardavėjų konkurencijos.

Jei ieškote aprangos, be minėtųjų, užsukite į SportsDirect.com, pasižyminčią dideliais išpardavimais, JDSports.com, prekiaujančią aukštos kokybės rūbais, taip pat vardines parduotuves, tokias kaip „Next“.

Elektronikos užsakymų dažniausiai gauname iš minėtų „eBay“ bei „Amazon“ parduotuvių. Tiesa, pastaroji kainomis pasigirti negali, tačiau čia galima įsigyti kokybiškesnių prekių.

Kokie taikomi muitų mokesčiai, jei pirkinys keliauja ne iš ES šalių?

Patogiausia pirkti iš ES. Tuomet nereikės mokėti muitų mokesčių. Nors, tiesa, kainos čia paprastai būna šiek tiek aukštesnės nei JAV ar Kinijoje. Tačiau perkant iš pastarųjų šalių, jei prekės vertė viršija 75 litų sumą, gali būti taikomas 21 proc. pridėtinės vertės mokestis. Tiesa, PVM dažnai gali būti netaikomas ir iki 160 litų vertės siuntoms. Jei prekės kaina viršija 518 litų, muito mokesčiai sukasi apie 2 procentus.

Juridiniai asmenys PVM gali susigrąžinti.

Savo klientams importo mokesčius paskaičiuojame iš anksto, kad pirkėjas žinotų tikslią mokėtiną sumą.

„eBay“ parduotuvėje dažnai galima rasti patogią funkciją, leidžiančią iš anksto sumokėti visus mokesčius.

Kokias klaidas dažniausiai daro žmonės, internetu užsienyje įsigydami prekes?

Jei perkate internetu, nepamirškite atidžiai skaityti, ką siūlo pardavėjas, susipažinkite su prekės komplektacija ir aprašymu, nes kartais nuotrauka gali suklaidinti. Pavyzdžiui, akiniai nuotraukoje parodyti su dėžute, o kažkur tekste parašyta, kad akiniai praduodami be dėžutės. Praleidus šį įrašą pro akis vėliau skundžiamasi, kad gavo ne visą rinkinį.

Perkant drabužius, avalynę, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad gali skirtis dydžiai.

Turėkite omenyje, kad pirkdami prekę iš Kinijos su nemokamu siuntimu, gali praeiti 30 dienų ir daugiau, kol pirkinys jus pasieks.

Ir galiausiai atkreipkite dėmesį į siuntimo kainą, kuri kartais būna didesnė už pačios prekės kainą.

Ką daryti, jei nesulaukiu internetu pirktų prekių?

99 atvejais iš šimto pasitaiko, kad pirkėjas nesulaukia tų prekių, kurias pardavėjas išsiuntė pigesniu būdu – be sekimo kodo. Dažniausiai tai būna mažos vertės prekės, kurių kaina nesiekia 10 JAV dolerių. Kadangi neįmanoma susekti, kur dingo prekė, šiai neatkeliavus pas pirkėją, pardavėjas grąžina pinigus.

Kad taip neatsitiktų, prieš perkant reikia pasitikrinti, ar parduotuvė patikima, ar, kilus nesklandumams, bus galima susigrąžinti pinigus. Drąsiai galima pirkti, jei parduotuvėje galima atsiskaityti „PayPal“.

„PayPal“ – puikiai sukurta apmokėjimo sistema. Pirkėjas, mokėdamas per „PayPal“, turi 45 dienų terminą iškelti pretenziją pardavėjui, jei, tarkime, negavo prekės ar prekė nesutampa su jos aprašymu.

Taip pat verta pasidomėti, ar parduotuvė garsi, kiek ilgai ji veikia.

Galiu nuraminti, nes devyni iš dešimties e.pirkimų įvyksta be jokių nusiskundimų.

Kai žmogus naudojasi mūsų paslaugomis, mes pranešame klientui, jei svetainė kelią įtarimą.

Ką daryti, jei mano įsigytos prekės pardavėjas nesiunčia į Lietuvą? Vienintelis kelias – tarpininkai. Pavyzdžiui, mes bendradarbiaujame su lietuvių pervežėjų kompanijomis, todėl užtikriname prekės parsiuntimą iš JAV, Didžiosios Britanijos ar Vokietijos.

Kokių prekių negalima siųsti paštu?

Specialaus leidimo gali reikėti kai kurioms prekėms, pavyzdžiui, ginklams, trąšoms, peiliams. Perkant ne iš ES valstybių leidimų gali prireikti kai kuriems tabako gaminiams, vaistams, didelei pakuotei kvepalų. Be to, pravartu žinoti, kad papildomi mokesčiai taikomi auksui, brangenybėms, jei jos siunčiamos ne iš Bendrijai priklausančių valstybių.

Kinai visada mielai pasiruošę siųsti siuntinį laivu, jei jo dydis netinkamas oro paštui. Tuo metu iš JAV, priešingai, siuntiniai gabenami tik oro paštu, todėl didesnis siuntinys gali ir neatkeliauti.

Ar galiu internetu pirkti užsienyje, jei neturiu kreditinės kortelės?

Ne. Jei neturite kreditinės kortelės, tokiais atvejais patogiausia naudotis tarpininkai.

Kodėl užsienio internetinės parduotuvės patrauklesnės nei lietuviškos?

Pagal mūsų atliktą apklausą, dažniausia priežastis – mažesnės prekės kaina. Taip pat neretai vilioja kur kas didesnis pasirinkimas.

Pastebėjome, kad prekės vaikams užsienio e.parduotuvėse dažnai būna kur kas žemesnėmis kainomis nei Lietuvoje.

Ir dar: kai kurių prekių kokybė Vakarų rinkoje būna aukštesnė nei Baltijos regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.