Prekybininkai sunerimo – bijo prarasti mėsos pirkėjus

Nors medžiotojai, gindami Lietuvos kiaulides nuo afrikinio kiaulių maro, guldo ant šono šernus, pirkėjams daug svarbiau, iš kokių ūkių skerdiena gula ant prekystalių. Iki šiol pirštu durdavę į mėsą, ties kurios kaina šviečia vėliavėlė su užrašu „Užauginta Lietuvoje“, pastaruoju metu jie ėmė dvejoti, ar toks pasirinkimas – teisingas.

Lietuvoje užaugintų kriuksių mėsą lietuviai mieliau perka nei importuotą, bet ar maras jų nuostatos nepakeis?<br>P.Lileikio nuotr.
Lietuvoje užaugintų kriuksių mėsą lietuviai mieliau perka nei importuotą, bet ar maras jų nuostatos nepakeis?<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jan 27, 2014, 6:59 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:10 AM

Pardavėjai sunerimo. Ir vieni per kitus tvirtina, kad lietuviška kiauliena – ir saugiausia, ir vertingiausia.

Perka iš Lietuvos ūkių

„Atidžiai stebime situaciją, susijusią su kiaulių maru“, - patikino „Norfa“ atstovas Darius Ryliškis.

"Norfos mažmena“ perka kiaules iš daugybėje rajonų esančių ūkių, pavyzdžiui, Joniškio, Jurbarko, Kelmės, Kupiškio, Ignalinos, Šakių, Marijampolės ir kitų.

„Iš padidintos rizikos, ar vadinamųjų „užkrėstų“ šalies rajonų kiaulių niekada nepirkome. Tiekėjų neturėjome nei ties Baltarusijos siena esančiuose Dzūkijos ūkiuose, nei Šalčininkų rajone. Nuolatos keičiamės informacija su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ir vykdome visus jos nurodymus, susijusius su maisto sauga“, -- sakė D.Ryliškis.

Vienintelėje skerdykloje, iš kurios kiauliena patenka į „Norfos“ prekybos centrus, nuolatos dirba penki VMVT darbuotojai. Jų užduotis - veterinarinė priežiūra.

Importuoti neketina

„Lietuviškos kiaulienos keisti importine kol kas neketiname. Tam nėra jokių priežasčių. Kitokios jos nė neturime – ketvirtus metus prekiaujame tik mūsų šalies ūkininkų užaugintų kiaulių mėsa.

Mūsų parduotuvių tinkle kiaulienos pardavimas didėja, pavyzdžiui, pernai, palyginti su 2012-aisiais, jis išaugo 7 proc.“, -- kalbėjo D.Ryliškis.

Jo teigimu, skerdiena tiekiama atsižvelgiant į konkrečios parduotuvės poreikius, ir prekybos centrų lentynas pasiekia ne vėliau kaip per 36 val. po gyvulių paskerdimo.

„Prekystalius pasiekia tik atvėsinta mėsa, - ji nėra vakumuojama ar šaldoma. Todėl mėsos nereikia sandėliuoti ar sušaldytos gabenti tūkstančius kilometrų, kaip kad importuojamos mėsos“, - sakė D.Ryliškis

Dėmesys - tiekėjams

„Iki“ prekybos tinklas taip pat pirkėjams siūlo tik Lietuvoje užaugintų kriuksių mėsą.

„Atskriejusi žinia apie afrikinio kiaulių maro užkrato židinį gamtoje, nedelsdami parengėme užklausas kiaulienos tiekėjams. Paprašėme jų pateikti garantijas, kokias jie taiko prevencines apsaugos priemones. Jeigu paaiškės, jog tos priemonės nėra tinkamos, atsisakysime šių mėsos tiekėjų produkcijos. Kol kas kiaulienos pardavimai nesumažėjo ir tikimės, kad kilusi grėsmė dėl kiaulių maro mūsų šalyje greitai baigsis“, - sakė „Iki“ atstovas Andrius Petraitis.

„Maxima“ taip pat kreipėsi į šviežios mėsos tiekėjus, prašydamas užtikrinti tiekiamos lietuviškos kiaulienos saugumą – pateikti visus mėsos kokybę bei kilmę patvirtinančius dokumentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.