Mažieji genijai savo verslą įsuka dar mokyklos suole

Klystate, jei manote, kad vaikams terūpi kompiuteriniai žaidimai ir televizorius. Kai kurie jų vos sulaukę aštuonerių jau turi savo verslą. Negana to, jų idėjos neliko be atsako, todėl mažieji verslininkai šuoliais kopia į sėkmę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-28 17:06, atnaujinta 2018-02-17 00:06

Aštuonmetė plaukų karalienė

Leanna Archer iš Niujorko pačios pagamintus produktus plaukams prižiūrėti pradėjo pardavinėti, kai jai tebuvo aštuoneri. Šiandien jos kompanijos „Leanna's Inc“ metiniai pardavimai siekia – net pavydu – 500 tūkst. JAV dolerių.

Receptą, pagal kurį L.Archer pagamino pirmąjį produktą, mergaitė nusižiūrėjo iš havajietės močiutės. „Buvo tiek daug žmonių, kurie norėjo tokių pat priemonių plaukams, kokias naudojau aš pati, kad man kilo mintis jas pardavinėti“, - prisiminė šiandien 18-metė L.Archer.

Kai tuomet dar aštuometė mergaitė namo, kuriame ji gyveno, rūsyje pradėjo maišyti plaukų priežiūrai reikiamus produktus, paklausai patenkinti pakako vienos L.Archer rankų. Šiandien į jos verslą įsitraukę aštuoni žmonės, o verslininkės planuose – šiemet išplėsti rūsio patalpas.

Vienas didžiausių iššūkių, kuriuos teko įveikti L.Archer – būti tinkamai vertinama. „Tačiau man augant žmonės suprato, kad tai nėra laikina“, - BBC pasakojo plaukų karaliene vadinama mergina.

Chemijos vunderkindo žaidimas

Anshului Samarui buvo dvylika, kai berniukui kilo mintis chemijos pažinimą paversti linksmybe. Kitus dvejus metus moksleivis iš Kalifornijos kūrė kortų žaidimą „Elementeo“.

Taigi, kai A.Samarui sukako 14-a, jis buvo pagaminęs 5 tūkst. žaidimo vienetų, kuriuos sėkmingai pardavė, rašo BBC.

Per tą laiką jis spėjo paruošti antrąją atnaujintą versiją žaidimo versiją ir išplėtojo „Elementeo“ programėlę.

„Jau iš pat pradžių norėjau, kad jis taptų kažkuo dideliu“, - apie savo išsipildžiusią svajonę kalba šiandien jau universitete studijuojantis A.Samaras.

Kai berniukui buvo 13-a, jis susirgo reta plaučių liga. Tačiau būtent tuo metu, besigydydamas ir gulėdamas lovoje, jis stipriai pasistūmėjo kurdamas „Elementeo“.

A.Samaro sumanymu ir jo perspektyva stipriai tikėjo aplinkiniai, o grupė bendruomenės narių jam padovanojo 500 JAV dolerių idėjai vystyti toliau.

Kai atsibosta praustis kibire

Tuo metu, kai Ludwickui Marishane'ui iš Pietų Afrikos buvo 17-a, jam kilo mintis apie „DryBath“ - želę, kuri pakeis muilą ir vandenį, rašo BBC. Vaikinas už šią idėją pelnė ne vieną apdovanojimą.

„Pagalvokite apie žmones, kurie prausiasi kibire. Taip prausdavausi aš pats, taip švarą palaiko kone pusė pasaulio. Vanduo kibire greitai tampa muiluotas gerokai greičiau nei baigi praustis, be to, švarinantis tenka klūpėti“, - apie paties patirtus nepatogumus pasakojo L.Marishane'as.

Tai pastūmėjo jį sukurti „DryBath“, paties L.Marishane'o tikinimu, želę, keičiančią prausimąsi iš esmės. Kad taptumėte švarus, tereikia ją rankomis įtrinti į odą. Jei esate labai murzinas, purvą pakaks nuvalyti drėgnu rankšluosčiu.

Ėmėsi socialinio verslo Somalyje

Somalyje gimusi Ilwad Elman vaikystę praleido Kanadoje. Į šią šalį jos šeima persikėlė, kai I.Elman sulaukus trejų Somalyje buvo nužudytas jos tėtis.

Kai merginai sukako 19-a, ji nusprendė grįžti į Mogadišą. „Tebuvo keturi regionai, kuriuos dar kontroliavo valdžia. Visa kita buvo perėmusi musulmonų ekstremistų grupuotė „al-Shabab“. Tiesiogine prasme kryžminė ugnis ir priešakinės linijos buvo mano kieme“, - pasakoja I.Elman.

Somalyje ji kartu su motina ėmėsi socialinio verslo ir įkūrė „Sister Somalia“. Tai organizacija, kuri konsultuoja, teikia medicininę pagalbą, šviečia ir gelbėja kuriant verslą moterims, patyrusioms lytinį smurtą.

I.Elmans padėjo 1,6 tūkst. moterų pradėti savo verslą: įkurti parduotuves, kurjerių įmones, maisto importo kompanijas.

„Kai kuriems žmonėms sudėtinga matyti vadovaujantį jauną žmogų. Yra buvę atvejų, kai pašnekovai išeina iš susitikimų tik todėl, kad jaunas asmuo mėgina jiems pasakoti apie reikalus“, - BBC sakė I.Elman.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.