Dėl kiaulių maro atlėkė ir rusai, ir Europos Komisijos atstovai

Nuo sausio 25-osios „Rosselchoznadzor“ uždraudė visų kiaulienos bei jos gaminių importą iš Lietuvos, taip pat ir prekybą gyvulių pašarais.

Tvora su Baltarusijos siena pastotų kelią migruojantiems šernams.<br>V.Balkūno nuotr.
Tvora su Baltarusijos siena pastotų kelią migruojantiems šernams.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2014-01-29 10:30, atnaujinta 2018-02-16 23:37

Nuo sausio 25-osios „Rosselchoznadzor“ uždraudė visų kiaulienos bei jos gaminių importą iš Lietuvos, taip pat ir prekybą gyvulių pašarais.

Tikimasi, kad prie komisijos narių netrukus prisijungs ir ekspertai iš Baltarusijos.

Ekstremali situacija

„Komisija supažindinama su esančia situacija bei laboratorinių tyrimų rezultatais. Svarbiausia jiems dabar – informacija iš pirmų lūpų“, - sakė VMVT atstovė Jurgita Savickaitė.

Su EK atstovais bus aptartos visos apsaugos nuo afrikinio kiaulių maro priemonės, kurios turi užstoti užkratui kelią į kiaulių fermas. Diskusijose neišvengiamai bus aptarta ir galimybė iš Europos Sąjungos gauti apie 15 mln. litų tvorai su Baltarusija pastatyti. Ji apsaugotų nuo šernų migracijos.

Vyriausybė per posėdį šiandien penkiuose Dzūkijos rajonuose ir Šalčininkų rajone turi paskelbti ekstremalią situaciją.

Nustačius, kad šernus Lietuvoje guldo afrikinis kiaulių maras, Europos Komisija savaitės pradžioje nusprendė padidinti grėsmės zoną, kurioje taikomi įvairūs apribojimai.

Draudžiama išvežti gyvas kiaules, kiaulių spermą, kiaušialąstes ir embrionus iš Trakų, Šalčininkų, Lazdijų, Varėnos, Alytaus ir Druskininkų rajonų, taip taip juose užaugintų kiaulių mėsą. Šiek tiek anksčiau grėsmės zonoje nebuvo Lazdijų rajono.

Kaimynai sunerimo

Pavojaus signalai skelbiami ir Latvijoje. Kaimyninės valstybės maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė ne tik pašarų, bet jau ir gyvų kiaulių bei reprodukcinės medžiagos įvežimą iš tų Lietuvos rajonų, kurie pateko į padidintą grėsmės zoną.

Kaimynų veterinarijos tarnyba sugriežtino kiaulių laikymo bei prekybos jomis Latvijoje kontrolę, nurodė dezinfekuoti į kiaulių auginimo teritorijas įvažiuojančias transporto priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?