Lazdijiečiai gers švaresnį vandenį ir mažiau terš aplinką

Lazdijus ne tik papuošė atnaujinta bendrovės „Lazdijų vanduo“ nuotekų valykla ir gražiai sutvarkyta jos aplinka. Čia pastačius naują įrangą nuotekos surenkamos ir išvalomos daug saugiau ir kokybiškiau.

Simbolinę įkurtuvių juostelę perkirpo (iš kairės) „LitCon“ direktorius L.Piliponis, rajono meras A.Margelis ir bendrovės „Lazdijų vanduo“ vadovas D.Žukauskas.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Simbolinę įkurtuvių juostelę perkirpo (iš kairės) „LitCon“ direktorius L.Piliponis, rajono meras A.Margelis ir bendrovės „Lazdijų vanduo“ vadovas D.Žukauskas.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė RAFANAVIČIENĖ

2014-01-29 05:00, atnaujinta 2018-02-16 23:52

Bendrovė „Lazdijų vanduo“ praturtėjo: pastatyta šiuolaikiška nuotekų valykla Lazdijuose, nutiesta 13,2 kilometro naujų vandentiekio ir 15,8 kilometro nuotekų tinklų šiame mieste bei jo priemiestyje Bajoriškiuose, taip pat Veisiejuose ir Kailinių kaime.

Atsirado galimybė 654 naujiems vartotojams prisijungti prie vandentiekio, o 1011 – prie vandentiekio tinklų.

Įteikė simbolinį lašą

Ančios ežero apsuptyje įsikūrusiuose Veisiejuose jau 95 procentai vartotojų galės naudotis centralizuotais vandentiekio ir nuotekų tinklais.

Įgyvendinti tokį reikalavimą iki 2015 metų mūsų šalis įsipareigojo pagal Europos Sąjungos reglamentą.

20,7 milijono litų vertės projektui didžiausia lėšų dalis buvo gauta būtent iš Europos Sąjungos struktūrinės paramos.

Greičiau nei per dvejus metus šiuos darbus atliko Vilniaus statybos ir inžinerinių darbų bendrovė „LitCon“.

Vakar šios bendrovės direktorius Linas Piliponis simbolinį stiklinį vandens lašą įteikė bendrovės „Lazdijų vanduo“ vadovui Dainiui Žukauskui.

„Su šiuo generaliniu rangovu neturėjome beveik jokių bėdų. Tik vieną kartą dviem mėnesiams teko pratęsti statybos terminą.

Visi darbai atlikti tikrai kokybiškai, nors teko dirbti sudėtingomis sąlygomis“, – pripažino D.Žukauskas.

Objektą naudoti leidusi valstybinė komisija dėl atliktų darbų neturėjo jokių pastabų.

Atsirado dvi linijos

Prieš aštuoniolika metų statyta sena nuotekų valykla buvo nugriauta. Jos vietoje iškilo nauja – su dviem nuotekų linijomis, 1000 kubinių metrų talpykla, dengta aikštele nusausintam dumblui saugoti.

Čia bus priimamos ir buitinės nuotekos iš vietinės kanalizacijos šulinius turinčių vartotojų, kurie neturi centralizuotų tinklų.

Dvi nuotekų linijos leis lengviau ir saugiau sutvarkyti įvairius gedimus nuotekų trasose, nes bus galima vieną uždaryti ilgesniam laikui.

Tinkluose pastatytos 8 požeminės nuotekų siurblinės su kėlikliais Lazdijuose, 7 – Veisiejuose, o didžiausia – pačioje valykloje.

Rekonstravus vandentiekio ir mechaninio bei biologinio valymo nuotekų įrenginius ir tinklus, ne tik pagerės šių paslaugų ir tiekiamo vandens kokybė, bet ir sumažės paviršinių, gruntinių ir požeminių vandens šaltinių tarša.

Netrukus baigs projektus

Lazdijų rajono vandentvarkos ūkio atnaujinimą, pradėtą 2008 metais, ketinama baigti 2016-aisiais. Keturiais etapais vykdomi darbai kainuos apie 52 milijonus litų.

Jau įvyko ir paskutinio etapo projekto konkursas.

Šeštokuose bus pastatyta nauja nuotekų valykla, nes iki šiol pastarasis miestelis dar neturėjo nuotekų tinklų.

Šiuo metu rajone 5590 vartotojų turi galimybę naudotis centralizuotu vandentiekio ir 3891 – nuotekų tinklu, o užbaigus ketvirtąjį etapą jų atitinkamai padaugės iki 6400 ir 5400.

„Tuomet atsiras galimybė beveik visiems gyventi sveikai: gerti švarų vandenį ir nuotekomis nebeteršti aplinkos.

Tik kai kuriems dar teks įveikti akmens amžiaus gyvenimo įpročius ir pasiryžti šulinius iškeisti į centralizuotą vandentiekį ir kanalizaciją“, – sakė Lazdijų rajono meras Artūras Margelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.