Atsiimti pranešimus lenkams tenka iš kioskų ir lombardų

Per daugybę metų pripratę, kad oficialius teismų bei prokuratūros pranešimus reikia atsiimti Lenkijos pašte, šios šalies gyventojai nuo sausio jaučiasi gerokai sutrikę, rašo „Lietuvos rytas“.

Nuo šių metų lenkai pranešimus iš teismų atsiima spaudos kioskuose.<br>R.Butrimo nuotr.
Nuo šių metų lenkai pranešimus iš teismų atsiima spaudos kioskuose.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jan 31, 2014, 6:29 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:19 PM

Nuo šiol tokie pranešimai Lenkijoje siunčiami į spaudos kioskus, maisto ar daržovių parduotuves, lombardus.

Dėl naujos tvarkos vyriausybę peikia tiek gyventojai, tiek teismai ir prokuratūra, o giria tiktai verslo ekspertai.

Pasak pastarųjų, įvyko normalus laisvojoje rinkoje procesas: paskelbtą konkursą Lenkijos paštas pralaimėjo, nes tokias paslaugas įvertino šeštadaliu, arba 84 mln. zlotų, brangiau nei konkurentai.

Bet didžiausia bėda, kad laimėjusi privati įmonė PGP turi vos kelis šimtus nuosavų filialų, todėl penkiuose tūkstančiuose vietų turėjo sudaryti sutartis su kitais tarpininkais.

PGP įsipareigojo per dvejus metus pristatyti 100 mln. pranešimų ir siuntinių, o už tai iš biudžeto gaus 500 mln. zlotų.

Kritikai teigia, jog tokiu būdu vyriausybė nė kiek nesutaupys, o vien padidins nuostolingai dirbančio Lenkijos pašto skolas, kurias vis vien teks nurašyti.

Daug kam kliūva, kad didžiulė sutartis patikėta įmonei, kurios apyvarta pernai siekė vos 27 mln. zlotų, o Lenkijos pašto – net 4,13 mlrd. zlotų.

Pokyčių šalininkai priminė, kad ES nuolat kritikavo Varšuvą dėl Lenkijos paštui sudaromų monopolio sąlygų. Mat Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Olandijoje ar Švedijoje jau seniai privatūs pašto paslaugų skyriai veikia parduotuvėse, degalinėse.

Tokie argumentai neįtikino Lenkijos pašto vadovybės, kuri teisme reikalauja anuliuoti konkurso rezultatus. O vyriausybė pranešė, kad akylai stebės PGP veiklą ir už sutarties nevykdymą skirs dideles baudas.

O kol verslininkai ir valdžia aiškinasi santykius, paprasti lenkai pratinasi maisto parduotuvėse ar spaudos kioskuose atsiimti laiškus ar pranešimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.