Aktorės R.Dominaitytės namai be duonos neįsivaizduojami

Šv.Agotos dieną, vienoje iš „Maxima“ parduotuvių televizijos laidų vedėja Livija Gradauskienė vaikus mokė kepti duoną, pasakojo apie senovės lietuvių papročius. Apie duonos kelią iki stalo smalsavo ir žinomos mamos su savo atžalomis – televizijos laidų vedėja Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, aktorė Redita Dominaitytė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2014, 10:49 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:52 PM

„Mūsų šeimos stalas be duonos – neįsivaizduojamas. Jos visada turi būti namuose. Be to, duonos niekada neišmetame – džioviname, apkepame, o trupinius surenku ir paberiu terasoje, kad paukščiai sulestų“, - pasakojo aktorė R.Dominaitytė. Tuo metu jos vaikai Upė ir Ugnius, padedami „Maxima“ meistrų, minkė tešlą duoniukams.

Parduotuvėje „Maxima“ prie miltuoto stalo šeimininkavo apie dešimt vaikų – savo duoniukus kepė ir daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes“ atžalos, D.Tamošiūnaitės dukra Adelė. Mažiesiems padėjo „Maxima“ maisto gaminimo meistrė Onutė Visakavičienė, kuri atskleidė ir geros duonos receptą.

„Duonai reikia miltų, vandens, o paskaninimui tinka daug kas – kmynai, sėklos, net morkos. Tačiau svarbiausia – meilė. Ji turi jaustis delnuose, kuriais minkome duonutės tešlą“, - sakė 44 metus duoną kepanti „Maxima“ meistrė.

„Namuose patys kepame duoną tik kai ateina svečių, tada galime kartu tą didelį kepalą suvalgyti, išsidalinti. O kasdien duoną perkame parduotuvėje, mano mėgstamiausia – juoda“, - pasakojo D.Tamošiūnaitė.

Kol vaikai kepė duoniukus, renginio vedėja Livija Gradauskienė mamoms neleido nuobodžiauti – įtraukė į įvairias viktorinas ir žaidimus. Mamos viena po kitos žėrė atsakymus apie lietuviškus duonos valgymo papročius, jos kepimą, patarles, priežodžius ir prietarus. Pati Livija prisipažino, kad tiki šventintos duonos galia.

„Mano automobilio daiktadėžėje visada guli šventintos Agotos duonelės gabaliukas. Tikiu, kad ji saugo nuo nelaimių kelyje“, - sakė ji.

Renginio dalyviai ragavo ne tik vaikų iškeptų duoniukų, bet ir „Maxima“ meistrų renginio metu iškeptos, dar šiltos ir gardžiai kvepiančios duonos. „Maxima“ parduotuvėse duona kepama kasdien, kas kelias valandas iš krosnių ištraukiama po naują partiją. Iš prekybos tinkle siūlomų 226 skirtingų duonos gaminių rūšių, net 47 kepamos vietoje.

„Maxima“ prekybos tinklo duomenimis, lietuviai labiau vertina juodą duoną. 2013 metais juodos duonos buvo nupirkta 23 proc. daugiau nei šviesios. Tiesa, duonos kepaliukas ir peilis šiandieninėje virtuvėje retai draugauja – pirkėjai dažniausiai renkasi jau suraikytą ir supakuotą juodą duoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.