Bankai skaičiuoja pernai metų rezultatus

Didžiausiai Norvegijos finansinių paslaugų grupei priklausantis AB DNB bankas, preliminariais neaudituotais duomenimis, 2013 metais uždirbo 57,1 mln. litų grynojo pelno, o AB DNB banko grupė – 45,6 mln. litų grynojo pelno.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 6, 2014, 9:20 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:59 PM

„Sustiprinome pozicijas visose svarbiausiose verslo srityse – paskolų portfelis individualiems ir verslo klientams augo sparčiau už rinką, Lietuvos gyventojams suteikėme daugiau nei pusės milijardo litų vertės naujų būsto paskolų, o daugiau nei trečdalis šiemet verslą Lietuvoje registravusių įmonių savo finansiniu partneriu pasirinko DNB banką.

Didėjant klientų skaičiui, banko indėlių portfelis augo vidutiniškai po milijoną litų kasdien, o paskolų nuostoliai buvo minimalūs. Pasiektas finansinis rezultatas viršijo mūsų lūkesčius“, – konstatavo AB DNB banko prezidentas ir valdybos pirmininkas Bjornaras Lundas.

Banko prezidento vertinimu, pelno dydžiui didžiausios įtakos turėjo didesnės sąnaudos, susijusios su investicijomis į informacines technologijas ir bankų sistemų atnaujinimą, bei dėl vis dar išliekančių žemų rinkos palūkanų normų mažesnės grynosios palūkanų pajamos.

„Žvelgiant į ateitį pozityvu yra tai, kad ekonominė aplinka sudaro prielaidas tvariai bei subalansuotai plėtrai 2014-ais metais“, – teigė B.Lundas.

Preliminarias duomenims AB DNB banko grupės turtas palyginti su 2012 metais padidėjo 3,9 proc. ir 2013 gruodžio 31 dieną perkopė 12 mlrd. litų ribą.

Per 2013 metus AB DNB bankas pasirašė 2,4 mlrd. litų vertės naujų paskolos sutarčių, tai yra 273 mln. litų daugiau palyginti su 2012 metais. Todėl grynasis DNB grupės paskolų portfelis padidėjo 4,3 proc. iki 8,9 mlrd. litų, skaičiuojant pernai metų gruodžio 31 dieną.

Gyventojams suteiktų kreditų portfelis per metus išaugo 4,1 proc., o juridiniams asmenims – 4,4 procento.

Augant fizinių asmenų bei verslo subjektų indėliams, banko indėlių portfelis palyginti su 2012 m., padidėjo 6,3 proc. iki 6,3 mlrd. litų. Tam teigiamos, banko ekspertų vertinimu, įtakos turėjo per metus 49,4 tūkst. padidėjęs individualių ir verslo klientų skaičius. Šis veiksnys taip pat buvo svarbus pajamų už suteiktas finansines pasaugas augimui.

AB DNB banko grupės grynosios pajamos 2013 m. sudarė 364,1 mln. litų. Didžiausią lyginamąjį svorį – 58,5 proc. – veiklos pajamose sudarė grynosios palūkanų pajamos. Dėl išliekančių žemų rinkos palūkanų normų, grynosios palūkanų pajamos palyginti su 2012 m. buvo 11,8 proc. mažesnės. Grynosios paslaugų ir komisinės pajamos už klientams suteiktas paslaugas palyginti su 2012 metais padidėjo 16,8 procento.

Grupės operacinės ir kitos išlaidos 2013 m. sudarė 312 mln. litų. Palyginti su 2012 metais, jos padidėjo 56,8 mln. litų, iš kurių 50,8 mln. litų sudarė kaštai, susiję su investicijomis į informacinių sistemų atnaujinimu.

Numatoma, kad šiemet operacinėms sąnaudoms įtakos turės išlaidos, susijusios su banko pasirengimu euro įvedimui Lietuvoje, o tai pat numatomomis tęsti investicijomis į klientams patogesnių elektroninių, telefoninių ir savitarnos paslaugų kanalų plėtrą bei jų prieinamumo ir funkcionalumo didinimą.

Augant ekonomikai ir dėl to mažėjant klientų rizikai, 2013 m. AB DNB banko grupė specialiesiems atidėjiniams skyrė 2,1 mln. litų palyginti su 43,1 mln. litų 2012 metais. Laikydamasis tinkamos rizikų valdymo politikos, bankas vykdo visus Lietuvos banko nustatytus veiklos riziką ribojančius normatyvus.

Bendrovės „EPSI Baltic“ lapkritį atlikto trijų Baltijos šalių bankinio sektoriaus tyrimo duomenimis, AB DNB banko klientų aptarnavimo kokybė 2013 m. išliko viena iš aukščiausių rinkoje. Ilgalaikius santykius su klientais vertinantis AB DNB bankas 2013 m. vykdė visus savo įsipareigojimus socialiniams partneriams, tarp jų ir vienuolika metų remiamai nacionalinei vyrų krepšinio rinktinei, taip pabrėždamas, kad yra patikimas partneris ne tik versle, bet ir visuomenės gyvenime.

Danske Bank“ paskolų portfelis didėjo procentu

Finansinių paslaugų grupės „Danske Bank A/S“ Lietuvos filialas per 2013 m. uždirbo 102 mln. litų pelno prieš pelno mokestį. Praėjusių metų pelnas prieš atidėjinius siekė 39 mln. litų, o atidėjinių blogoms paskoloms sumažėjimas sudarė 63 mln. litų. 

Atsigaunant šalies ekonomikai ir stiprėjant pozityviems verslo lūkesčiams žymiai išaugo „Danske Bank A/S“ Lietuvos filialo grynosios komisinės pajamos – per 2013 m. jos padidėjo 16 procentų. Operacijų skaičiaus augimas rodo padidėjusį verslo klientų aktyvumą rinkoje – verslas intensyviau naudojasi bankininkystės produktais, todėl šios tendencijos leidžia tikėtis spartesnio paskolų portfelio augimo visais 2014 metais.

Jau 2013 m. klientai aktyviau skolinosi, o jų finansinė būklė stiprėjo. Dėl šių priežasčių „Danske Bank A/S“ Lietuvos filialo paskolų portfelio grynoji vertė per metus padidėjo 1 proc. ir 2013 m. pabaigoje sudarė 3,3 mlrd. litų. „Danske Bank A/S“ Lietuvos filialas ir toliau išlaiko spartų indėlių portfelio augimą – per 2013 m. indėlių portfelis ūgtelėjo 11 proc. ir gruodžio 31 d. siekė 3,1 mlrd. litų.

 Praėjusiais metais „Danske Bank“ paskolų portfelio dalis Lietuvos paskolų rinkoje, lapkričio 30 d. duomenimis, siekė 6,7 procento.

2012 m. „Danske Bank A/S“ Lietuvos filialas uždirbo 118 mln. litų pelno prieš pelno mokestį. Filialo atidėjiniai blogoms paskoloms sumažėjo 60 mln. litų, o pelnas prieš atidėjinius siekė 58 mln. litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.