Šernai platina ir politinių nesutarimų užkratą

Nuolatinis Rusijos atstovas Europos

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-02-10 12:32, atnaujinta 2018-02-16 12:19

„Reakcija išskirtinai - politizuota. Mes rūpinamės savo žmonių sveikata, ir tai yra suprantama. 2007 metais pavieniuose Rusijos regionuose nustačius afrikinį kiaulių marą, ES nedelsdama uždraudė bet kokios kiaulienos produkcijos importą iš Rusijos, ir šis draudimas galioja iki šiol. Tačiau, kai mes pasielgiame taip pat, tai pavadinama neproporcingomis priemonėmis“, - agentūrai „RIA Novosti“ pareiškė Vladimiras Čižovas.

Anot jo, afrikinis kiaulių maras Lietuvoje buvo jau gerokai anksčiau, nei skelbiama oficialiai.

„Mes turėjome duomenų apie afrikinį kiaulių marą Lietuvoje, jų tikrumas buvo ilgai atmetamas. Rusijos ir ES viršūnių susitikimo išvakarėse Lietuvos veterinarijos tarnyba patvirtino šį faktą“, - sakė V.Čižovas.

Jis pakartojo Rusijos veterinarijos tarnybos vertinimą, jog priemonės, kurių imtasi Lietuvoje šios ligos plitimui užkirsti, yra nepakankamos.

„ES šalių tarpusavio prekyba nekontroliuojama - tai bendra rinka, apie kurią taip mėgstama kalbėti. Kiaulių marą patvirtinus, ES valdininkai pasiūlė užblokuoti ligos apimtus Lietuvos rajonus. Tačiau ten ne tik kad jokios tvoros su kitais šalies regionais ar kaimyninėmis šalimis nėra, ten išvis nėra jokios kontrolės. Juolab, užkratą platina laukiniai žvėrys“, - paaiškino V.Čižovas.

Rusijos veterinarijos tarnyba sausio pabaigoje sustabdė kiaulienos importą iš visos ES, motyvuodama tuo, kad vienoje vidaus sienų neturinčioje ES valstybėje - Lietuvoje - nustatytas kiaulių maras. Tarnybos vadovas praėjusią savaitę pareiškė nematantis perspektyvų per artimiausius du mėnesius atnaujinti kiaulienos importą iš ES.

Europos Komisija tokias Rusijos priemones pavadino neproporcingomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.