Norėjo pažaboti spekuliantus, bet supančiojo žemdirbius

Painiava ir visiška sumaištis. Tokioje situacijoje šiuo metu atsidūrė žemės valdytojai. Jie norėtų ją parduoti, bet negali. Nes ne kas kitas, bet pačios valstybės institucijos nesugeba sudaryti pirmumo eilės - nustatyti, kam pirmiausia turi būti pasiūlyta įsigyti parduodamą žemės sklypą.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Feb 12, 2014, 12:33 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:20 AM

Pasak įmonių grupės „Agrowill Group“ vadovo Mariaus Žutauto, visas košė užvirė šiemet. Ir tik todėl, kad valstybės institucijos pačios susipainiojo dėl terminų.

„Tam, kad būtų sutramdyti spekuliantai, pernai buvo priimtas Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinasis įstatymas. Atsirado įvairių apribojimų, kurie skirti tam, kad žemės galėtų įsigyti tikrieji jos naudotojai.

Lyg ir logiška, kad ūkininkai, kurie nuomojasi žemę ir ją dirba, yra jos naudotojai. Bet paaiškėjo, kad tikslaus to „naudotojo“ apibrėžimo nėra. Ar tai – ir žemę dirbanti įmonė? Ar ir asmuo, kuris ją deklaruoja? Kol kas dėl to – tik painiava“, - sakė M.Žutautas.

Sandoriai stringa Viena iš „Agrowill Group“ įmonių - žemės sklypus valdanti bendrovė „Agro Management Team“ šiemet atsidūrė aklagatvyje.

Pavyzdžiui, sausio pradžioje „Agro Management Team“ maždaug 1200 savo klientų išsiuntinėjo pasiūlymus įsigyti žemės sklypus. Bendras parduodamos žemės plotas sudaro apie 6500 hektarų.

Dauguma jų, dirbančių tą žemę, atsišaukė ir patikino, kad ją nusipirktų. Tačiau pagal naująją, nuo sausio 1-osios įsigaliojusią tvarką, bendrovė kreipėsi ir į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT). Nes būtent ši tarnyba sudaro eilę - nustato, kam pirmiausia privalu pasiūlyti parduodamą žemę.

Pasak M.Žutauto, praėjo jau daugiau kaip mėnuo, o NŽT tepateikė atsakymus maždaug dėl trečdalio parduodamų sklypų. Viskas įstrigo, nes daugeliu atvejų taip ir liko neaišku, kas yra tas pirmumo teisę turintis „žemės naudotojas“.

Nenori suklysti

Norėdama išvengti klaidų, kad vėliau nereikėtų varstyti teismų durų, bendrovė kreipėsi ir į Žemės ūkio ministeriją, prašydami išaiškinti, ką reiškia įstatyme išdygęs terminas „žemės naudotojas“.

Tačiau, anot pašnekovo, iki šiol ministerija nesugebejo pateikti atsakymo ir paaiškinti, kas slypi po šia sąvoka.

„Viską atlikome taip, kaip numato įstatymas. Bet paaiškėjo, kad valstybė pati nėra pasirengusi jo vykdyti, dėl to trikdo dirbančių žemę ir norinčių jos įsigyti ūkininkų veiklą.

Tikėtina, jog kas tas „naudotojas“, nežinome ne tik mes, bet ir pati NŽT. Nes paaiškėjo, kad ūkininkai, kurie nuomojasi iš mūsų žemę ir dirba ją daugiau nei 5 metus, negavo iš NŽT pranešimų apie tai, kad, pagal pirmumo teisę, jie gali įsigyti sklypus. Kitaip tariant, jie nėra laikomi „žemės naudotojais“, - piktinosi M.Žutautas.

Pirmenybė - bendraturčiams

Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinajame įstatyme numatoma, kas turi pirmumo teisę įsigyti parduodamą žemės sklypą.

Pagal eilę, pirmenybė pirkti žemės ūkio paskirties žemę teikiama žemės sklypo bendraturčiams, po to - parduodamo žemės sklypo naudotojams, vėliau – asmenims, nuosavybės teise turintiems žemės ūkio paskirties žemės sklypą, kuris ribojasi su parduodamu žemės ūkio paskirties žemės sklypu.

Pasak M.Žutauto, nežinant, ką reiška žemės „naudotojo“ sąvoka, neaišku, kaip taikyti įstatymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.