Pavojus moterims: rinkoje – nesaugūs papildai

Amerikietiški maisto papildai „Multivitamin for Women“ (gamintojas – „BioTech USA“), kurių galima įsigyti ir Lietuvoje, yra nesaugūs. Jų sudėtyje nustatytas per didelis vitamino B6 kiekis, vartojant juos ilgą laiką gali sutrikti nervinė sistema ir judesių kontrolė. Šiuos papildus į Lietuvą įvežė bendrovė „Herkaus klubas“ (Herkaus Manto g. 22, Klaipėda).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 13, 2014, 11:08 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:28 AM

Informaciją apie nesaugius papildus moterims Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF iš Lenkijos kolegų.

"Vitaminas B6 yra labai svarbus nervų ir imuninei sistemoms, tačiau ilgą laiką vartojant maisto papildus su per dideliu vitamino B6 kiekiu, gali sutrikti nervinė sistema, kūno judesių kontrolė. Taip pat gali padidėti jautrumas saulės šviesai, atsirasti pykinimas, rėmuo.

Visi simptomai turi išnykti nustojus vartoti tokius papildus. Sveikai besimaitinančiam žmogui vitamino B6 trūkti neturėtų“, – komentavo VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Lina Misiūnaitė.

Vyriausiosios specialistės teigimu, mūsų šalies rinkoje taip pat uždrausta platinti nesaugius maisto papildus iš JAV (gamintojas – „Gaspari Nutrition INC“) "Gaspari nutrition Anavite“ (partijos Nr. 307168, geriausi vartoti iki 2016 09 01) ir maisto papildus iš Jungtinės Karalystės (gamintojas "Large Life Ltd.“) „AMIX Opti Pack“ (partijos Nr. L012010913, geriausi iki 2015 09 01), kurių sudėtyje nustatyta neleistinų mineralinių medžiagų.

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriams patikrinus individualią Renatos Matačinskienės įmonę (Žemynos g. 18, Vilnius), užsiimančia didmenine prekyba maisto papildais bei užsakomaisiais pardavimais, maisto papildų "Gaspari nutrition Anavite“ sudėtyje buvo nurodytos neleistinos medžiagos – kalcio kalio fosfato citratas, magnio aspartatas, cinko glicinato chelatas, vario glicinato chelatas, mangano glicinato chelatas, chromo nikotinato glicinato chelatas ir molibdeno glicinato chelatas,

Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, vykdydama valstybinę maisto papildų kontrolę bendrovėje „VL Sportas“, nustatė, kad maisto papilduose „AMIX Opti Pack“ buvo nurodytos taip pat neleistinos medžiagos – geležies amino rūgšties chelatas, cinko amino rūgšties chelatas, kalio chelatas, vario chelatas, mangano chelatas, seleno amino rūgšties chelatas.

"Vitaminų ir mineralinių medžiagų bei jų formų naudojimą maisto papildų gamyboje reglamentuoja Europos Komisijos reglamentas Nr. (EB) 1170/2009, kuriame yra pateiktas vitaminų ir mineralinių medžiagų bei jų formų sąrašas, leidžiamų naudoti gaminant maisto papildus. Šiame sąraše nėra nei vienos iš aukščiau išvardintų mineralinių medžiagų“, – teigė L.Misiūnaitė.

Vartotojai, įsigiję šių nesaugių maisto papildų, gali grąžinti juos platintojams ar prekybininkams ir susigrąžinti sumokėtus pinigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.