Istorinės gatvės veidą keičia jaunimui patrauklios užeigos

Tarpukariu ir sovietmečiu Vasario 16-osios gatvėje virė linksmybės. Dabar ypatingu vardu pakrikštyta Kauno gatvė atrodo niūri ir niekuo neišsiskirianti. Bet taip gali būti nebeilgai, nes ją pamėgo jaunimas. Joje vienas po kito atsiranda pramogoms skirti klubai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Feb 16, 2014, 8:42 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:33 AM

Lietuvos valstybės atkūrimo garbei pavadintoje gatvėje 21 metus gyvenanti aktorė Danutė Juronytė-Zelčiuvienė tikino, kad tokioje vietoje gyventi yra ypatingas jausmas.

„Kaskart, kai pagalvoju apie gatvės pavadinimą, apima pasididžiavimas, prisimenu ir savo gyvenimo, ir Lietuvos istorijos vingius“, – sakė artistė. Iškilią kaunietę ypač džiugina, kad Vasario 16-osios gatvė prieš 10 metų buvo rekonstruota, pasodinti nauji gražūs medžiai, rašo „Laikinoji sostinė“.

„Nelabai gerai tik tai, kad gatvėje statomi automobiliai. Jie užima visą erdvę. Manau, kad ypatingu vardu vadinama gatvė galėtų būti išskirtinė. Buvo planuota, kad čia greta tarpukariu buvusio viešbučio ir restorano „Versalis“ atsiras dainininkui Antanui Šabaniauskui skirta skulptūra ir pakyla koncertams. Gaila, kad idėja neįgyvendinama“, – kalbėjo D.Juronytė-Zelčiuvienė.

Svarbu įkandamos kainos

Vasario 16-osios gatvėje – tik 10 namų. Tačiau čia susikūrė nedidelė verslo zona: įskūrė kelios kavinės, odontologijos kabinetai, grožio salonas, įvairios firmos.

Verslininkai vieningai tikino, kad jiems nėra svarbu, kaip gatvė vadinasi. Svarbiausia, kad jie sugeba miesto centre nuomotis patalpas, ir apie patriotizmą neturi kada galvoti.

Gatve skubantys kauniečiai prisipažino, kad apie gatvės pavadinimą taip pat negalvoja, rašo „Laikinoji sostinė“.

„Gatvė kaip gatvė, o kaip ji vadinasi?“ – pečiais gūžčiojo į centrą automobiliu atvykusi jauna motina Edita Rimšienė.

Tačiau pro šalį skubėjusi M.Romerio universiteto studentė Toma Gružaitė sakė, kad jai patinka, jog ypatingai pavadinta gatvė tvarkinga ir joje atsiranda jaunimui skirtų pramogų.

Kuriasi jaunimo klubai

Vasario 16-osios gatvė nuo seno garsėjo savo užeigomis. Tarpukariu čia veikė restoranas viešbutis „Versalis“, sovietmečiu - restoranas-kavinė „Vakaras“. Priešais ją – alaus baras „Rambynas“.

Tačiau ne vienerius metus užeigos dunksojo užrakintomis durimis arba vis keitė šeimininkus. Bet pastaruoju metu gatvė pagaliau tapo patraukli jaunimui.

„Pernai vasarą „Versalio“ vietoje pradėjo veikti naktinis klubas „Chaos“. Pamatytumėte, kiek jaunimo čia ateina linksmintis. Prieš kelis mėnesius greta įsikūrė dar vienas klubas „Anna Mesha“. Vakarais gyvenimas čia virte verda“, – sakė Vasario 16-osios gatvėje butą nuomojantys studentai Aistė Motuzaitė ir Saulius Kavaliauskas.

Greta klubų šiuo metu remontuojamas dar vienas namas. Jo kaimynystėje gyvenantys kauniečiai tikino, kad tai bus dar viena pasilinksminimų vieta.

Atgavo pavadinimą

Pirmosios Lietuvos Nepriklausomybės metinės 1919 metais buvo minimos Kaune. Šia proga pagrindinei miesto gatvei buvo suteiktas Laisvės alėjos vardas. Greta esanti mažesnė gatvė gavo Vasario 16-osios vardą.

Sovietmečiu gatvė buvo pervadinta Liepos 21-osios vardu. Šią liepos dieną 1940 metais komunistų kontroliuojamas Liaudies Seimas Lietuvą paskelbė sovietine respublika.

Vėl istorinis pavadinimas gatvei grąžintas 1989 metų vasario 8 dieną.

2004 metais gatvė rekonstruota. Grindinys išklotas trinkelėmis, pasodinta klevų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.