Politiko idėja - ne automobilių, bet nesveiko maisto mokestis

Seimo narys Kęstutis Masiulis paprašė Seimo valdybos iš visų partijų sudaryti darbo grupę, kuri parengtų įstatymo pataisas papildomam nesveiko maisto apmokestinimui – traškučiams, limonadams ir energiniams gėrimams. Tai leistų neįvesti automobilio mokesčio.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-02-17 09:58, atnaujinta 2018-02-16 05:34

„Seimas neturėtų nusišalinti ir pateikti alternatyvą Vyriausybės planams apmokestinti automobilius. Transporto priemonių mokestis yra socialiai neteisingas, labiausiai skriaudžia mažas pajamas gaunančius žmones ir visuomenėje vertinamas labai neigiamai.

Automobiliai žmonėms reikalingi kaip susisiekimo, darbo ir laisvalaikio priemonė – tai nėra prabanga, todėl jų apmokestinimas yra paprastas lupikavimas. Ar išmokėjus kompensacijas toks mokestis būtų atšauktas? Tikrai ne. Politikai, būdami opozicijoje, kritikuoja, o tapdami valdančiaisiais – siūlo šį mokestį. Tai smukdo pasitikėjimą visa politine sistema, atskirais politikais ir partijomis. Dėl mokestinių pokyčių būtų geriausia susitarti visoms politinėms partijoms, ir tam geriausia vieta yra Seimas“, – sako parlamentaras.

Vyriausybė pasiūlė kompensuoti pensijas apmokestinant šalies automobilius atsižvelgus į variklio tūrį nuo 90 iki 590 Lt.

Kaip alternatyvą automobilių mokesčiui Seimo narys siūlo mokesčius nesveikam maistui.

Pasak jo, nesveiko maisto mokesčiai galioja arba juos ketinama įvesti Latvijoje, Suomijoje, Danijoje, Vengrijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Rumunijoje.

„Visiškai kitoks yra nesveiko maisto mokestis. Jeigu žmonės nenorės jo mokėti, nepirks tokio maisto, o iš to laimėtų ir pats žmogus, ir sveikatos apsaugos sistema. Užtektų 25 centais apmokestinti pakelį traškučių, butelį limonado ir skardinę energinio gėrimo, kad galima būtų tikėtis apie 71 mln. litų, kurių pakaktų šių metų planams kompensuoti pensijas“, – teigia K. Masiulis.

Kasmet Lietuvoje suvalgoma apie 40 mln. pakelių bulvių traškučių, išgeriama apie 217 mln. litrų vaisvandenių, apie 5,5 mln. litrų energinių gėrimų. 68 proc. tai suvartojančiųjų – paaugliai. Nesubalansuotas šių produktų vartojimas skatina sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžį, nutukimą, cukrinį diabetą ir kitas ligas.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis pirmadienį pasveikino konservatoriaus Kęstučio Masiulio idėją papildomai apmokestinti nesveiką maistą - traškučius, limonadus ir energinius gėrimus. 

„Visuomenės sveikatos požiūriu, pasiūlymas rimtas ir svarstytinas, todėl pateikėme savo teigiamą išvadą kaip ministerija“, - sakė ministras.

Anot finansų ministro Rimanto Šadžiaus, papildomai apmokestinti nesveiką maistą - traškučius, limonadus ir energinius gėrimus - neįmanoma, nes to neleidžia Europos Sąjunga. O tokių produktų prieinamumą galima riboti kitomis priemonėmis. 

„Gaila, bet mes to negalime mokestinėmis priemonėmis padaryti. Europos Sąjungos susitarimuose yra numatytas prekių sąrašas, kurioms galima taikyti akcizus, ir tas sąrašas yra griežtai ribojamas“, - sakė R.Šadžius. 

Pasak jo, nesveiko maisto prieinamumą galima riboti, uždraudžiant juo prekiauti mokyklose. 

„Tai galima reguliuoti administracinėmis priemonėmis, nustatant, ką mokyklose galima pardavinėti, kas turėtų būti maisto aparatuose, galbūt kokiu atstumu iki mokyklų koks maistas gali būti parduodamas“, - aiškino finansų ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų