Vonios iš Panevėžio keliauja tiesiai į laivus

Panevėžyje įsikūrusios įmonės „Norac“ cechuose gaminama neįprasta produkcija – laivų kajutėms ir sausumoje statomiems daugiabučiams skirti vonios kambariai. Panevėžiečiai yra vieninteliai Baltijos šalyse, suradę ir užpildę šią verslo nišą.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Feb 19, 2014, 10:21 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:40 AM

„Norac“ pagamintų vonios kambarių sumontuota Vokietijos kruizinei kompanijai „Aida“ priklausančiuose laivuose. Keli Danijos karinio laivyno laivai irgi plaukioja su lietuviškais higienos kambariais, rašo „Lietuvos rytas“.

Didžioji „Norac“ produkcijos dalis keliauja ne į prabangius kruizinius, o į keleivinius keltus, naftą jūroje išgaunančias platformas, žvejų laivus.

Pirkėjas – iš Singapūro

„Lietuvos ryto“ korespondentams lankantis Norvegijos kapitalo bendrovėje „Norac“, kieme buvo pakraunamas jūrinis konteineris. Juo vonios kambarių siunta bus plukdoma į Singapūrą.

Tai bene tolimiausias pasaulio taškas, kur keliauja panevėžiečių pagaminta produkcija. Dar du didieji užsakovai – kelios Norvegijos statybos bendrovės ir Vokietijos Papenburgo mieste įsikūrusi „Meyer“ laivų statybos kompanija.

„Gaminame ne vienos ar kelių rūšių standartinius kambarius, o pagal įvairius architektų parengtus individualius brėžinius. Tai yra mūsų pranašumas“, – kalbėjo bendrovės „Norac“ vadovas Jonas Klybas.

Teko dabinti ir marmuru

Vonios kambarių modulių statyba ir montavimas pradedamas nuo betoninio pagrindo. Jame išvedžiojami grindų šildymo vamzdeliai, klijuojamos grindų plytelės.

Sumontavus sienas, jos iš vidaus taip pat išklijuojamos užsakovų nurodytos spalvos plytelėmis.

Tiesa, prieš tai sienose ir grindyse įmontuojama viskas, ko reikia šio higienos kambario komunikacijoms: vandens ir kanalizacijos vamzdžiai, elektros įvadų laidai.

Sumontuotame vonios kambaryje įmontuojamas veidrodis, statoma dušo kabina, kriauklė su spintele, klozetas. Laivo medicinos kabinetui skirtame vonios kambaryje montuojama ne dušo kabina, o vonia.

Paprastai laivams ir keltams gaminamuose vonios kambarių moduliuose klijuojamos baltos ir pilkos plytelės.

„Norac“ direktoriaus pavaduotojas gamybai Tadas Petronis prisiminė tik vieną atvejį, kai lenkai užsakė laivo kajutėms skirtų vonios kambarių su ryškiai mėlynos spalvos plytelėmis.

Tiesa, bendrovės istorijoje būta ir išskirtinių užsakymų, kai kruiziniam laivui skirtas vonias teko dabinti marmuru.

Perka tiktai norvegai

Per metus panevėžiečiai pagamina ir surenka 1500 laivų kajutėms skirtų vonios kambarių modulių. Vieno tokio kambario savikaina siekia maždaug 10 tūkstančių litų. Dar 1600 vonios kambarių pagaminama sausumoje statomiems daugiabučiams namams ar kotedžams.

Bet tokie vonios kambariai tiekiami tik į Norvegiją. Jie sudaro trečdalį „Norac“ gaminamos produkcijos.

Lietuvoje ir kitose Europos šalyse panaši praktika, kai į statomą namą montuojami jau gatavi vonios kambariai, nėra populiari. Panevėžiečiai bandė juos demonstruoti įvairiose tarptautinėse parodose, tačiau šios produkcijos užsakovų neatsirado.

Šimtai darbuotojų

2006 metais Panevėžyje įkurtos bendrovės „Norac“ gamybinės patalpos dabar jau užima 18 tūkstančių kvadratinių metrų. Čia dirba 340 darbuotojų.

Iš jų 20 procentų sudaro moterys. Jos darbuojasi prie vonios kambarių modulių įrangos.

Metinė bendrovės apyvarta pernai siekė 85 mln. litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.