Daujėnų naminė duona – saugomų produktų sąraše

Europos Komisija įtraukė Daujėnų naminę duoną į saugomų geografinių nuorodų registrą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 21, 2014, 5:15 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:28 AM

Daujėnų duona – šeštasis produktas iš Lietuvos, patekęs į saugomų produktų sąrašą. Jame jau yra žemaitiškas kastinys, „Stakliškių midus“, lietuviškas varškės sūris, Seinų/Lazdijų krašto medus ir skilandis.

Be Daujėnų duonos EK į saugomų geografinių nuorodų registrą įrašė bavariškus riestainius „Bayerische Breze“, vengriškas paprikas „Szentesi paprika“ ir itališkas bulves „Patata dell’Alto Viterbese“   Bendrai saugomų produktų sąraše – daugiau nei 1,2 tūkst. įrašų.

Laikas prailgsta

Tol, kol „Stakliškių midus“ sulaukė tokios garbės, jo gamintojams teko sukaupti kantrybės porai metų. Daug, bet mėsininkams laikas buvo prailgęs dar labiau.

Tol, kol EK garantuotu tradiciniu gaminiu pripažino lietuvišką skilandį, nuo paraiškos įteikimo dienos iki jos ištarto „taip“ praėjo net penkeri metai. Dabar išskirtinę kokybę patvirtinantį ženklą „Garantuotas tradicinis gaminys“ ant skilandžio etiketės klijuoja mėsos perdirbimo įmonės „Biovela“, „Nematekas“ ir „Grimeda“.

Į EK Saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų registrą įrašytas ir lietuviškas varškės sūris bei Seinų-Lazdijų krašto medus. Ant pastarojo indelių Lietuvos ir Lenkijos bitininkai klijuoja ženklą „Saugoma kilmės vietos nuoroda“. Pienininkai ant sūrio pakuotės įspaudžia užrašą „Saugoma geografinė nuoroda“.

Užsieniečiai stengiasi, lietuviai – nelabai

Žemės ūkio ministerijos Kokybės politikos departamento specialistė Jolita Martutaitytė sako, kad užsienyje įrašai ant maisto produktų ar gėrimų, skelbiantys apie saugomą geografinę ar kilmės vietos nuorodą, labai populiarūs. Jie neša žinią, kad tai – kokybiški, originalūs produktai, kurių gamybą atidžiai stebi tam tikros institucijos.

Lietuvoje tai daro Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Nuorodų apsauga – tai įspėjimas, kad niekam nevalia imituoti tokių produktų gamybos, juo labiau – skelbti melagingų nuorodų į kilmę bei savybes.

Svarbu ir tai, kad šių produktų gamintojai gali dalyvauti ES bei valstybės finansuojamuose projektuose ir šių produktų vartojimui skatinti bei jiems propaguoti gauti paramos. Visa tai produktams suteikia išskirtinę vertę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas