D.Grybauskaitė apie naujus mokesčius: „Žaisti nereikėtų“

Šalies prezidentė Dalia

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 28, 2014, 2:29 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:27 PM

„Mokesčius reikia keisti tik tuomet, jeigu jie blogai veikia arba yra krizė, sukrėtimas, nes kiekvienas mokestis tai yra politinis instrumentas. Kokio tikslo siekiame - jeigu biudžeto deficitas, tai ir turime kalbėti, o dabar deficitas mažėja, ekonomika auga. Kas čia, karo metas, kad reikia mokesčius keisti“, - sakė prezidentė.

Šalies vadovės teigimu, per krizę sumažintų pensijų kompensavimui užtektų lėšų iš ekonomikos augimo.

„Tokia suma, kokia reikalinga pensijoms kompensuoti, galima iš ekonomikos augimo. Tuo labiau, kad šiemet numatyta nedidelė suma. Tuo labiau, kad tiek teisėjų, tiek valstybės tarnautojų atlyginimams šiemet buvo įdėta 250 mln. Lt be jokių mokesčių kėlimo, o pensijoms ne ką daugiau tereikia. Žaisti, spėlioti ir nusišnekėti niekam nereikėtų, ypač valdančiosios daugumos Politinėje taryboje“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Valdančiųjų partijų Politinė taryba vasario 14 d. pritarė siūlymui didinti akcizą alkoholiui, o surinktas papildomas pajamas panaudoti per krizę sumažintoms pensijoms kompensuoti. Šiuo siūlymu alkoholio akcizas nuo 2015 m. pradžios didėtų taip: stipraus alkoholio akcizas - 5 proc., silpno vyno ir fermentuotų gėrimų - 35 proc., alaus - 50 proc., išskyrus mažųjų alaus daryklų produkciją.

Anot finansų ministro Rimanto Šadžiaus, iš padidintų akcizų biudžetas gautų apie 100 mln. Lt papildomų pajamų.

Tačiau premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį pažadėjo kompromisinį sprendimą, kad akcizas alkoholiui būtų didinamas po kelis procentus per penkerius ateinančius metus.

Prieš kelias savaites R.Šadžius taip pat pasiūlė įvesti transporto priemonių mokestį, jas apmokestinant pagal variklio tūrį. Tuomet teigta, kad šis mokestis biudžetą papildytų apie 200 mln. Lt per metus.

Trečiadienį A.Butkevičius teigė, kad idėjos apmokestinti automobilius atsisakoma, o per krizę neišmokėtų pensijų dalis šiemet bus kompensuojama iš pajamų, gautų iš ekonomikos augimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.