Reikalavimai vaikų auklei - tarsi lėktuvo pilotui

Kiek kainuoja auklė? Brangiausiai, bent jau Vilniuje, teks mokėti lietuvei. Ar geriausios tos, kurios turi pedagoginį išsilavinimą? Formaliai – taip, tačiau ir joms tėvai turi nemažai priekaištų. Ši rinka pamažu skaidrėja: verstis vaikų priežiūra įsigyjama vis daugiau verslo liudijimų.

Auklių atlygis pastaraisiais metais mažai svyruoja. Kaip ir paklausa: geros auklės visuomet geidžiamos, tačiau jų nėra tiek jau daug.<br>D.Umbraso nuotr.
Auklių atlygis pastaraisiais metais mažai svyruoja. Kaip ir paklausa: geros auklės visuomet geidžiamos, tačiau jų nėra tiek jau daug.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2014-03-01 11:46, atnaujinta 2018-02-15 19:51

Vasaris auklių agentūroms mažumą keistas: klientams auklės lyg ir reikia, tačiau neužtikrintai – gal po švenčių likę mažai pinigų, gal motina gali atidėti grįžimo į darbą datą. Šiemet šiek tiek mažėja auklių, dirbančių visu krūviu, paklausa.

Auklių atlygis pastaraisiais metais mažai svyruoja. Kaip ir paklausa: geros auklės visuomet geidžiamos, tačiau jų nėra tiek jau daug. Pasitaiko, kad tėvams sukirsti su aukle rankomis sutrukdo ir pernelyg aukšti pirmųjų lūkesčiai.

„Gera auklė juk neprivalo turėti piloto licencijos“, - vaizdingai pamėgino pernelyg aukštus tėvų reikalavimus iliustruoti agentūros „Mama ir auklė“ vadovė Ieva Augustinienė.

Jaunesnės nori didesnės algos

Vilniečių auklių pageidaujamas valandos įkainis interneto skelbimų svetainėse sukasi apie 8-10 litų. Tos, kurios dirba visą dieną, vidutiniškai pelno 1200-1300 litų atlyginimą. Tačiau būna ir išimčių, kai alga siekia ir 2 tūkst. litų.

Tarkim, Šiauliuose atlygis svyruoja vidutiniškai nuo 4 iki 6 litų už valandą, tačiau yra ir auklių, kurios pageidautų gauti 8 litų atlygį. Dažniau tokio nori jaunos auklės, kurioms apie 20 metų. Už mėnesio paslaugas šiaulietės prašo 800-1000 litų. Tačiau interneto skelbimuose galima aptikti ir moterų, sutinkančių dirbti už 400 litų.

Kaunietės siekia didesnio atlyginimo – vidutiniškai nuo 5 iki 15 litų. Yra tokių, kurios norėtų uždirbti 600 litų per mėnesį, yra ir tokių, kurios imtųsi vaikų priežiūros už 2 tūkst. litų.

Pareikalavo atostogpinigių

Vilnietei Loretai auklės prireikė netikėtai ir labai netinkamu laiku – rugpjūčio pabaigoje. Kaip ji patyrė, tuo metu dauguma auklių jau būna užimtos, o likusios buvo arba neįperkamos, arba ne itin patikimos.

„Auklės ieškojau internete ir per draugus. Jeigu nebūtų pavykę, planavau kreiptis ir į auklių agentūrą. Auklę radau per tris savaites. Jos telefoną gavau iš draugės, kuri paklausinėjo savo „Facebook“ bičiulių“, -- pasakojo Loreta.

Moteris, kuri dabar rūpinasi jos dvejų metų sūnumi, buvo trečioji atėjusi pasikalbėti kandidatė.

Viena moteris atkrito, mat nusprendė padaryti mėnesio pertrauką, o Loretai auklės reikėjo labai greitai.

„Antroji, telefonu paminėjusi mažesnį atlygį, per pokalbį mūsų namuose pareikalavo daugiau ir dar paprašė atostoginių. Gal jai pasirodė, kad esame labai turtingi. O trečioji ir jos norimas atlygis -- 1200 – litų tiko“, - pasakojo vilnietė.

Susiruošusiems ieškoti auklės savo mažyliams ji patartų tai daryti ne paskutinę akimirką.

„Ypač ne prieš rugsėjį, kai auklių ieškoma labiausiai. Per pokalbį derėtų kuo išsamiau aptarti savo lūkesčius, nes tai, kas vienam žmogui atrodo normalu, kitam gali visai netikti. Pavyzdžiui, mūsų auklei sunkoka išaiškinti, kad mažas vaikas neturėtų augti prie nuolat veikiančio televizoriaus“, -- skėstelėjo rankomis Loreta.

Auklė aprėkė motiną

Dviejų dukterų mama Goda auklės Vilniuje ieškojo dukart: vieną kartą -- pirmajai dukrytei Smiltei, o antrąjį -- neseniai – ir antrajai atžalai Eleonorai.

„Pirmoji patirtis šiek tiek skiriasi nuo dabartinės. Tuomet gyvenome atokesnėje Naujojoje Vilnioje, todėl daugelis kandidačių bijojo atstumo. Man reikėjo auklės ne visai darbo dienai, o keturioms valandoms kasdien, norėjau, kad turėtų vairuotojo pažymėjimą, mat žaidimų aikštelė buvo toliau ir reikėjo iki jos nuvažiuoti, ir būtų jauna. Visuomet pabrėžiau, kad man svarbu, kad auklė ne auklėtų vaikus, o tiesiog juos prižiūrėtų“, - ko reikalavusi, vardijo Goda.

Skelbimą ji įdėjo įvairiuose portaluose ir klausinėjo pažįstamų. Auklę moteris rado internete.

„Taip į mūsų gyvenimą atkeliavo Jūratė, priešmokyklinio ugdymo studentė. Man padarė įspūdį jos prisistatymas portale. Parašiau jai, susitikome ir iškart supratau, jog tai tas žmogus kuriam patikėčiau savo vaiką. Sutarėme dėl valandinio 5 litų atlyginimo.

Tiesa, sulaukiau ir daugybės skambučių dėl darbo. Labiausia pribloškė moteris, kuri beveik aprėkė mane, kodėl aš vaikui ieškau auklės, nors ji pati pretendavo į šią darbo vietą, nes tokio amžiaus vaikus (Smiltei tada buvo dveji su puse) reikia leisti į darželį“, -- pasakojo Goda.

Vyresnės nesibaido namų ruošos

Su Jūrate Godos šeima bendradarbiavo ne vienerius metus, kol mergina nutarė išvykti į užsienį. Tuomet prireikė naujos auklės.

„Vėl internetas ir pažįstami. Tik šįkart sąlyga buvo visai darbo dienai ir vyresnio amžiaus, nes norėjau kad atliktų ir kelis namų ruošos darbus. Jaunos paprastai jų baidosi ir net nemoka. Sulaukiau begalės skambučių, laiškų ir susidomėjusių. taip pat ir pažįstami rekomendavo keletą variantų. Po kelių susitikimų gyvai išsirinkome vieną, kuri dabar jau antra savaitė dirba“, -- sakė Goda.

Prieš sutardama dėl darbo Goda paskambino šeimai, kurioje anksčiau dirbo ši auklė, ir sulaukė palankių atsiliepimų.

„Jeigu kas nors skundžiasi, kad nėra auklių -- tai ne tiesa. Žinoma, vaiką net ir į privatų darželį leisti būtų pigiau, nei samdyti auklę, bet tuomet vaikui susirgus negalėsiu aš ar vyras eiti į darbą ar reikės valandinės auklės, o tokią rasti sunkiau“, - skirtumus vardijo moteris.

Dabar Goda auklei moka 1300 Lt per mėnesį: „Man tai normali suma už priežiūrą ir tai, kad ir šiek tiek prižiūri namus, išverda sriubos visai šeimai“.

Pedagogės ne visuomet įtinka

Kaip pasakojo „Mama ir auklė“ vadovė, pastaruoju metu vis dažniau pelnytis duonai auklės darbu nori savo vaikus paauginusios ir auklėmis beveik nedirbusios, o tik giminaičių ar draugų vaikus prižiūrėjusios mamos, kurios išsilavinusios, turinčios praktinių vaikų auginimo žinių ir puikiai pritampa šeimose.

„Labai džiaugiuosi, kai tokios moterys kreipiasi į mus dėl darbo.

Pedagogės taip pat visuomet laukiamos, bet tik tos, kurios linkusios bendradarbiauti – tiek su agentūra, tiek su šeima. Deja, daug tenka ir atmesti, nes jos “girdi” tik save. Didelis procentas moterų su, atrodytų, puikiu išsilavinimu, bet visą pasaulį kaltinančių dėl savo nesėkmių“, - apgailestavo I.Augustinienė.

Dar viena auklių kategorija - jaunatviškos pensininkės. Jos – geidžiamos darbuotojos.

Didesnė alga - lietuvėms

Vilniuje neretai keblu rasti auklę lietuvę – tokios paprastai nori tėvai, besirūpinantys augančio mažylio kalbiniais įgūdžiais. O šioje rinkoje nemažai sukasi rusakalbių.

„Lietuvių auklių padaugėjo, tačiau jos linkusios tik į pačius didžiausius atlyginimus. Jos mieste prašo tokio uždarbio, kokio anksčiau galėdavo tikėtis tik užmiestyje, kur nepatogus susisiekimas“, - dalijosi permainomis agentūros vadovė.

Vilniuje atlyginimai svyruoja nuo 1300 iki 2000 litų. Tačiau auklėms tikėtis, kad mieste visi sutiks 2000 litų atlygį mokėti, nereikėtų. Į viršutinę ribą orientuojasi turtingiausi klientai ir itin patyrusios, tikrai turinčios ką pasiūlyti auklės.

Vis daugiau dirba legaliai

Vienas būdų legaliai imtis auklės darbo yra įsigyti verslo liudijimą. Šiai veiklai galima pirkti dvejopus liudijimus – auklėms ir vaikų priežiūros.

Praėjusiais metais pirmųjų buvo įsigyta 1008, antrųjų – 219. 2012-aisiais – analogiškai – 931 ir 171. 2011-aisiais 794 ir 115. Šiemet per veik du mėnesius įsigyta 363 ir 108 verslo liudijimai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.