Nesi žudikas, bet gyvą karpį privalai nugalabyti. Kodėl?

Mėgstu valgyti žuvį. Dažnai perku gyvus karpius. Tačiau ne kartą pardavėja atsisakė užmušti jį ir įbruko man spurdantį. Pati nežudysiu, bijau, man nemalonu. Tačiau ir pardavėja sakė bijanti. Ar ji teisi? Aš pati nenoriu žuvų žudyti, galiausiai pinigus už tai moku. Kaip šioje situacijoje reikėtų elgtis?

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Mar 2, 2014, 3:54 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:09 PM

Į pirkėjos klausimą atsako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas Giedrius Blekaitis.

„Gyvas žuvis gali parduoti visos parduotuvės, turinčios sąlygas joms laikyti. Dar daugiau sąlygų turi atitikti tos parduotuvės, kurios teikia žuvies apsvaiginimo, dorojimo ir išskrodimo paslaugą. Tam reikalingas specialus leidimas, kurį išduoda Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Toks leidimas išduodamas ne visam prekybos tinklui, bet konkrečiai parduotuvei.

Jei parduotuvėje parduodamos tik gyvos žuvys, joje negali būti parduodamos čia išskrostos ir ant tirpstančio ledo sudėtos žuvys. Tad jei matote išskrostą žuvį, reikalaukite, kad ir jums išskrostų.

Jei parduotuvė turi leidimą parduoti gyvas žuvis ir jas skrosti ar tik apsvaiginti, atsisakyti suteikti tokią paslaugą pardavėja neturi teisės.

Tačiau svaiginti ar skrosti žuvį pirkėjų akivaizdoje pardavėja negali. Ji turi tai daryti kitoje patalpoje ir naudotis tam skirtomis higienos priemonėmis. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektai, kurie teikia vartotojams gyvų maistinių žuvų apsvaiginimo, paskerdimo ir (ar) išskrodimo paslaugas, turi turėti tinkamai įrengtą ir tik pagal paskirtį naudojamą vietą maistinėms žuvims svaiginti, skersti ir skrosti.

Be jokios abejonės humaniškiausias būdas – tai iš prekybos vietos neštis namo apsvaigintą ir paskerstą žuvį.

Didžioji dalis pirkėjų taip daro, tačiau dalis pageidauja įsigyti gyvą žuvį ir ją išdoroti namuose. Pastebėtina, kad pirkėjų, norinčių įsigyti ir iš prekybos vietos išsinešti gyvas žuvis, skaičius mažėja. Nėra reglamentuota, kokioje taroje galima nešti gyvas žuvis, tačiau faktas, kad vandens gyvūnai turi būti laikomas jų fiziologinius poreikius atitinkančiomis sąlygomis“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.