Prekybininkai derybose tiekėjams leidžia įkvėpti oro, bet nedaug

Prekybininkai derybose tiekėjams nulupa devynis kailius. Bet pokyčių - jau regėt. Kas dešimtas apklausose dalyvavęs tiekėjas prasitarė, kad susitarti su pardavėjais pavyksta šiek tiek lengviau. Tačiau vaisius, daržoves, maisto produktus tiekiančias įmones prekybininkai vis dar nesunkiai įspeičia į kampą. Juk, nesutinkus su jų sąlygomis, prekių apskritai nebus kaip parduoti.    

Prekybos tinklai ėmė taikyti skaidresnę nuolaidų tiekėjams apskaičiavimo sistemą.<br>V.Balkūno nuotr.
Prekybos tinklai ėmė taikyti skaidresnę nuolaidų tiekėjams apskaičiavimo sistemą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt inf.

2014-03-03 13:49, atnaujinta 2018-02-15 18:35

Konkurencijos taryba, vadovaudamasi Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymu, parengė kasmetinę šiop įstatymo stebėsenos pažymą.

2010 m. priimtas teisės aktas yra taikomas mažmenine prekyba Lietuvoje besiverčiančioms ir didelę rinkos galią turinčioms įmonėms.

Šiuo metu Lietuvoje mažmeninės prekybos įmonių, turinčių didelę rinkos galią, kriterijus atitinka keturuos bendrovės: "MAXIMA LT", „Palink“, „RIMI Lietuva“ bei „Norfos mažmena“.

Konkurencijos tarybos ekspertai, raštu apklausę 100 tiekėjų bei 4 prekybos tinklus, konstatavo, kad, derantis dėl naujų sutarčių pasirašymo sąlygų, pagerėjo 10 proc. tiekėjų pozicijos. Be to, prekybos tinklai ėmė taikyti skaidresnę nuolaidų tiekėjams apskaičiavimo sistemą.

Tačiau 82 proc. tiekėjų santykiai su mažmeninės prekybos tinklais nepasikeitė.

Įstatymo stebėsena turi tęstis ilgiau nei vinerius metus tam, kad būtų sudarytos geresnės galimybės įvertinti reikšmingus pokyčius, susijusius su šio teisės akti gyvendinimu.

Apibendrinusi tiekėjų atsakymus bei ketverių metų įstatymo poveikio stebėsenos patirtį, Konkurencijos taryba siūlo stiprinti įstatymo įgyvendinimo priežiūrą ir keisti tam tikras jo nuostatas. Viena jų - užtikrinti Konkurencijos tarybai skundus pateikusių maisto prekių ir gėrimų tiekėjų tapatybės slaptumą.

Kita - uždraudimą, kad mažmeninės prekybos įmonės reikalautų iš tiekėjų priimti neparduotas prekes, išskyrus atvejus, kai prekės grąžinamos tiekėjui dėl jo kaltės. 

Konkurencijos taryba taip pat atkreipia dėmesį, kad patys tiekėjai turėtų aktyviau ginti savo teises ir pasinaudoti teisės aktų suteikiamomis galimybėmis. Nuo 2010 m. balandžio 1 d., kada įsigaliojo minėtasis įstatymas, Konkurencijos taryba negavo nė vieno tiekėjo skundo dėl šio įstatymo pažeidimo.

Konkurencijos taryba 2013 m. savo iniciatyva pradėjo 2 tyrimus dėl prekybos tinklų veiksmų atitikties teisės aktams. Šiemet sausį ji pripažino, kad vienas iš prekybos tinklų, sudarydamas sutartis su maisto prekių ir gėrimų tiekėjais, pažeidė įsttaymą. Už tai įmonei buvo skirta 40 tūkst. litų bauda.

Konkurencijos tarybai užkliuvo irė kitas prekybos tinklas, kuris sutartyse su maisto prekių ir gėrimų tiekėjais nustatė įstatymo nuostatas pažeidžiančias prekių grąžinimo ir negauto pelno kompensavimo sąlygas. Už tai įmonei skirta 90 tūkst. litų bauda.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.