TVF: Lietuva sėkmingai siekia euro, tačiau reikia naujų mokesčių

Lietuva juda teisinga kryptimi, siekdama

Algirdas Butkevičius priėmė Tarptautinio valiutos fondo atstovus.<br>M.Ambrazas (ELTA) nuotr.
Algirdas Butkevičius priėmė Tarptautinio valiutos fondo atstovus.<br>M.Ambrazas (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-03-03 10:14, atnaujinta 2018-02-15 18:52

„Kriterijai yra labai aiškiai numatyti ir manome, kad Lietuva juda teisinga kryptimi. Žinoma, sprendimas priklauso ne nuo mūsų, jį priims Europos centrinis bankas“, - pirmadienį po susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi Vilniuje teigė TVF Europos departamento misijos vadovas Christophas Klingenas.

Pasak jo, TVF tikslas - padėti Lietuvai įsivedus eurą išlaikyti tvarią ekonomiką ilgalaikėje perspektyvoje.

 Savaitę  Vilniuje dirbę Tarptautinio valiutos fondo eskpertai prognozuoja, jog šiemet Lietuvos ekonomika augs 3,5 proc., o infliacija laikysis ties 1 proc. riba. 

„Lietuvos ekonomika žengia labai pozityvia linkme, mes tikimės, kad augimas sieks 3,5 proc. šiais metais, o infliacija išliks žema - 1 proc.“, - sakė Ch.Klingenas.

Pasak jo, Lietuva dar kurį laiką nepasivys Vakarų valstybių, tad šaliai reikia imtis reformų. 

„Matome tikrai labai palankų vaizdą, tačiau kol Lietuva pasivys Vakarų Europą pagal savo įplaukas, dar praeis nemažai laiko. Todėl reikia toliau tęsti disciplinuotas reformas ir laikytis nuoseklios politikos“, - aiškino Ch.Klingenas. 

TVF nuomone, Lietuvoje yra trys sritys, kurioms reikalingi pokyčiai. Anot Ch.Klingeno, pirmiausia tai yra euro įvedimas: „Manome, kad tai yra pats logiškiausias tolesnis Lietuvos žingsnis integracijoje į Europą“. 

Jis teigė, kad Lietuvai taip pat reikia laikytis fiskalinės drausmės ir geriau kontroliuoti viešuosius finansus, nes fiskalinio deficito rodikliai dar netenkina. 

Ch.Klingenas teigė, kad Lietuvai taip pat reikia investuoti į transporto ir energetikos projektus.

Anot jo, nors Lietuvos finansiniai rodikliai yra geri, tačiau papildomi mokesčiai leistų sukaupti daugiau lėšų biudžete.

„Finansinis deficitas vis dėlto siekia 2,5 proc. BVP, o mes tikimės, kad jis kada nors pasieks nulinę ribą. Vyriausybė jau keletą metų imasi tam tikrų korekcijų ir jos yra labai sėkmingos. Vyriausybės išlaidos yra vienos mažiausių visoje Europos Sąjungoje.

Korekcijos yra labai sėkmingos, bet vis tik gali tekti priimti naujų mokesčių. Dar tiksliai neaišku, kurioje srityje, bet tie mokesčiai yra reikalingi, bet žinoma, tokie sprendimai nebus populiarūs“, - kalbėjo TVF atstovas.Lietuvos bankas prognozuoja, kad šalies bendrasis vidaus produktas šiemet augs 3,6 proc., o Finansų ministerija - 3,4 procento. Europos Komisijos prognozėmis, šiemet Lietuvos ekonomika augs 3,5 procento. 

Centrinio šalies banko prognozėmis, suderinta vidutinė metinė infliacija Lietuvoje šiemet bus 0,9 proc., Finansų ministerija prognozuoja 1,3 proc., EK - 1,1 proc. infliaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.