Žemyn sliuogia su Ukraina dirbančių įmonių akcijų vertė

 

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-03-03 13:31, atnaujinta 2018-02-15 18:40

„Žiūrint į Rytus, kas darosi Rusijos, Ukrainos akcijų rinkose, netgi pačiose Vakarų Europos akcijų rinkose yra nemažas kritimas.

Mes taip pat reaguojame į tas problemas, - į tai, kad konfliktas tarp Rusijos ir Ukrainos plečiasi ir neaišku, kaip jis paveiks visą regioną“, - sakė investicijų banko „Finasta“ analitikas Tadas Povilauskas.

Vilniaus biržos indekso OMX Vilnius vertė pirmadienį 13 val. krito 2,01 proc.

Šiandien atpigo 24 Vilniaus biržoje kotiruojamų įmonių akcijos, tuo tarpu brango vos dviejų bendrovių vertybiniai popieriai.

Anot T.Povilausko, stipresnį nuosmukį pajus tiesiogiai su Ukraina susijusios įmonės.

„Visų pirma tos įmonės, kurios turi tam tikrų gamybinių pajėgumų Ukrainoje - pavyzdžiui, „Grigiškės“ ir „Utenos trikotažas“. Tada tos įmonės, kurios eksportuoja nemažai į Ukrainą - „Snaigė“, kuri apie trečdalį pajamų gauna Ukrainoje.

Taip pat tos įmonės, kurios kažką perka iš Ukrainos ir joms gali pasunkėti pirkimai. Čia turima omenyje „Linas Agro Group“, nes turėtų būti tam tikra dalis žaliavų pašarams perkama iš Ukrainos“, - tvirtino T.Povilauskas.

Pasak jo, konfliktas taip pat turės neigiamos įtakos ir Rusijoje dirbančioms bendrovėms.

„Tai tos bendrovės, kurios dirba su Rusija ir gauna pajamas Rusijos rubliais, nes Rusijos rublis toliau neria žemyn euro atžvilgiu.

Turime tokias bendroves, kaip „City Service“ ir Panevėžio statybos trestas, kurios gauna apie trečdalį pajamų Rusijoje. Na ir, aišku, turime įmones, vežančias savo produkciją į Rusiją, tarkim, mūsų pienininkai“, - teigė T.Povilauskas.

Anot jo, tolesnės akcijų rinkos perspektyvos priklausys nuo to, kai toliau plėtosis Rusijos ir Ukrainos konfliktas.

„Jeigu tas klausimas nebus sprendžiamas, tai kritimas gali tęstis. Aišku, mažiau kris tos bendrovės, kurių tiesiogiai nepalies tolimesnis Rusijos ir Ukrainos santykių blogėjimas“, - prognozavo „Finastos“ analitikas.

Pirmadienį brango vos poros bendrovių vertybiniai popieriai. Nors „Anykščių vyno“ bei „Vilniaus degtinės“ akcijų kainų šuoliai buvo įspūdingi (atitinkamai 96,08 proc. ir 23,36 proc.), juos lėmė pavieniai smulkūs sandoriai. 

Pirmedienį krito "Vilkyškių pieninės", Šiaulių banko akcijos. Kone 4 proc. smuko  „Aprangos“ akcijų kaina. 2,25 proc. atpigo „Teo LT“, 2,76 proc. - „Linas Agro Group“  akcijos.

Nuosmukis neaplenkė "Lietuvos dujų" akcijų - jos atpigo 5,8 proc. Bloga diena šiandien ir pieno perdirbėjams. 7,46 proc. atpigo „Pieno žvaigždžių“, 7,62 proc. - „Žemaitijos pieno“,  1,74 proc. - „Rokiškio sūrio“ akcijos.

Papildomojo sąrašo „Agrowill Group“ akcijos atpigo 0,36 proc.

Šiek tieks smuktelėjo „Lietuvos jūrų laivininkystės“ akcijų  kaina.  

"Lesto" akcijos smuko 2,75 proc.

Kitų Papildomojo sąrašo bendrovių akcijų parduota mažiau kaip po 20 tūkst. eurų. 

Bendra biržos akcijų apyvarta buvo 1,328 mln. eurų, iš jų 1,061 mln. eurų teko Oficialiojo sąrašo įmonių akcijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.