Nukraujavusi RSA „Lietuvos draudimui“ ieško naujų savininkų

Kad sustiprintų kapitalą, įmonė parduoda savo padalinį Kanadoje „Noraxis Capital Corporation“ ir rengiasi atsikratyti įmonių Vidurio ir Rytų Europoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

2014-03-04 05:00, atnaujinta 2018-02-15 18:11

Kad sustiprintų kapitalą, įmonė parduoda savo padalinį Kanadoje „Noraxis Capital Corporation“ ir rengiasi atsikratyti įmonių Vidurio ir Rytų Europoje.

Anot „Sky News“, bankas UBS jau užsiima bendrovės padalinių Lenkijoje ir Latvijoje pardavimu.

Gali parduoti bendroves

Bendrovės RSA atstovai lrytas.lt tokias žinias pavadino „Sky News“ spekuliacijomis, tačiau patvirtino, kad šiuo metu parduoda du verslus, o ateityje permainų gali būti ir daugiau.

„Pristatydami metinius rezultatus mes patvirtinome, kad parduodame du verslus.

Įmonių neatskleisime tol, kol sandoriai nebus sudaryti“, – pranešė RSA grupės viešųjų ryšių vadovas Jonas Sellorsas.

Jis taip pat patvirtino, jog grupė planuoja atsisakyti ir daugiau įmonių, kurios nėra verslo plėtros ašis. Parduodama įmones bendrovė 2014 metais tikisi gauti 300 mln. svarų sterlingų.

„Turime įmonių 32 pasaulio šalyse. Per artimiausius kelerius metus dalies jų tikimės atsisakyti. Bet neatskleisime – kurių.

Šiuo metu padėtis analizuojama ir sprendimai nėra priimti“, – sakė J.Sellorsas.

Kompanija savo ateitį regi Jungtinėje Karalystėje, Kanadoje, Skandinavijoje, Lotynų Amerikoje ir Airijoje. Lietuva, kitos Baltijos šalys, Lenkija ir visas Vidurio bei Rytų Europos regionas RSA nėra pirmenybiniai, tad gali atsidurti ant prekystalio.

RSA Lietuvoje priklauso didžiausia draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“, o Latvijoje – „Balta“. Šioms įmonėms vadovaujantis Kęstutis Šerpytis teigė negalintis komentuoti gandų ir spekuliacijų.

Murdosi nuostoliuose

Airijoje neseniai kilo skandalas, supurtęs visą RSA grupę ir privertęs pasitraukti įmonės vadovą Simoną Lee. Jį pakeitė buvęs „Royal Bank of Scotland“ vadovas Stephenas Hesteris.

Paaiškėjo, kad dėl įmonės Airijos padalinio vadovų sukčiavimo ir klaidingos automobilių draudimo apskaitos bei buhalterinio aplaidumo reikia mažiausiai 130 mln. svarų (540 mln. litų), kad bendrovė sudarytų reikalaujamą 200 proc. mokumo atsargą.

Iš viso RSA grupei reikia sustiprinti kapitalą 200 mln. svarų (840 mln. litų).

Reitingų agentūros įspėjo, jog sumažins bendrovės kredito reitingus, nes mažėja bendrovės pelningumas. Visgi, po metinės finansinės ataskaitos „Standard & Poor's“ pakėlė RSA kredito reitingą iki A su teigiama perspektyva. 

Smūgį bendrovės pelnui sudavė ir neseniai Didžiąją Britaniją, Europą bei Skandinaviją talžiusi audra, kurios nuostoliams atlyginti bendrovė turėtų skirti apie 65 mln. svarų (270 mln. litų), bei potvyniai Kanadoje.

Nuostoliai dėl blogų orų buvo gerokai didesni, nei planuota.

Įmonės akcijų kursas per pastaruosius metus prarado 28 proc. vertės, todėl šiuo metu RSA rinkos vertė siekia 3,5 milijardo svarų (14 mlrd. litų). Išankstiniais duomenimis, RSA pernai patyrė 244 mln. svarų (1 mlrd. litų) nuostolių.

Lietuvos orai nenuskriaudė

Savo ruožtu „Lietuvos draudimas“ 2013 metais uždirbo 40 mln. litų pelno.

K.Šerpyčio vertinimu, ar draudimo bendrovei metai būna sėkmingi, ar ne, labai daug nulemia šalyje vyraujantys orai.

Lietuvoje 2013-aisiais orai buvo palankūs ir didelių nuostolių nepridarė, tačiau pasaulyje užfiksuota daug kataklizmų.

Pernai „Lietuvos draudimas“ 45 proc. padidino iš tiesioginės veiklos uždirbto pelno dalį.

Įmonė iš draudimo veiklos pernai uždirbo 34 mln. litų pelno.

2013 m. bendrovės finansinė padėtis išliko tvirta, jos turima mokumo atsarga, sudaranti 171 mln. litų, net du su puse karto viršijo būtinąją (69 mln. litų).

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.