V.Putino žodis Lietuvos bobutėms priminė karą ir išginė kruopų

Miltai, cukrus, kruopos, druska ir aliejus per istoriją karų iškankintoje Lietuvoje tampa geidžiamiausia preke vos tik pakvimpa paraku, net ir tolokai nuo mūsų sienų. Todėl riaumojantys rusų šarvuočiai Ukrainoje ir pratybos Kaliningrade privertė suklusti Lietuvos prekybininkus.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Mar 4, 2014, 9:07 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:32 PM

Kol kas prekyboje ryškių judesių nepastebėta, pagyvenę žmonės, kitaip nei sovietų laikais, dar nepuolė kaupti tradicinių „karo atsargų“ – bakalėjos prekių. Tačiau ir mažos kaimo parduotuvės, ir net didieji prekybos centrai rengiasi tokiam atvejui, kad miltų, cukraus, druskos ir kitų bakalėjos prekių paklausa gali sparčiai padidėti, ypač Ukrainos įvykių kontekste, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui paminėjus Lietuvą kaip neva Maidano aktyvistus rengusią šalį.

Antradienį apie pietus pasirodė pranešimai, kad Rusijos prezidentas V.Putinas spaudos konferencijos metu pareiškė, jog „Kijeve siautėjo asmenys, kuriuos ruošė Lietuvoje ir Lenkijoje“. Žmonės ėmė svarstyti, ar ukraina-baltijos-%C5%A1alys-desertui.htm#.UxYlhoUwZ2M"="">ukraina-baltijos-%C5%A1alys-desertui.htm#.UxYlhoUwZ2M"" target="_blank">Maskva vėl netiesia letenos prie Lietuvos.

Tos pačios dienos pavakare Kauno Žaliakalnyje įsikūrusioje parduotuvėje 78 metų pensininkė, buvusi tremtinė Marija Kazakevičienė į vežimėlį krovė 9 pakuotes cukraus, per 10 kilogramų miltų ir maždaug tokį pat kiekį druskos.

„Aš pergyvenau ir karą, ir pokarį, tremtį. Gerai žinau: jei Maskva pradėjo žvanginti ginklais, nors ir toli nuo Lietuvos, mes, lietuviai, ne savo noru galime būti išvežti į sanatoriją. Ir tikrai ne į Krymą, o toli į Šiaurę“, – sunerimusi kalbėjo senutė.

Pravers ir cukrus, ir „Starka“

Maždaug tuo pat metu toli nuo Kauno, Skemų kaimo (Rokiškio r.) parduotuvėje, vidutinio amžiaus vyras į kuprinę krovė cukraus ir druskos pakuotes, į užantį grūdo plokščią „Starkos“ butelį.

„Nebus jokio karo, bet boba isteriją sukėlė, sako: jei tankai kelius užtvers, į miestą nebenuvažiuosime, reikia atsargų turėti. Neduoda ramybės, tokią sunkenybę turėsiu tampyti“, – perdėtu žmonos baikštumu skundėsi vyriškis.

Iš tiesų masinio ilgai negendančių maisto produktų pirkimo vajaus dar nėra, tačiau prekybininkai pripažįsta, kad jis gali būti, ir jau modeliuoja situaciją, kaip apsirūpinti tokiomis prekėmis, jei Ukrainos krizė įsisiūbuotų ir paveiktų Lietuvos vidaus rinką.

„Antradienį surengėme pasitarimą, žiūrėjome, ar Kauno rajono parduotuvėse nesibaigia miltų, cukraus, druskos atsargos. Kol kas masinio šių produktų pirkimo nepastebėta, bet netrukus visko gali būti.

 Net galvojame papildomai nusipirkti, tik keblu, nes esame smulkūs prekybininkai, patirsime nuostolių, jei paklausos nebus“, – sakė 16 parduotuvių pakaunėje valdančio Kauno rajono centrinio vartotojų kooperatyvo pirmininkas Algirdas Ruzgys.

Pasiruošė pildyti atsargas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį perspėjo, jog Lietuvai reikia būti budriai, bet ir nuramino, kad karui ruoštis nereikia. Vis dėlto ir didieji prekybos centrai galimam išsigandusių pirkėjų antplūdžiui pasirengę.

Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė tikino, kad staiga padidėjus miltų, cukraus, druskos, aliejaus ir kitų gaminių paklausai parduotuvių lentynos neištuštės. Net jei gyventojai masiškai imtų ruoštis ilgalaikei apgulčiai kaip Kryme.

„Mes sudarome sutartis su stambiais tiekėjais, kurie gali greitai parūpinti kur kas gausesnį, nei planuota iš anksto, kiekį produktų. Turime užtektinai vietos ir sandėliuose, jei reikėtų atsivežti planus viršijantį prekių kiekį. Net jei pritrūktų vietos gamintojų pajėgumų, turime ryšių su kaimyninių šalių tiekėjais“, – aiškino R.Saulytė.

Ji teigė, kad kilus tarptautiniams neramumams didelių pokyčių vidaus prekybos rinkoje kol kas nebuvo pastebėta. Tačiau R.Saulytė pažymėjo, kad per pastarąjį dešimtmetį tarptautiniai konfliktai nebuvo labai priartėję prie Lietuvos.

Pirkėjai reaguoja ne iš karto

Ukrainos krizės baigtis kol kas neprognozuojama, išlieka rizika, kad Lietuva į jos verpetą gali būti įtraukta dar labiau nei iki šiol. Tai rodo ir grėsmingos Kremliaus užuominos mūsų šalies adresu.

„Sprendžiant iš praėjusios savaitės duomenų, kol kas nepastebėta žmonių, nusprendusių kaupti atsargas, antplūdžio. Bet niekas neužtikrintas, kad to neatsitiks, pirkėjai tokiais atvejais sureaguoja ne iš karto, o praėjus kuriam laikui, todėl esame viskam pasirengę“, – kalbėjo „Maximos“ atstovė.

Prekybos tinklas „Iki“ jaučia bakalėjos prekių paklausos padidėjimą, tai prasidėjo praėjusią savaitę. Druskos pardavimas išaugo 3 proc., cukraus – net 100 proc.

Bet vargu ar tai susiję su įvykiais Ukrainoje ir agresyvia Maskvos poza. „Iki“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis paaiškino, kad prekybos tinklo parduotuvėse buvo paskelbta nuolaidų akcija cukrui.

Jeigu karas – reikia druskos

Ilgametis prekybininkas, Kauno rajono centrinio vartotojų kooperatyvo pirmininkas A.Ruzgys prisiminė, kad sovietmečiu, paaštrėjus tarptautinei padėčiai, įsiplieskus konfliktams, žmonės kartais puldavo pirkti atsargoms kaupti tinkamų prekių, ypač druskos, degtukų.

„Bet sakyti, kad pirkimo vajų skatindavo būtent politiniai įvykiai, negalima. Sovietinė ekonomika buvo deficito ekonomika, žmonės griebdavo viską, kas pasirodydavo lentynose. Dabar atvirkščiai, pasiūla gerokai lenkia paklausą“, – sakė A.Ruzgys.

Pastarąjį kartą prekybos bakalėjos prekėmis pagyvėjimas, susijęs su geopolitiniais konfliktais, buvo pastebėtas 2001 metais, praėjus maždaug savaitei po islamo teroristų atakos prieš JAV rugsėjo 11-ąją.

Didžiausias parduotuvių ištuštinimas sovietmečiu užfiksuotas mažiausiai du kartus: 1962 metais po Karibų krizės, kai sovietų ir JAV karo laivai sustojo vienas prieš kitą, atsukę užtaisytus pabūklus, ir 1980-ųjų sausį – sovietinė liaudis į SSRS intervenciją Afganistane sureagavo ištuštindama parduotuves, kuriose neliko net degtukų, o valdžia kuriam laikui pradėjo normuoti parduodamų prekių kiekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.