Ūkininkų netenkina už paskerstas kiaules siūlomos kompensacijos

Dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės penkiuose šalies rajonuose išplėsta buferinė zona. Iki kovo 15 d. reikalaujama išskersti kiaules. Tačiau kai kurių rajonų gyventojai sako neketinantys paklusti reikalavimui, o patirtus nuostolius žada išsiieškoti teismuose. Varėnos r. valdžia dėl kompensavimo tvarkos kreipėsi į Vyriausybę.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Lankininkaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, lrt.lt

Mar 5, 2014, 10:46 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:12 PM

Varėnos r. Kibyšių kaimo gyventojai laikantys kiaules piktinasi, kad Vyriausybė skyrė per trumpą laikotarpį kiaulėms išskersti. Be to, afrikinio kiaulių maro židinys nuo jų kaimo per kelias dešimtis kilometrų. O kiaulės – daugelio kaimo gyventojų vienintelis pragyvenimo šaltinis.

Varėnos r. gyventojų netenkina ir Vyriausybės siūloma kompensacija už paskerstą kiaulę – 165 litai.

Pasak ūkininkų, netobula ir pati kompensavimo tvarka. Esą ką tik atsivestus paršelius tenka iškart užmigdyti, o jeigu kiaulė atsivedė paršelius po kovo 1 d., ar dar tik atsives, tai kompensacija išvis nepriklauso.

„Klausimas labai opus tiems, kurie turi paršavedes. Jeigu jos atsives paršelių po kovo 15 d., kas be ko, jie turi registruotis, kreiptis“, – sakė Varėnos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Donatas Jonauskas.

Dauguma Kibyšių kaimo gyventojų sako nepaklus valdžios reikalavimams išskersti kiaules.

Veterinarijos tarnybos duomenimis Varėnos rajone nuo vasario vidurio gyventojai paskerdė daugiau nei 500 kiaulių. Dar teks išskersti apie 3 tūkstančius.

Numatyta, kad afrikinio kiaulių maro buferinėje zonoje gyventojai metus negalės laikyti kiaulių, todėl Varėnos r. savivaldybė kreipėsi į vyriausybę, prašydama ieškoti būdų, kaip padėti gyventojams.

„Mes manome, kad būtų tikslinga sukurti tokį fondą, kuris žmones paskatintų pasirinkti alternatyvią gyvulininkystę. [...] Tam, kad galėtų nusipirkti avis, paukščius, žąsis, kalakutus“, – teigė Varėnos meras Vidas Mikalauskas.

Jeigu gyventojai neįvykdys reikalavimo išskersti kiaules, numatytos baudos nuo tūkstančio iki 5 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.