Rusų turistų srautas Lietuvoje trauksis?

Politinė įtampa dėl įvykių Ukrainoje tarp Europos Sąjungos ir Rusijos veikia ir turizmo sektorių. Bent jau taip tvirtina kai kurių Rusijos kelionių agentūrų, kurios siūlo rusams vykti ilsėtis į Baltijos šalis, atstovai. Tiesa, yra ir dar vienas argumentas: pingantis rublis ir dėl to kylanti kelionės kaina. Tuo tarpu Lietuvos kelionių agentūros "Baltic Travel Group", įvežančios ir rusų turistus į mūsų šalį, vadovė Eglė Jaugienė patikino: bent kol kas jokių pokyčių nejusti, rusai kelionių neatšaukia.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Mar 7, 2014, 6:27 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:05 PM

"Kalbėjau ir su mūsų partneriais Rusijoje, nėra taip, kad keliones rusai atšauktų. Kaip bus ateityje, parodys laikas. Tačiau kol kas pokyčių nėra. Ir ukrainiečių srautas stabilus", - sakė E.Jaugienė.

Kad galėtų trauktis turistų iš Rusijos srautas ne tik į Lietuvą, bet ir į kitas užsienio šalis, anot jos, buvo girdėti ir Sočio olimpinių žaidynių metu, mat svarstyta, kad žmonės taupys pinigus, ypač tie, kurie renkasi pigesnes atostogas.   

Politinė įtampa kenkia turizmui

Kaip pasakojo Maskvos turizmo agentūros „ABC Tours Russia“ generalinis direktorius Denisas Kotovas, nerimą klientams kelia neaiški situacija tarp Rusijos ir Europos Sąjungos.

„Ne tik apie Lietuvą derėtų kalbėti. Mažėja srautas rusų, vykstančių į Europos Sąjungą“, - sakė D.Kotovas.

Pasak jo, taip jau susiklostė, kad paaštrėjus santykiams su Europa rusų akys iškart krypsta į Baltijos šalis. Tad ir dabar Rusijos turistai nerimauja dėl savo saugumo, baiminasi išpuolių prieš juos, jei vyktų paviešėti kurioje nors šalyje iš Baltijos trijulės.

Jis sakė, kad šią savaitę kelionės atsisakė viena Rusijos įmonė, kuri ketino 300 savo darbuotojų surengti išvyką į Lietuvą.

„Taigi ši grupė Lietuvai jau prarasta. Iki sekmadienio, įvykių Kryme, tokių atsisakymų nebuvo. Dėl įtampos kenčia turizmas“, - sakė D.Kotovas.

Praėjusiais metais per „ABC Tours Russia“ į Lietuvą atvyko apie vieną tūkstantį rusų.

Įžeidimų negirdėjo

Remdamasis savo agentūros statistika, D.Kotovas skaičiavo, kad Lietuva tarp rusų mažiausiai paklausi iš Baltijos valstybių. Tai agentūros vadovas grindė tuo, kad Lietuva mažiausiai reklamuojasi Rusijoje.

„Tačiau srautas pastaraisiais metais vis tiek augo. Į Lietuvą rusus traukia istorija, kalbu apie Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę. Taip pat geras gydymas ir pigesnės paslaugos“, - vardijo D.Kotovas.

Jis dažnai sulaukia klientų klausimų, ar Lietuvoje susikalbės rusiškai.

„Paaiškinu, kad su jaunais žmonėmis, 18-22 metų, sunkiai tai pavyks, bet jie moka angliškai. O su vyresniais susikalbės“, - kalbėjo D.Kotovas.

Jis sakė, kad nei jis pats, nei jo klientai Lietuvoje nesusidūrė su nepalankiu požiūriu į rusakalbius.

„Tai pozityviai turistų atžvilgiu nusiteikusi šalis“, - pabrėžė jis.

Tad kodėl baiminamasi išpuolių?

„Žiniasklaida ne visuomet pateikia objektyvią informaciją. Tad dabar žmonės gali būti nuteikti prieš rusus. Dabar toks metas, reikia išlaukti“, - sakė D.Kotovas.

Srautą mažina pingantis rublis

Tuo tarpu Rusijos kelionių agentūros „Žarkov Tur“ vadybininkė, kuruojanti keliones į Lietuvą, Marina Matajeva nelinkusi srauto sumažėjimo sieti vien su politika. Anot jos, kur kas svarbesnis argumentas – pingantis rublis ir brangstančios paslaugos.

„Rusijoje sumažėjo turistų. Net tų, kurie keliauja šalies viduje. Pakilo paslaugų kaina. Kad ir traukinio bilietų. Tarkim, į Vilnių nuvykti radau bilietus už 4 tūkst. rublių. Anksčiau kupė 5 tūkst. rublių kainavo“, - lygino M.Matajeva.

Pasak jos, vykti autobusu, kas būtų pigiau, tačiau nepatogu, tad ir nepatrauklu. Tie, kurie apsisprendžia vykti į Lietuvą, dažnai renkasi keliauti lėktuvu, mat neretai galima rasti pigesnių bilietų nei traukiniu.

M.Matajeva sakė, kad kalbėti, kokia būsianti vasara ar kiek rusų į Lietuvą ilsėtis vyks gegužę, dar per anksti. Tačiau tų, kurie nutarė praleisti mūsų šalyje Kovo 8-ąją, buvo mažiau nei pernai.

Tarp „Žarkov Tur“ klientų Lietuva paklausiausia iš trijų Baltijos šalių. Tai lemia mažesnės kainos.

Lietuvos turizmo departamento duomenimis, pernai Lietuvoje viešėjo daugmaž 380 tūkst. rusų. Kad rusai mėgsta lankytis mūsų šalyje, 2013-ųjų pačioje pabaigoje ir 2014-ųjų sausio pradžioje galėjo įsitikinti visi – sostinės gatvėse, kurortuose buvo apsčiai rusiškai kalbančių turistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.