Valdžia neskuba atverti durų privačioms gydymo įstaigoms

Ledai tarp privačių gydymo įstaigų ir valstybinių sveikatos priežiūros institucijų tirpsta sunkiai. Praėjusių metų paslaugų teikimo sutartys jau pasibaigė, tačiau naujoms žalia šviesa vis dar nedegama.

Ligonių kasų sutartys su privačiomis klinikomis stringa, o apie atlyginimą už operacijas jos gali tik pasvajoti.<br>V.Balkūno nuotr.
Ligonių kasų sutartys su privačiomis klinikomis stringa, o apie atlyginimą už operacijas jos gali tik pasvajoti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Mar 7, 2014, 7:45 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:42 PM

3,1 mlrd. litų. Tiek pinigų šiemet iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto, kurį sudaro 4,4 mlrd. litų, planuojama skirti atlygiui už pacientams suteiktas gydymo paslaugas, rašo „Lietuvos rytas“.

Praėjusiais metais PSDF biudžeto kišenėje buvo 4,256 mlrd. litų. Iš jų 3,03 mlrd. litų atiteko valstybinėms gydymo įstaigoms, tačiau neužteko.

Išsekusioms valstybinėms gydymo įstaigoms pamaitinti buvo naudojamos šio biudžeto rezervo lėšos – apie 40 mln. litų. Tačiau nė centas iš šios sumos nenubyrėjo privatininkams.

Tebelaukia kvietimo

Privačioms gydymo įstaigoms šiemet numatyta skirti 290 mln. litų. Bet kol kas viskas dar tik popieriuose.

Pasak Privačių medicinos įstaigų asociacijos valdybos nario Artūro Seibučio, paraiškas teritorinėms ligonių kasoms (TLK) privatininkai pateikė, kaip ir buvo įpareigoti teisės aktų, – iki 2013-ųjų lapkričio.

„Įstaigos yra gavusios ligonių kasų pranešimus, kad tol, kol nebus patvirtintas 2014-ųjų PSDF biudžetas, galios senoji sutartis.

Bet tokiu atveju finansuojama 90 proc. pagal sutartį tam mėnesiui numatytų išlaidų. Tad gydymo įstaigoms tenka dirbti sumažinus paslaugų apimtį“, – kalbėjo A.Seibutis.

PSDF biudžetas jau patvirtintas, bet naujų sutarčių sudarymo procesas dar neprasidėjo. Kai kurios teritorinės ligonių kasos paskelbė sutarčių projektus, tačiau privatininkams tenka kantriai laukti jų kvietimo derėtis.

Už operacijas išvis nemoka

Anot A.Seibučio, paprastai sunkumų derantis su ligonių kasomis dėl privačių šeimos gydytojų teikiamų paslaugų finansavimo nekyla. Jei žmogus pasirinko privatų šeimos gydytoją, sutartys sudaromos be didesnių ginčų.

Tačiau privačioms stacionarioms paslaugoms, pavyzdžiui, operacijoms, po kurių reikia pagulėti ligoninėje, PSDF biudžetas vis dar yra užrakintas.

„Visi privatininkai, kurie praėjusiais metais teikė prašymus tokioms paslaugoms kompensuoti, gavo neigiamus atsakymus“, – sakė A.Seibutis.

Dėl to kai kurios gydymo įstaigos su Valstybine ligonių kasa (VLK) įsivėlė į ginčus teismuose.

Nemato jokių trukdžių

Pasak VLK atstovės Linos Bušinskaitės, pernai sudarant sutartis su gydymo įstaigomis teko įvertinti ir tai, kad PSDF galimybės yra ribotos.

„Nebuvo sudarytos tiktai sutartys dėl tų paslaugų, kurios buvo nefinansuojamos ir užpernai. Taip nusprendė Privalomojo sveikatos draudimo taryba. Todėl keletas įstaigų, nesutikusių su ja, kreipėsi į teismą“, – sakė L.Bušinskaitė.

Jos teigimu, sutarčių pasirašymo procesas tarp TLK ir gydymo įstaigų prasidėjo praėjusios savaitės pradžioje.

„Visos penkios teritorinės ligonių kasos pateikė pasiūlymus ir viešosioms, ir privačioms gydymo įstaigoms – joms išsiųsti sutarčių projektai. Jei jie nepriimtini, vyks derybos“, – sakė L.Bušinskaitė.

Skaičiuojama, kad iš viso TLK pasirašys apie 1300 sutarčių, iš jų 743 – su privačiomis gydymo įstaigomis.

Privatininkų krepšelio struktūra

VLK duomenimis, 2012 metais daugiausia pinigų buvo skirta sumokėti už privačių šeimos gydytojų paslaugas – 46,2 mln. litų.

60,8 mln. litų buvo sumokėta už privačių įstaigų atliktus brangius tyrimus ir procedūras.

40 mln. litų teko privačių specialistų konsultacijoms, priėmimo ir skubiosios pagalbos, dienos stacionaro, dienos chirurgijos, stebėjimo paslaugoms.

Iš viso 2012 m. privačioms gydymo įstaigoms už paslaugas buvo sumokėta 215,6 mln. litų. Pernai ši suma sukosi apie 260 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.