Trijų Baltijos šalių sostinės Kanuose medžioja investuotojus

Kanuose (Prancūzija) vykstančioje didžiausioje pasaulio nekilnojamojo turto parodoje „Mipim 2014“ Vilnius, Ryga ir Talinas verslo kompanijas mėgina pritraukti bendromis pastangomis. Kitąmet žadamas net bendras trijų Baltijos šalių sostinių stendas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-13 18:02, atnaujinta 2018-02-15 11:05

Dauguma pasaulinių kompanijų Baltijos šalis suvokia kaip vientisą rinką. Todėl nėra kito kelio, kaip tik veikti bendromis pastangomis.

Tokį požiūrį Kanuose susidarė ne pirmą sykį „Mipim“ parodoje dalyvaujančio Vilniaus meras Artūras Zuokas.

– Paprastai Lietuva, Latvija ir Estija tarpusavyje aktyviai konkuruoja dėl užsienio investicijų. Kaip nutiko, kad trys sostinės vis dėlto nusprendė suremti pečius?, lrytas.lt pasiteiravo A.Zuoko.

– Jokia paslaptis, kad esame konkurentai. Konkurencija – pažangos variklis, ji neišvengiama. Tačiau šiuo atveju stengiamės, kad laimėtų visas regionas.

Vilnius, Ryga ir Talinas pasaulio mastu yra per maži miestai, kad būtų pastebėti stambiausių kompanijų. Todėl nusprendėme siekti, kad, pavyzdžiui, užsienio investuotojai jau mūsų savivaldybėje gautų informacijos apie tai, ką siūlo latviai ar estai.

Toks bendradarbiavimas neišvengiamas. Pavyzdžiui, jau dabar vienas stambus viešbučių tinklas nori įžengti į mūsų regioną. Tačiau ne po truputį, o išsyk į visas tris sostines. Tokių atvejų – tikrai ne vienas.

– Vilnius Kanuose pristato ne vieną projektą – tiek Nacionalinio stadiono, tiek tramvajaus, tiek multifunkcio kultūros pastato. Ar jau atsirado susidomėjusiųjų jais?

– Užsienio kompanijos tikrai pastebėjo mūsų projektus, domėjosi jais. Tačiau gavome ir kitokios – netiesioginės naudos.

Antai parodoje dalyvaujantys architektai pažėrė nemažai pasiūlymų, susijusių su Nacionaliniu stadionu Šeškinėje. Tai – itin vertingi patarimai, kuriuos gavome veltui, o jų vertė – tikrai nemaža.

– Su kuo dar teko bendrauti Kanuose?

– Buvau susitikęs su Europos Sąjungos energetikos komisaru Guntheriu Oettingeriu. Jam padarė įspūdi Vilniaus ketinimai atsisakyti brangių gamtinių dujų ir vietoj jų šildytis deginant biokurą bei buitines atliekas.

Su komisaru kalbėjomės ir dėl „Gazprom“, apie arbitražo ginčus su šia kompanija. Jis įsitikinęs, kad iki šių metų pabaigos ES ir Rusijos dujų koncernui pavyks pasiekti abi puses tenkinantį sprendimą.

Taip pat G.Oettingeriui pristačiau mūsų būsimą suskystintų gamtinių dujų terminalą.

– Ar parodoje sklaido nuogąstavimai dėl pašlijusių santykių su Rusija bei padėties Ukrainoje? – Keisčiausia, kad aš vienintelis iš visų Baltijos šalių sostinių merų sulaukiau keistų klausimų apie investicijų saugumą Lietuvoje. Tokių pateikė net ir skandinavai. Tai susiję su mūsų šalies vadovų pareiškimais apie galimas grėsmes.

Visus užtikrinau, kad esame ES ir NATO valstybė ir čia investuoti tikrai saugu.

Tikisi pusės milijardo litų investicijų

Šiemet Varšuvoje vykusiuose Vidurio ir Rytų Europos paslaugų centrų apdovanojimuose Vilnius buvo įvertintas ir kaip geriausias miestas steigti paslaugų centrams Centrinėje ir Rytų Europoje.

Vilnius savo stende Kanuose pristato Nacionalinio stadiono (70 mln. eurų), Nacionalinio olimpinių standartų plaukimo baseino (19 mln. eurų), Lietuvos muzikos ir teatro akademijos pastato (60 mln. eurų) projektus.

Vien tramvajaus projekto preliminari vertė siekia 200 mln. eurų, o Multifukcinio kultūros pastato, kurį suprojektavo pasaulinio garso Irano kilmės architektė Zaha Hadid – 80 mln. litų.

Daugelis jų taps realybe per artimiausius porą metų, o bendra planuojama investicijų į juos sumą – 0,5 milijardo eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.