Prekybos centruose – pagedusios bulvės

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai patikrino dviejuose prekybos centruose Tauragėje: „Iki“ (Gedimino g. 21A) ir „Norfa“ (Šilalės g. 87B) – pardavinėjamas bulves. Paaiškėjo, kad pikėjams siūlomos bulvės – su didesniais nei 3 mm daigais, pažeistos puvinio, su vidiniais defektais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 14, 2014, 11:43 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:37 AM

,,Norfoje“ kokybės reikalavimų neatitiko ketvirtadalis prekyboje buvusių bulvių. 14 proc. rasta su puviniu ir vidiniais defektais, 11 proc. – su didesniais nei 3 mm daigais.

Iš prekybos centre „Iki“ tirtų bulvių, kokybės reikalavimų neatitiko daugiau nei pusė bulvių – daržovės buvo pažeistos puvinio ir su vidiniais defektais.

Į tikrintus prekybos centrus bulvės buvo atvežtos iš Lietuvos ūkių. „Norfa“ prekiauja Kooperatinės bendrovės ,,Savas derlius“ (Perekšlių k., Smilgių sen., Panevėžio r.) išaugintomis bulvėmis, „Iki“ – ūkininko K.Macijausko (Šilutės r.) bulvėmis.

Kadangi ne vienoje Tauragės parduotuvėje buvo prekiaujama nekokybiškomis bulvėmis, inspektoriai visoje Lietuvoje tikrins prekybos centruose parduodamų bulvių kokybę, ženklinimą, laikymo sąlygas.

Sudygusios, pažaliavusios ar pažeistos puvinio daržovės negali būti parduodamos, mat tokius produktus nesaugu vartoti. Pradėjus dygti ir pažaliavus bulvei, susidaro sveikatai pavojingas toksinas solaninas. Ši kancerogeninė medžiaga gali sukelti vėžinius susirgimus, skrandžio ir kvėpavimo organų veiklos sutrikimus. Pažeistose puvinio daržovėse gali įsiveisti grybeliai ir sukelti žmogui apsinuodijimą. Be to, jei puvėsis susidaro net nedideliame plotelyje, visas vaisius ar daržovė yra neskani.

Vartotojai įsigiję pažeistus puvinio, kenkėjų arba jų apniktus, taip pat pradėjusius gesti produktus tą pačią dieną gali grąžinti juos į prekybos vietą. Ttam reikia turėti produkto įsigijimo čekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?