Gyventojai atsiskaito kortele, nes tingi skaičiuoti grąžą

Lietuvos gyventojų mokėjimo kortelių naudojimo įpročiai keičiasi – pinigų išgryninimą bankomatuose vis dažniau keičia atsiskaitymas mokėjimo kortelėmis už prekes ir paslaugas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2014, 10:37 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:42 AM

Swedbank“ užsakymu atlikta šalies gyventojų apklausa rodo, kad už kasdienius pirkinius tokiu būdu susimoka 63 proc. gyventojų. Per metus gyventojų, visur atsiskaitančių tik grynaisiais, sumažėjo 4 proc., ir šiuo metu šią atsiskaitymo formą renkasi kiek daugiau nei trečdalis (37 proc.) šalies gyventojų.

„Mokėjimo kortelę kaip kasdieninę atsiskaitymo priemonę žmonės renkasi dėl labai praktinių priežasčių. 59 proc. apklaustųjų teigia, kad atsiskaitinėja kortele, nes tuomet nereikia nuolat tikrinti, ar su savimi pasiėmė pakankamai grynųjų pirkiniui. Beveik pusę apklaustųjų (48 proc.) motyvuoja tai, jog mokant kortele nereikia gaišti laiko skaičiuojant pinigus ir perskaičiuojant gautą grąžą“, – sako „Swedbank“ Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Orinta Žvirzdinė.

Pasak O.Žvirzdinės, saugumo aspektas taip pat svarbus gyventojams. Jį išskyrė 46 proc. gyventojų, sakydami, kad jaučiasi ramiau neturėdami su savimi grynųjų pinigų, nes kortelėje esantys pinigai niekur nedings net ją praradus.

„Swedbank“ duomenimis, per metus gyventojų, kurie mokėjimo kortele atsiskaito bent 2 kartus per savaitę, skaičius išaugo 20 proc. O.Žvirzdinės teigimu, tai parodo, kad kortelė tampa įprasta atsiskaitymo priemone: „Prieš kelerius metus stebėjome situaciją, kuomet kortele žmonės dažniau atsiskaitinėdavo tik už stambesnius pirkinius, o kasdienai rinkdavosi grynuosius. Šiandien situacija pasikeitusi – pusė visų kortele atliktų atsiskaitymų neviršija 26 litų“.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad rinktis grynuosius pinigus dažniausiai skatina nežinojimas, kaip pasitikrinti kortelėje esančią pinigų sumą. Daugiau nei pusė gyventojų (52 proc.), kurie atsiskaitymams vis dar renkasi išimtinai tik grynuosius, tokio elgesio pagrindine priežastimi įvardino norą tiksliai žinoti, kiek pinigų turi „čia ir dabar“.

Penktadalis teigė, kad tokie atsiskaitymo įpročiai susiję su tuo, jog pajamas jie gauna grynaisiais pinigais. 17 proc. teigė, kad atsiskaityti grynaisiais verčia aplinkybės – jų lankomose apsipirkimo vietose nėra galimybės mokėti kortele.

O.Žvirzdinės teigimu, neretai vartotojų elgsena būna inertiška ir jie nesidomi naujais ir moderniais sprendimais. „Swedbank“ atstovės teigimu, norint sužinoti sąskaitos likutį, tai galima padaryti akimirksniu – paskambinus telefonu arba išsiuntus trumpąją žinutę.

O išmaniųjų turėtojams, įsidiegusiems banko programėlę, tereikia papurtyti telefoną ir sąskaitos likutis pasirodo ekrane. Gaunantieji pajamas grynaisiais visada gali nemokamai jas įnešti į savo sąskaitą bankomate ir saugiai atsiskaitinėti mokėjimo kortele.

Reprezentatyvų Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimą „Swedbank“ užsakymu bendrovė „Spinter tyrimai“ atliko šių metų sausio 17–26 dienomis. Tyrimo metu apklausti 1011 respondentai iš visos Lietuvos, kurių amžius nuo 18 iki 75 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.