Egzotiškame Omane arabai mėgaujasi lietuviškais saldainiais

Lietuvos verslas galėtų semti aruodus ir Omane bei visame Arabijos pusiasalyje. Didžiausių perspektyvų ten turėtų informacinių ryšių technologijų bendrovės ir maisto produktų gamintojai. Šitaip mano šių metų pradžioje Vilniuje įsteigto Omano Sultonato garbės konsulato vadovė Boleta Senkienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Mar 21, 2014, 11:53 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:52 AM

Į Omaną jau keliauja lietuviški „Rūtos“ saldainiai – riešutai ir braškės šokolade bei cukruje. Su šia lietuviams egzotiška šalimi ryšius jau užmezgusi ir įmonė „Ruptela“ - arabai įsigijo iš jų transporto stebėjimo sistemą.

Maistas ir informacinės technologijos ir yra sritis, kurioje su kitomis užsienio šalimis lietuviai galėtų grumtis konkurencinėje kovoje dėl Omano rinkos. 

Kaip sakė B.Senkienė, Omanas importuoja maždaug 90 procentų visų vidaus rinkai reikalingų produktų ir paslaugų. Panaši situacija yra ir kitose arabų šalyse, todėl  eksportu užsiimančioms įmonėms regione egzistuoja puikios sąlygos plėtoti savo verslą.

„Maisto pramonė Lietuvoje iš visų ūkio sričių išvystyta bene stipriausiai. Žemės ūkyje ir perdirbime dirba daugybė žmonių, sukuriama didžiausia BVP dalis. Ir šiuo metu mūsų gaminiai yra vertinami svetur. Didžioji eksporto dalis, beveik 30 proc. visos maisto pramonės sukuriamos produkcijos, šiuo metu iškeliauja į Rytų rinką. Šiek tiek pakoregavus gamybos procesus, gaminius sėkmingai būtų galima realizuoti ir naujoje rinkoje“, – mano Omano Sultonato garbės konsulė B.Senkienė Lietuvoje.

B.Senkienė tikra, kad ilgainiui į Omaną galėtų vykti ir informacinių technologijų inžinieriai ar statybų vadovai, mat šioje šalyje spėriai auga turizmo rinka. Naudos galėtų turėti ir Lietuvos aukštosios mokyklos – pas mus vyktų studijuoti jauni omaniečiai.

Omano garbės konsulė sakė, kad Lietuvos gamintojai entuziastingai domisi perspektyvomis tiekti savo produkciją į šią arabų šalį. Dabar į Omaną kelius skinasi sulčių gamintojai, mineralinį vandenį pilstančios įmonės, bendrovės, siūlančios informacines bankų sistemas.

Lietuvos gamintojai ryšius galės megzti ir šių metų balandį Omano Sultonate 24-tąjį kartą vyksiančioje prestižinėje IT parodoje „COMEX IT, Telecom & Technology Show’’, į ją jau ruošiasi Lietuvos verslininkai. Taip pat balandį į Omaną pristatyti savo produkcijos vyksta Lietuvos tekstilininkai.

Omano Sultonatas yra pirmoji Arabų bendradarbiavimo tarybos valstybė, atidariusi konsulatą Lietuvoje. Vilniuje įsteigto Garbės konsulato uždaviniai - atstovauti Omano Sultonato interesus mūsų šalyje, didinti šalies žinomumą ir formuoti Omano įvaizdį plėtojant kultūrinius ir ekonominius santykius. Lietuvos Respublikos garbės konsulo Omane pareigas eina Anees Issa Al Zadjali.

Šių metų birželį viešnagės į Lietuvą atvyksta itin garbių svečių delegacija iš Omano. Omano Sultonato Užsienio reikalų ministerijos generalinis sekretorius, Sayyid Badr bin Hamad bin Hamoud al Busaidi, kuris visokeriopai remia Lietuvos ir Omano bendradarbiavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.