Ukrainiečiams prekyba žeme kol kas - ne galvoj

Tarptautinei žemės ūkio ir maisto pramonės parodai „AgroBalt“ tuoj stuktels dvidešimt metų, bet tik šiemet, balandžio pradžioje,  į ją pirmą kartą  atvyks Ukrainos agrarinės politikos ir maisto pramonės ministras Igoris Aleksandrovičius Švaika. 

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 24, 2014, 5:17 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:00 AM

Žinią apie tai, kad į parodą „AgroBalt 2014“ atvyksta Ukrainos žemės ūkio ministras, pranešė Žemės ūkio ministerijoje apsilankęs Nepaprastasis ir įgaliotasis Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Valerijus Žovtenko.

Jo teigimu, Ukraina yra suinteresuota plėtoti tolesnį dvišalį bendradarbiavimą su Lietuva. Ambasadorius džiaugėsi tvirta Lietuvos parama ir apgailestavo dėl to, kad daugybė kitų šalių, vertindamos situaciją Ukrainoje, laikosi atsargumo politikos. Anot V.Žovtenkos, mūsų šalis Ukrainai yra daug artimesnė už senąsias ES šalis nares.

 „Per parodą ketiname atnaujinti 2014–2016 metams sudarytą bendradarbiavimo žemės ūkio srityje veiksmų planą. Mus domina galimybės bendradarbiauti mokslo ir mokymo, veterinarijos, žemėtvarkos ir kitose srityse“, – pokalbio metu su žemės ūkio viceministru Ryčiu Šatkausku sakė V.Žovtenko. Ambasadoriaus nuomone, mūsų šalys būtinai turi galvoti ir apie naujų rinkų paiešką.

Pasak ambasadoriaus, Lietuvos ir Ukrainos dvišalis bendradarbiavimas galėtų būti plėtojamas ir įgyvendinant bendrus projektus ES Rytų partnerystės kontekste, nes Lietuvoje yra daug aukščiausio lygio žemės ūkio ekspertų, kurie galėtų pasidalyti gerąja patirtimi.

Ne vienas bendras projektas jau yra įgyvendintas, o štai paskutinieji, turėję startuoti vasario mėnesį, įstrigo dėl geopolitinių įvykių Ukrainoje.

„Tikimės, kad artimiausiu metu situacija Ukrainoje stabilizuosis, ir galėsime tęsti pradėtus darbus“, – sakė R.Šatkauskas.

Susitikimo metu nemažai dėmesio skirta ir Žemės ūkio ministerijos parengtiems žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo saugikliams.

„Ukrainoje žemės pardavimo klausimas dabar užmirštas, bet prie jo mes neišvengiamai grįšime, todėl mums labai įdomi Lietuvos patirtis, ministerijos sukurti žemės įsigijimo saugikliai. Svarbiausia yra nepadaryti lemtingų klaidų“, – įsitikinęs ambasadorius.

Ukraina – nuolatinė Lietuvos prekybos žemės ūkio ir maisto produktais partnerė. Pernai mūsų šalies žemės ūkio ir maisto prekių eksportas į Ukrainą sudarė 17,3 mln. eurų, o eksporto struktūroje pagal šalis Ukraina buvo 24 vietoje iš 134. Importas iš Ukrainos siekė 66,1 mln. eurų, o pati Ukraina buvo 15 vietoje tarp 109 šalių, į kurias eksportuoja Lietuva.

2013 metais iš lietuviškos kilmės produktų į Ukrainą daugiausia eksportuota sūrių ir varškės, nugriebto pieno miltelių, gaminių ir konservų iš žuvų, grietinėlės, laktozės ir laktozės sirupo. Iš Ukrainos daugiausia importuota kukurūzų, augalinio aliejaus ekstrakcijos liekanų, sojos pupelių, saulėgrąžų sėklų aliejaus, šokolado ir kitų maisto produktų, turinčių kakavos, spiritinių gėrimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.