Griežta pozicija neatbaidė rusų turistų nuo Lietuvos

Rusijos turistai svarbūs Lietuvai, nes sudaro nemenką atvykstamojo turizmo pyrago dalį. Ar pastaraisiais metais augantis jų srautas nesusitrauks?

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Mar 25, 2014, 6:39 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:48 AM

Praėjusį savaitgalį Maskvoje vykusioje tarptautinėje turizmo ir kelionių parodoje MITT dalyvavusi Lietuvos valstybinio turizmo departamento vadovė Raimonda Balnienė tvirtino, kad turizmo atstovų Rusijoje susidomėjimas mūsų šalimi neslūgsta, rašo „Lietuvos rytas“.

O turint galvoje tai, kad rublio nuvertėjimas skatina dairytis pigesnių kelionių, dar daugiau rusų gali pasukti į Lietuvą, kuri siūlo palankų paslaugų kokybės ir kainos santykį.

– Kai kurios Rusijos turizmo agentūros skelbia, kad rusai atšaukia keliones į Lietuvą. Ar išties traukiasi Rusijos turistų srautas? – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo R.Balnienės.

– 2013-ieji buvo rekordiniai metai. Planavome, kad iš atvykstamojo turizmo bus surinkta 4 mlrd. litų, o augimas sieks apie 4,2 proc. Tačiau, kaip rodo Lietuvos banko duomenys, augimas siekė 8 proc., uždirbta 4,2 mlrd. litų.

Lietuva tradiciškai yra priklausoma nuo penkių pagrindinių užsienio rinkų, iš kurių pas mus atvyksta daugiausia turistų.

Tai Baltarusija, Rusija, Lenkija, Vokietija ir Latvija.

O Estija priklausoma nuo dviejų didelių rinkų – Rusijos ir Suomijos. Panaši padėtis ir Latvijoje, didžiausią atvykstančių turistų skaičių, daugiau nei ketvirtį, ten sudaro rusai.

Pernai rusų skaičius Latvijos apgyvendinimo įstaigose augo beveik 39 proc.

Pernai Latvijos apgyvendinimo įstaigose apsistojo 310 tūkst. rusų, Estijoje – 305 tūkst., Lietuvoje – 244 tūkstančiai.

Rusai tarp į Lietuvą atvykstančių turistų sudaro 19 proc., tačiau kitos rinkos pasidalija proporcingai. Akivaizdu, kad Lietuva mažiau priklausoma nuo Rusijos turistų nei Latvija ar Estija.

– Rusija – antroji Lietuvos atvykstamojo turizmo rinka. Tad vis dėlto ji svarbi?

– Žinoma, be galo svarbi. Didžiausia problema – nuolat pingantis rublis šioje šalyje.

Tai, be jokios abejonės, veikia rusų norą keliauti. Jie mažina kelionių biudžetus. Tačiau pas mus ir taip važiavo vidutinių pajamų turistai iš šios šalies, juos į Lietuvą traukė palankiausias regione kainos ir kokybės santykis.

Tad manau, kad rusai ir toliau čia važiuos.

Kainomis mes prilygstame Lenkijai, bet, kaip rodo turistų apklausos, kaimynus lenkiame kokybe. Dėl šios priežasties po kelerių metų kritimo dabar nuolat didėja turistų iš Lenkijos skaičius.

Turistams mes turime ką pasiūlyti – puikią infrastruktūrą, į kurią 2017–2013 metais investuota per 800 mln. litų.

Rusus MITT parodoje labai sudomino naujasis Anykščių SPA, sulaukiame daug klausimų apie kaimo turizmą, stovyklas vaikams.

Parodoje Maskvoje kvietėme rusus atvykti švęsti Velykų. Vilniuje yra aštuonios veikiančios cerkvės. Taip pat turistų laukia Palanga, kurioje nusidrieks Margučių alėja.

– Ar parodoje Maskvoje girdėjote nuogąstavimų, kad Lietuvoje galėtų kilti pavojų rusams dėl įtampos Ukrainoje? Tokiais nuogąstavimais dalijasi kai kurios Rusijos kelionių agentūros.

– Lietuvos ambasados Maskvoje duomenimis, vizų šiais metais išduodama tiek pat, kiek ir anksčiau. Turint galvoje, kad ir pernai, ir šiemet trečdalis išduodamų vizų yra daugkartinės, požymių, jog rusų turistų mažėja, nėra.

Kartais agentūros domisi, ar saugu rusams Lietuvoje. Tačiau didžioji dalis rusų, kurie atvažiuoja į Lietuvą, tai daro nebe pirmą kartą. Jie žino, ką čia ras, tad jiems panašių klausimų nekyla.

Esu linkusi galvoti optimistiškai: manau, turistų skaičius iš Rusijos taip įspūdingai (14 proc.), kaip pernai, neaugs, tačiau esamą lygį pavyks išlaikyti.

Beje, suomiai planuoja, kad Rusijos turistų skaičius šiemet sumažės 10 proc. Britai skaičiuoja, jog per pirmus du šių metų mėnesius rusų turistų išlaidos sumažėjo 17 procentų.

– Pernai buvo galima džiaugtis augančiu ukrainiečių srautu Lietuvoje. Kaip manote, kaip įvykiai Ukrainoje paveiks šios šalies keliaujančių žmonių polinkius?

– Pernai Lietuvos viešbučiuose apsistojančių ukrainiečių skaičius išaugo 46 proc., palyginti su 2012-aisiais. 2013-aisiais viešėjo 35 tūkst. ukrainiečių.

Kitą savaitę planavome vykti į Kijevą pristatyti turizmo galimybių Lietuvoje, tačiau šį renginį laikinai nukėlėme, kol nusistovės padėtis.

Esame įsitikinę, kad vasarą ukrainiečiai tikrai vyks į Lietuvą ilsėtis. Jų jausmai mums nepasikeitė – tiek anksčiau, tiek dabar Ukrainos žmonės palankiai vertina mūsų šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.