Kiek banknotų ir monetų reikės įsivedant eurą?

Rengdamasi euro įvedimui mūsų šalyje, Lietuvos banko valdyba patvirtino Grynųjų pinigų keitimo gaires, kuriose nurodyti grynųjų pinigų keitimo įvedant eurą proceso dalyviai ir jų funkcijos, apsirūpinimo eurais, eurų ir litų tvarkymo bei kiti su grynųjų pinigų keitimu susiję principai.

Lietuvos bankui reikės įsigyti 132 mln. vnt. eurų banknotų ir 370 mln. vnt. eurų ir euro centų monetų.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Lietuvos bankui reikės įsigyti 132 mln. vnt. eurų banknotų ir 370 mln. vnt. eurų ir euro centų monetų.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 28, 2014, 3:04 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:06 AM

Pagrindiniai šio proceso dalyviai – Lietuvos bankas, bankai ir Lietuvos paštas. Taip pat dalyvaus pinigų pervežimo ir tvarkymo paslaugas teikiančios įmonės, prekybos ir paslaugų teikimo įmonės.

Lietuvos bankui reikės įsigyti 132 mln. vnt. eurų banknotų ir 370 mln. vnt. eurų ir euro centų monetų, kad būtų patenkintas jų poreikis euro įvedimo metu ir užtikrintos reikalingos atsargos.

Mūsų valstybei euro įvedimui reikalingą eurų banknotų skaičių Lietuvos bankas ketina pasiskolinti iš kurio nors Eurosistemos nacionalinio centrinio banko. Ateityje skolą jis grąžintų, užsakęs ir atspausdinęs pasiskolintą eurų skaičių kurioje nors Europos Centrinio Banko (ECB) akredituotoje banknotų ir saugių dokumentų spaustuvėje, turinčioje teisę spausdinti eurų banknotus. Gairėse numatyta, kad Lietuvos bankas, suderinęs su ECB, kuris euro zonos nacionalinis centrinis bankas tieks eurų banknotus, su šiuo banku ne vėliau kaip iki 2014 m. liepos 31 d. pasirašys eurų banknotų skolinimosi sutartį. Skolą banknotais už pasiskolintus eurų banknotus numatyta grąžinti 2016 m.

Lietuvai reikalingas eurų ir euro centų monetas kaldins Vilniuje veikianti Lietuvos monetų kalykla. Ji pagamins ir eurų monetų rinkinius visuomenei, ir dviejų tipų eurų monetų rinkinius prekybininkams. Lietuvos bankas numato ne vėliau kaip iki 2014 m. birželio 30 d. pasirašyti su Lietuvos monetų kalykla eurų monetų kaldinimo ir eurų monetų rinkinių gamybos sutartį. Lietuvos monetų kalykla yra pasirengusi kaldinti lietuviškas eurų ir euro centų monetas. Eurų monetų kaldinimas prasidės tik ES Tarybai priėmus sprendimą dėl euro įvedimo Lietuvoje.

Planuojama pagaminti 900 tūkst. eurų monetų rinkinių visuomenei (11,59 euro vertės), 60 tūkst. eurų monetų rinkinių prekybininkams (I variantas 111,00 eurų vertės) ir 50 tūkst. eurų monetų rinkinių prekybininkams (II variantas 200,00 eurų vertės). Lietuvos bankas ir bankai pradės pardavinėti eurų monetų rinkinius visuomenei 2014 m. gruodžio 1 d., o Lietuvos paštas – 2014 m. gruodžio 4 d.

Lietuvos bankas parengs savo saugyklas, kad galėtų priimti saugoti eurus. Manoma, kad turimo saugyklų ploto pakaks gryniesiems pinigams saugoti.

Grynųjų pinigų keitimo gairės bus paskelbtos Lietuvos banko interneto svetainėje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.