Į pažintis su saugomomis teritorijomis - nuo lankytojų centrų

Mėgstantys keliauti po Lietuvą, jos išskirtines teritorijas – nacionalinius, regioninius parkus, rezervatus pastebėjo, kad pastaraisiais metais jie labai pasikeitė ir atsinaujino. Atvykstantiems tapo daug patogiau pasiekti lankytinas vietas, gauti juos dominančios informacijos. Vienas po kito atidaromi modernūs lankytojų centrai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2014, 6:06 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:47 PM

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos (VSTT) trimis etapais įgyvendina projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas“. Pasinaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose su naujomis moderniomis ekspozicijomis atidaromi lankytojų centrai. Vidaus ekspozicijų įrengimui skirta apie 2 mln. litų ES paramos. Lėšos skirtos iš Europos regioninės plėtros fondo pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio apsauga“.

Lankytojų centrų vidaus ekspozicijos įrengiamos pritaikant naujausias technologijas, panaudojant garso ir vaizdo galimybes, įrengiant interaktyvius stendus, tad informacija pateikiama patraukliai, išradingai ir įdomiai.

Ką pasakytų ežerai?

Neseniai įrengta Metelių regioninio parko lankytojų centro ekspozicija „Ką pasakytų ežerai“ žavį kiekvieną čia užsukusį. Prie stiklinių sienų visus pasitinka balinis vėžlys, kuris lydi po visą ekspoziciją. Šie, visoje Europoje reti, ropliai gyvena ir veisiasi pietinėje Metelių parko dalyje. Informacija apie tai, ką reto ir gražaus galite pamatyti parke, paslėpta „pušų kamienuose“. Liečiamuose ekranuose galima pamatyti filmukus apie balinių vėžlių gyvenimą ar paslaptingą žiemos žvejybą tinklais. Mažuosius sudomins žaidimai „Padėk vėžliukams rasti namus“ ir „Kur kas gyvena“.

Labanoro girios glėbyje

Labanoro regioninio parko lankytojų centro ekspozicijos tema „Didžiosios girios glėbyje“ perteikiama pojūčių pagalba. „Lankytojas tarsi įžengia į girios karaliją ir lyg būdamas pačiame didžiosios girios glėbyje stebi natūralią gyvenimo tėkmę pro medžių lapiją, kuri tarsi ažūras aprėpia visą peizažą. Daugiasluoksniškumo, gylio bei perspektyvos pojūtis kuriamas atskirose, pusiau uždarose, nišose, eksponuojant gyvūnus, augalus, Labanoro miestelį“, − pasakoja VSTT specialistė Lina Laurinaitytė.

Nemunas maitintojas

Šilinės kaime, Panemunių regioniniame parke šiuo metu įrengiama lankytojų centro ekspozicija tiksliai nusako šimtmečius čia gyvenusių žmonių būtį – „Nemunas maitina, šildo ir rengia“. Nemune žmonės ne tik žvejodavo, bet ir rinkdavo jo atplukdytus medžius, kurie išdžiovinti buvo puikus kuras, o iš upėje sugautų gyvūnų kailių siuvosi drabužius. Ekspozicijoje surinktos senovinės upeivių ir žvejų valtys, tinklai, plūdurai, inkarai. Ekspozicijoje išvysime daug senų nuotraukų.

Ruošiasi atidarymui

Balandį duris atvers Žemaitijos nacionalinio parko Platelių lankytojų centro ekspozicija „Žemaitijos žemės slėpiniai“. „Ekspozicijoje bus daug įdomios informacijos apie Platelių ežerą. Ant sienos išdėstytuose „lašuose“ atsivers Žemaitijos krašto gamtos ir kultūros paveldo slėpiniai – tai, ką galima pamatyti lankantis mūsų krašto apylinkėse.

Lankytojai galės pasimokyti ir žemaitiškos tarmės ar bent išgirsti kaip kalba senieji kaimų gyventojai. Tam bus skirta ekspozicijos dalis „Pasirokoukem žemaitiška“. Antrasis ekspozicijos aukštas kvies susipažinti su miško garsais, kvapais ir gyvūnais. „Norime lankytojus sudominti, sukelti jų smalsumą, kad jie visą tai patys pamatytų ir išgirstų gamtoje“, − sako Platelių lankytojų centro administratorė Aušra Brazdeikytė.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.