Paskubomis taikyti ES taisykles – klaida

ES Tarybai galutinai pritarus naujajai Tabako direktyvai, ekspertai atkreipė dėmesį, kad joje numatytus reikalavimus į nacionalinę teisę reikia perkelti atsakingai ir neskubant. Tai turi būti padaryta iki 2020-ųjų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 5, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:59 PM

Vienas svarbiausių Tabako direktyvos pokyčių – nuo 2020 metų uždrausta gaminti įvairių skonių cigaretes. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Kvapiųjų medžiagų jose neturės būti tiek, kad jos suteiktų išskirtinį kvapą, kitokį nei tabako.

Tačiau kvapiosios medžiagos bus ir toliau naudojamos gaminant cigarus, cigariles bei uostomąjį tabaką.

Pažeidžia savininkų teises

Pritrūkus įrodymų, kad standartizuotos cigarečių pakuotės, dar vadinamos baltaisiais pakeliais, gali turėti įtakos mažinant rūkančiųjų skaičių, ES šalys atsisakė pakuočių suvienodinimo idėjos.

Tačiau 65 proc. cigarečių pakelių ploto užims įspėjimai apie rūkymo žalą sveikatai. Dėl šių apribojimų nerimauja ne tik cigarečių gamintojai, bet ir intelektinės nuosavybės teisės gynėjai.

Pasak Tarptautinės intelektinės nuosavybės apsaugos asociacijos AIPPI Lietuvos grupės narės Otilijos Klimaitienės, pakuočių suvienodinimas pažeidžia prekės ženklų savininkų teises.

„Taip prarandama teisė visiškai naudotis savo nuosavybe. Užtat nelikus pakuočių skiriamųjų požymių sudaromos itin palankios sąlygos klastoti produktus, pardavinėti juos neteisėtai.

Šalies biudžetui tai reiškia prarastus milijonus litų. Yra gaminių, kurių reguliavimas būtinas, tačiau bet koks suvaržymas turi būti ekonomiškai pasvertas ir moksliškai pagrįstas“, – sakė O.Klimaitienė.

Tabako direktyva taip pat draudžia plonus cigarečių pakelius, tačiau prekiauti plonomis cigaretėmis bus galima ir toliau. Be to, viename pakelyje turės būti ne mažiau kaip 20 cigarečių.

Lems nikotino kiekis

Tam tikrų taisyklių atsirado ir dėl elektroninių cigarečių. Tabako direktyvoje aiškiau išdėstomi saugumo reikalavimai, įvedamos bendros pakuotės taisyklės, todėl vartotojai bus geriau informuoti apie gaminius.

Iki šiol elektroninių cigarečių prekybą ES šalys reguliavo skirtingai. Be to, ir patys vartotojai nebuvo tikri, kiek jose yra nikotino.

Europos Parlamento pranešėjos Tabako direktyvos klausimu Lindos McAvan teigimu, įsigaliojus direktyvai prekyba elektroninėmis cigaretėmis priklausys nuo nikotino kiekio jose.

Pasak L.McAvan, elektroninės cigaretės, kuriose nikotino kiekis neviršija 20 mg/ml, turi būti traktuojamos kaip rūkyti skirtos prekės ir reguliuojamos panašiai kaip cigaretės – ant jų pakuočių turi būti įspėjimai apie grėsmę sveikatai, o jų reklamai taikomi tabako reklamos ribojimai.

Daugiau nei 20 mg/ml nikotino turinčios elektroninės cigaretės turi būti priskiriamos prie medicininės paskirties produktų.

Baiminasi dėl pasekmių

Naujoji Tabako direktyva kaitina aistras visoje Europoje. Sprendimas uždrausti kai kurias cigaretes tik padidins kontrabandą, o rūkančių žmonių skaičius nepasikeis. Tai rodo visuomeninės organizacijos „Lietuva be šešėlio“ užsakymu atliktas tyrimas.

„Uždraudus Tabako direktyvoje numatytas cigaretes, žmonės jų dairysis nelegalioje rinkoje. Taip mano net 90 procentų apklaustųjų“, – teigė organizacijos „Lietuva be šešėlio“ vadovas Kęstutis Kupšys.

Draudimų nauda ir skuba juos įgyvendinti abejoja ir verslo atstovai.

Pasak asociacijos „Investors’ Forum“ vykdomosios direktorės Rūtos Skyrienės, Tabako direktyvos sprendimus verslas tikrai įgyvendins, tačiau būtina skirti pakankamai laiko pasiruošti pokyčiams.

Be to, Lietuvos politikai privalės atsižvelgti ir į verslo sumokamus mokesčius bei jų sumažėjimą, jei Tabako direktyvos perkėlimas į nacionalinę teisę bus vykdomas skubotai ir neatsakingai.

R.Skyrienės nuomone, mūsų šalies valdžia dažnai pamiršta arba sąmoningai ignoruoja, kad kiekviena lazda turi du galus.

„Siekiant įgyvendinti bet kokius pokyčius ar apribojimus, būtina remtis sveika logika, išklausyti įvairių pozicijų“, – sakė „Investors’ Forum“ vadovė.

Organizacijos „Lietuva be šešėlio“ duomenimis, šalies biudžetas dėl kontrabandinių rūkalų kasmet netenka maždaug 300 mln. litų.

Šios asociacijos tinklalapyje besisukantis skaitiklis, skaičiuojantis kontrabandinių cigarečių žalą ekonomikai, rodo, kad per minutę dėl kontrabandinės ekonomikos Lietuvos biudžetas praranda po 1140 litų. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.