Galvosūkis: ką daryti, kad batai nekvepėtų dešra?

Lietuvos pašte protarpiais nuskamba klientų priekaištai dėl gautos prastai supakuotos siuntos. Tačiau protingiau nepasitenkinimą pasilaikyti sau, nes už tinkamą pašto siuntos supakavimą atsakingas ne pašto darbuotojas ar siuntas pervežantys asmenys, o siuntėjas. Jei ketinate siųsti batus, nepakaks jų įsukti į prekybos centro maišelį, o šampūną įmesti į paprastą voką. Turėkite galvoje: siuntiniai nenešiojami rankomis, net jei tai būtų porcelianinis pietų komplektas. Tinkama pakuotė dar svarbiau, jei reikia daiktą nusiųsti, tarkime, į Kiniją ar JAV, nes siunta bus iškraunama ir vėl į lėktuvus pakraunama ne viename oro uoste.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Apr 7, 2014, 10:15 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:15 PM

Jei sumanėte toli gyvenančią bičiulę pasveikinti su gimtadieniu, bet vietoj gėlių siųsite vazą ir dar pridėsite vyno butelį, pasirūpinkite apsaugine medžiaga, dažnai vadinama burbuline plėvele. Įsukite dužius ar trapius daiktus į ją taip, kad apsauginės medžiagos sluoksnis sudarytų mažiausiai 5 centimetrus. Dėkite vazą ir butelį į dėžę, tačiau neskubėkite jos užklijuoti ir nešti į paštą: kad dovana sveika pasiektų gavėją, dėžės tarpus reikia užpildyti.

Lietuvos pašto atstovė Aurelija Jonušaitė pataria: siuntą pakuojant namuose, tam geriausiai tinka putplastis. Jis – lengvas. Vadinasi, siuntai nepridės daug svorio. Be to, gerai amortizuoja smūgius.

Alternatyva putplasčiui – popieriaus drožlės. Jei siunčiate stiklo ar kitos trapios medžiagos gaminį, laisvas ertmes dėžėje reikia užpildyti kuo patvaresne medžiaga. Jei siunta mažiau duži, pakaks tuščias vietas užkaišioti suspaustais popieriaus gniutulais. Svarbiausia, kad daiktas dėžėje nejudėtų ir būtų stabilus. Jis turi nesiliesti prie dėžės sienelių. Tarp daikto ir dėžės sienelių galima dėti kelių centimetrų storio popieriaus drožlių sluoksnį.

Vis dėlto A.Jonušaitė nepataria į tuščias ertmes pridėti audinių: putplastis ir popierius kietesni.

Jei į kitą miestą sumanėte pasiųsti sausainių, juos reikėtų įpakuoti į vakuuminį maišelį, kad nenutiktų taip, jog pervežant kepinius dėl temperatūros svyravimų atsiradus drėgmei gardėsis praras skonį.

Prisiėjo paštu pasiųsti elektroninį prietaisą? Tam geriausia tinka gamintojo pakuotė. Siuntai pakuoti tinka gofruoto kartono dėžė: svarbu, kad ji būtų tvirta ir atlaikytų viduje esančių daiktų svorį. Jei siuntos dėžė yra spalvota ar ant jos rodomi kokie nors vaizdai, svarbu, kad ant dėžės būtų aiškiai ir matomai užklijuotas siuntėjo ir gavėjo adresas. Jei dėžė nenauja, įsitikinkite, kad ji tvirta ir nepažeista: nesubraižyta, neįplyšusi, kampai nesulankstyti. Taip pat atkreipkite dėmesį ar ant jos nėra senų adresų. Jei dėžė jau buvo naudota siuntimui, svarbu, jog senieji siuntėjo ir gavėjo adresai nesimatytų, kad neklaidintų pašto darbuotojų, kokiu adresu pristatyti siuntą.

Svarbiausia, kad pakuotė būtų tvirta – tai pirmoji taisyklė. Antra – tinkamai ir aiškiai užrašykite gavėjo bei siuntėjo adresus. Nesijuokite – Lietuvos paštas dėl vietomis sukeistų adresų ne kartą ir ne du yra siuntą pristatęs pačiam siuntėjui. Kad pats savęs nenustebintumėte netikėta dovana, savo adresą rašykite siuntos kairiajame viršutiniame kampe, o gavėjo – dešinės pusės apačioje.

Jūsų reikalas, kaip siųsite knygą: paprastame voke ar su paminkštintu vidumi. Tačiau vertėtų prisiminti, kad vokas turi būti kiek didesnis, nei pats siunčiamas daiktas. Tai svarbu, kad nenutiktų taip, jog vargais negalais knygą įspraudus į voką, ant jo užkritus kitam siuntiniui, vokas nuo slėgio susprogs.

Dar prasčiau, jei taip atsitinka siunčiant skysčius, tarkime, šampūną. Tuomet gavėjas ne tik nesulauks tvarkingos pašto siuntos – tuo pačiu gali būti sugadintos ir kitos kartu gabenamos siuntos.

Būtent dėl to A.Jonušaitė pataria į maišelius ar kitus drėgmės nepraleidžiančius daiktus susukti siunčiamus drabužius ir kitus teplius daiktus.

Jei jūsų siunta įdėta į paminkštintą voką, kurio viduje – burbulinė plėvelė, galima apsieiti ir be maišelio. Taip nesukant galvos galima pakuoti vaikiškus batukus, palaidinę ir panašiai. Tačiau jei siunčiate, šampūną prieš dėdami į dėžę jį būtinai įpakuokite į neperšlampančią medžiagą. Atkreipkite dėmesį, kad indo kamštis turi būti tvirtai užsuktas arba su specialia apsauga – kad neatlaisvinus apsaugos kamščio nebūtų galima atsukti.

Galiausiai siuntos pakuotę tvirtai suklijuokite lipnia juosta – ja siuntą apjuoskite bent trijose vietose. Retai kam prisieina siųsti didelių išmatavimų daiktus. Tačiau jei jau taip nutiko, turėkite omenyje, kad naudojantis Lietuvos pašto paslaugomis didelių matmenų pašto siuntinio nė vienas matmuo negali viršyti 1,5 m, o siuntinio ilgio ir didžiausios apimties, matuojamos bet kuria kita kryptimi, nei ilgis, nei suma negali būti didesnė kaip 3 metrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.