TVF mažina pasaulio ūkio augimo prognozes

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) sumažino pasaulio ekonomikos 2014 m. augimo prognozę, nes silpna gamyba Europoje ir Japonijoje trikdo atsigavimą, o besivystančios rinkos grumiasi su augančiomis skolinimosi kainomis. Apie tai informuoja „Dow Jons“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 9, 2014, 11:25 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:03 PM

TVF prognozėmis, pasaulio ekonomika šįmet išaugs 3,6 procento. Sausį buvo prognozuotas 3,7 proc. pasaulio ekonomikos prieaugis, o pernai – 3 proc. augimas. Tokiam TVF sprendimui įtakos turėjo liūdnesnės pagrindinių besivystančių ekonomikų, tokių kaip Rusija, Brazilija, Pietų Afrika, prognozės, nepaisant stiprėjančio atsigavimo Jungtinėse Valstijose, Vokietijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

TVF vėl sumažino 2014 metų Rusijos bendrojo vidaus produkto (BVP) prieaugio prognozę, šįkart – nuo 1,9 iki 1,3 procento. Kaip pastebima pranešime, „vidutinės Rusijos ir daugelio kitų NVS šalių ekonomikos perspektyvos pablogėjo, nes ekonomikos augimą greičiausiai apsunkins Rusijos ir Ukrainos santykiai ir su jais susijusios rizikos“.

Nors pasaulio ekonomikos prognozė sumažinta, TVF vyriausiasis ekonomistas Olivier Blanchardas teigia, kad atsigavimas stiprėja ir rizikos dėl galimo euro zonos grįžimo į recesiją mažėja. Pasak jo, šiais metais prognozuojamas 2,8 proc. JAV ekonomikos augimas turėtų palaikyti daugelio besivystančių rinkų prognozes. „Stabdžių JAV ekonomikos augimui nėra, – interviu sakė O.Blanchardas. – Ši ekonomika iš pamatų stipri“.

Priešinga situacija susiklostė Japonijoje ir daugelyje euro zonos narių, kur ūkio atsigavimas silpnas, pastebima TVF pranešime.

Kai kurios euro zonos šalys, kur fiksuojamas ypač aukštas nedarbas, jau išgyvena defliaciją, pastebi TVF. O euro zonos infliacijos lygis veikiausiai nesieks ECB planinio rodiklio, ir tai siunčia aiškų signalą – būtina ryžtingesnė politika“, – teigia TVF.

Japonijos valstybės skola yra viena didžiausių pasaulyje, ir jos nesugebėjimas paskatinti infliaciją ir ūkio augimą kelia pavojų šalies ir pasaulio ekonomikai. TVF sumažino Japonijos ūkio 2014 m. prieaugio prognozę iki 1,4 procento.

Fondas taip pat ragina vyriausybes stiprinti savo ekonomikų konkurencingumą, tam būtinos darbo, produktų ir paslaugų rinkų reformos.

TVF nepakeitė Kinijos ekonomikos prieaugio prognozės (7,5 proc.), tačiau fondas pastebi, kad antros pagal dydį pasaulio ekonomikos augimas gali būti lėtesnis nei prognozuota dėl šalies skolinimosi sunkumų. TVF teigimu, Kinija turi imtis priemonių, kurios neleistų didėti blogųjų paskolų apimtims, net jeigu tai reikštų, kad augimas bus lėtesnis nei prognozuota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?