Rusų verslo ypatumai: išsimaudo piene, o po to iš jo gamina sūrį

Rusija itin griežta europiniam pienui, mėsai. Tačiau kas vyksta pačios Rusijos pieno ir mėsos produktų fabrikuose? Internete platinamus vaizdus iš Omsko sūrio gamyklos šią savaitę rodė Rusijos pirmojo kanalo pokalbių laida „Tegul kalba“. Jos svečiai – biologai, ekonomistai, vartotojų gynėjų organizacijų ir teisėsaugos atstovai – keikė vartotojų teisių priežiūros agentūrą „Rospotrebnadzor“, ne kartą uždraudusią maisto produktų eksportą iš Europos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 11, 2014, 12:58 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:43 PM

Pusnuogiai ar išvis nuogi vaikinai, besipliuškenantys didžiulėje pieno vonioje Omsko sūrio gamykloje, o paskui mūvėdami vien puskelnes iš to paties pieno besukantys rankomis garsųjį sūrį „Kosička“.

Kai šie kadrai pasirodė internete, fabriko direktoriui buvo iškelta baudžiamoji byla, atsakomybė laukia ir penkių maudynių piene dalyvių.

Fabriko vadovas žurnalistams tvirtino, kad baltas skystis, kuriame mirksta vaikinai, viso labo techninės nuoplovos.

Kad kadruose matomi vaizdai išties iš Omsko gamyklos, patvirtino į studiją pakviesti du buvę jos darbuotojai. Jie sakė „Kosičkos“ nevalgę nei kai dirbo fabrike, nei išėję. Taip pat jie aiškino, kad toje vonioje ne nuoplovos, o pienas, iš kurio gaminamas sūris.

„Vakaruose tokie dalykai iš esmės neįmanomi. Žinote, kodėl? Todėl, kad ten taikoma baudžiamoji atsakomybė juridiniams asmenims. Mes to siekiame jau ne vienus metus. Pažiūrėkite, kas nutiktų tokiai įmonei. Didelė bauda, kuri sužlugdytų ją, atimta veikos licencija, uždrausta steigėjui verstis tokia veikla ateityje“, - laidoje kalbėjo Rusijos Federacijos Tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas.

Laidoje viešėjęs Rusijos pieno gamintojų asociacijos vadovas sakė, kad šie vaizdai pakenkė visai šios srities pramonei Rusijoje.

Nuolat studijoje rodomais vaizdais iš Omsko baisėjosi ir Rusijoje gyvenantis amerikietis ūkininkas, kuris taip pat gamina sūrį. Jį apstulbino, kad darbuotojai Omske nevilki specialios aprangos, kuri privaloma tokiose įmonėse.

Kaip kalbėjo laidos svečiai, Rusijoje buvo pakeistas įstatymas ir dabar „Rospotrebnadzor“ tikrinti įmones gali tik sulaukęs skundo ir po kreipimosi į teisėtvarkos atstovus, iš kurių gautas leidimas atveria duris į gamintojų valdas. Be to, įmones galima tikrinti tik prabėgus trejiems metams nuo įsteigimo. Laidoje svečiai kalbėjo, kad reikėtų atnaujinti neplanuotų tikrinimų tvarką.

Kadaise inspektoriai galėjo tikrinti įmones ir nelaukdami skundo. Tačiau tvarka buvo pakeista, mat ne vienas gamintojas nukentėjo nuo nesąžiningų tikrintojų. Vėliau nebuvo galima nuginčyti tokių patikrinimų rezultatų. „Reikia, kad tikrinama būtų prie liudininkų“, - pabrėžė „Tegul kalba“ dalyviai.

Rusija skelbia, kad šioje šalyje parduodamuose produktuose visiškai negali būti antibiotikų likučių. Už tai prieš kelerius metus buvo uždraustas ir lietuviškų pieno produktų eksportas į Rusiją (pagal ES reikalavimus, piene gali būti labai mažas, sveikatai įtakos nedarantis antibiotikų kiekis).

„Tegul kalba“ studijoje vartotojų teises ginančios organizacijos atstovas Sergejus Rakša pasakojo apie Rusijoje atliktą tyrimą: jie atrinko 18 didelių šios šalies gamintojų produktų ir juos ištyrė.

Pasak S.Rakšos, buvo nustatyta apsčiai pažeidimų. Penkiuose pieno produktuose tyrėjai rado antibiotikų, du iš tų produktų buvo skirti vaikams.

„Tegul kalba“ taip pat rodė vaizdus iš dešros gamyklos – ten nuo grindų semtuvu darbuotojas sėmė virtai dešrai paruoštą masę.

Studijoje svečiavosi ir du Mineralinių vandenų miesto gyventojai. Neseniai šiame mieste 190 šeimų apsinuodijo salmonelėmis – jie valgė iš prekybos centro pirktas mišraines.

„Mes buvome prie mirties, mums statė lašines, gydė antibiotikais“, - pasakojo silkę pataluose valgiusi Antonina Zaičenko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.