Nevalytoje laiptinėje - bakterija žudikė

Sukelia rimtas ligas

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Vosylius

Apr 16, 2014, 3:37 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:28 PM

Anot NVSPL specialistų, nevalomose laiptinėse bakterijų ir pelėsinių grybų skaičius dešimtis kartų didesnis nei periodiškai drėgnuoju būdu valmose bendrojo naudojimo patalpose.

Sukelia rimtas ligas

"Grįžus namo plauti rankų neužtenka. Reikia prižiūrėti laiptines", - tvirtino mikrobiologinį tyrimą užsakiusios bendrovės "Mano būstas" Vilniaus regiono vadovas Arūnas Kubilius. Ši įmonė administruoja pastatus.

A.Kubiliaus žodžiais, pastatų administratorius siekė įsitikinti, ar labai nevalyta laiptinė skiriasi nuo prižiūrimos.

Labiausiai specialistus neramino rasta auksinio stafilokoko bakterija. Ją daugelio šalių medikai vadina bakterija žudike, kuri silpnesnio imuniteto žmogų gali paversti neįgaliuoju.

Auksinio stafilokoko bakterija paprastai ramiai gyvena nosiaryklėje. Susiklosčius tam tikromis aplinkybėms, ji suaktyvėja. Tada ji kerta iš peties - per kraują patekusi į plaučius, širdies vožtuvus, kaulus, galvos smegenis ar kitus organus, sukelia pūlinį jų uždegimą. Ši bakterija dažnai sukelia ir kraujo infekciją, pasireiškiančią didele temperatūra, šaltkrėčiu, silpnumu.

Tyrė duris ir turėklus

"Sutaupytas vienas kitas litas gali virsti sveikatos praradimu", - komentavo atliktą tyrimą A.Kubilius.

Jo metu buvo tirtos laiptinių ir butų durys, turėklai, radiatoriai. Taip pat buvo tiriamas ir bendrojo naudojimo patalpų oras.

Pavyzdžiui, ištyrus įėjimo duris valomoje ir nevalomoje laiptinėse, bendras mikroorganizmų skaičius atitinkamai skyrėsi nuo 140 iki 1335 koloniją sudarančių vienetų.

"Mano būsto" administruojamuose namuose valoma apie 70-80 procentų laiptinių. Kitas gyventojai tvarko savo jėgomis.

A.Kubilius sakė, kad įmonė gali tik rekomenduoti užsisakyti kvalifikuotų darbuotojų teikiamą paslaugą.

Vien šluotos nepakanka

Aplinkos ir teritorijų priežiūros paslaugas teikiančios bendrovės "Mano aplinka" direktoriaus Mindaugo Strigockio žodžiais, peržiūrėjus visus daugiabučius, pačių gyventojų valomų bendrojo naudojimo patalpų yra daugiau.

"Kad laiptinėse būtų išlaikytos higienos normos, vien tik šluotos ir sauso skuduro nepakanka. Juk yra namų, kurių laiptines gyventojai tvarko patys tiesiog sušluodami smėlio ir purvo likučius.

Klaidinga manyti, kad pavojingus užkratus galima išnaikinti periodiškai laiptines valant sausuoju būdu. Net jei jos atrodo švarios, dar nereiškia, kad taip yra iš tikrųjų. Kokybiškai išvalyti bendrąsias patalpas įmanoma tik naudojant specialias priemones - pradedant valikliais ir baigiant oro ozonavimu", - tikino M.Strigockis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.