„Lietuvos draudimas“ iš britų glėbio slysta į lenkų rankas

Didžiausia Lietuvoje ne gyvybės draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ pereina į Lenkijos įmonių grupės PZU rankas. Draudimo grupė RSA praneša, kad už 300 mln. svarų (1,2 mlrd. Lt) parduoda savo verslus Baltijos šalyse ir Lenkijoje. PZU taip pat perka Latvijos draudimo bendrovė „Balta“, Estijos „Codan Forsikring“ ir „Link4 Towarzystwo Ubezpieczen Spolka Akcyjna“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 17, 2014, 10:32 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:31 PM

Sandoriui patvirtinti visose šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, reikės gauti priežiūros institucijų sutikimą.  Tai tikimasi padaryti antrąjį šių metų pusmetį.

Konkurencijos taryba turės rimtai apsvarstyti sandorį, nes „Lietuvos draudimas“ šiuo metu užima trečdalį rinkos, o PZU apie 15 proc., tad po susijungimo joms atiteks daugiau nei 40 proc. ne gyvybės draudimo rinkos.

„Šis sandoris atspindi mūsų strategiją susitelkti ten, kur yra mūsų verslo pagrindas – Jungtinę Karalystę ir Airiją, Skandinaviją, Kanadą bei Lotynų Ameriką“, - teigė RSA grupės vadovas Stephenas Hesteris.

 „Lietuvos draudimo“ generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis portalui „lrytas.lt“ sakė, kad ketvirtadienį nuskambėjusi žinia jam nebuvo naujiena.

„Žinių apie numatomą sandorį netruko nuo praėjusiųjų metų gruodžio pabaigos. Kol kas šiandien jokių perstumdymų nėra. Žmonės dirba kaip dirbę, aš irgi vykstu į Kauną pranešti darbuotojams naujienų. Kiek žinau, bent kol kas Lietuvoje bus du prekės ženklai – „Lietuvos draudimas“ ir PZU. Kaip bus toliau, ateitis parodys“, – sakė didžiausios šalies ne gyvybės draudimo įmonės vadovas.

Nuo 1992 metų šiai bendrovei vadovaujantis K.Šerpytis tikino nesibaiminantis permainų: „Pokyčiai privalomi nuolat. O šį rytą aš dar buvau „Lietuvos draudimo“ generalinis direktorius, todėl tikiuosi, kad juo ir liksiu“.

Praėjusiais metais iš Lietuvos ne gyvybės draudimo rinkoje pasirašytų 1,319 mlrd. litų įmokų „Lietuvos draudimui“ teko didžiausia dalis – 409 mln. litų. „PZU Lietuva“ taupyklėje – 179 mln. litų.

Abiejų bendrovių išmokėtos išmokos klientams pernai siekė atitinkamai 196 mln. ir 101 mln. litų.

„2012-2014 metų strategijoje PZU užsibrėžė tikslą sukurti stiprų verslą už Lenkijos ribų. „RSA Insurance Group” verslo įsigijimas Lenkijoje ir Baltijos šalyse yra esminis žingsnis įgyvendinant šį užsibrėžtą tikslą. Džiaugiuosi, kad šiandien galime paskelbti apie dar vieną svarbų PZU strategijos įgyvendinimo žingsnį.

Šis sandoris leidžia tapti lyderiais mūsų regione, - teigė PZU S.A. valdybos pirmininkas Andrzejus Klesykas. – Įsigytas turtas yra bendrovės, turinčios gerai veikiantį verslą augančiose rinkose su patraukliomis perspektyvomis.

Be to, mums svarbu, kad įsigytos įmonės yra valstybėse, kurios prieš dešimtmetį tapo Europos Sąjungos šalimis. Nuo kitų metų visos trys Baltijos šalys jau priklausys eurozonai. Mums tai reiškia stabilumą ir galimybes prognozuoti.”

Europos pavyzdžiai rodo, kad pirmaujančios draudimo bendrovės panašiose rinkose dažnai naudoja keletą prekės ženklų, parduodamos savo produktus. Lenkijoje trys iš šešių stambiausių žaidėjų pasitelkė verslo modelį, parduodamos paslaugas su keletu prekės ženklų. Visas pirkimo sandoris bus baigtas iki 2014 metų pabaigos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.