Paštas siūlo kitaip įkainoti siuntas: kiek kainuotų paslaugos?

Pamenate – kai pernai rudenį Lietuvos paštas nusprendė keisti tvarką, kaip turėtų būti siunčiami daiktai, dairėmės paštui alternatyvų. Naujovės buvo atšauktos vos po kelių dienų, tačiau tai nereiškia, kad Lietuvos pašto klientų nelaukia permainos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 29, 2014, 12:27 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:01 AM

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) svarsto naujus pašto siūlymus. Jis norėtų įvesti naujus siuntų matmenis ir keisti įkainius. Šiandien siunčiant nuo 500 g iki 2 kg korespondencijos siuntas, joms taikomi tik du vidutiniai tarifai: į bet kurią ES šalį kainuoja 15 Lt, į ES nepriklausančias valstybes – 40,95 lito.

Lietuvos paštas nori gauti leidimą įkainius nustatyti atsižvelgiant į tai, kokiu atstumu tenka gabenti siuntą. Dėl to siuntimas į kai kurias šalis atpigtų, tačiau būtų ir tokių šalių į kurias brangtų.

Lietuvos paštas taip pat norėtų įvesti trijų matmenų siuntas. A formatui būtų priskiriama siunta, kurios išmatavimai ne didesni nei 381x305x20 mm, didžiausias svoris – 500 gramų. Į šiuos rėmus telpančių siuntų kainos nesikeistų. Kaip ir iki šiol tokios siuntos kaina būtų nustatoma atsižvelgiant į laiškams taikomus įkainius.

B formatui būtų priskiriama siunta, pagal išmatavimus ar svorį viršijanti A formatą, tačiau ne didesnė nei 435x305x160 mm ir nesverianti daugiau nei 2000 gramų.

C formatui būtų priskiriamos siuntos, kai didžiausia siuntos kraštinių suma – 900 mm, didžiausias vienos kraštinės matmuo – 600 mm, didžiausias svoris – 2000 gramų. Tiek B, tiek C formato siuntos būtų įkainojamos pagal tuos pačius tarifus. O dėl šių dydžio laukiama atsakymo iš RRT, kuri Lietuvos pašto prašymui pritars arba ne.

Kai praėjusį lapkritį ieškojome alternatyvų Lietuvos paštui, šis buvo nenuginčijamas lyderis. Tačiau pažiūrėkime, kaip keistųsi situacija, jei RRT pritartų naujausiems Lietuvos pašto siūlymams. Pasirinkome daiktą, kuris atitiktų naująjį Lietuvos pašto siūlomą B formatą – knygą.

Kai kas – pigtų, kai kas – brangtų

Pagal svorį knyga galėtų būti siunčiama kaip laiškas arba A formato siunta, tačiau jo išmatavimai viršija leistinas ribas. Todėl knyga gali būti siunčiama iš B formato rėmų neišlipančioje dėžėje.

Jei knyga Lietuvos paštu keliauja kaip paprasta neregistruota siunta, išsiųsti ją iš, tarkime, Rokiškio į Alytų kainuos 4,25 lito. Jei nuspręsite siuntą siųsti pirmenybiniu paštu, išlaidos padidės 0,65 centais iki 4,9 lito.

Tuo atveju, jei RRT pritars Lietuvos pašto siūlomiems paslaugų tarifams, išsiųsti knygą į Didžiąją Britaniją pirmenybine siunta kainuotų 14,36 lito. Dabar už tokią paslaugą reikia sumokėti kiek daugiau – 15 litų.

Siunčiant tą pačią knygą į JAV dabar sumokėtume 40,95 lito, įsigaliojus naujiems tarifams – 22,93 lito.

Tačiau tiems, kam tenka siųsti daiktus į Airiją, išlaidos didėtų: šiandien išsiųsti 500 g sveriančią knygą kainuoja 15 Lt, RRT pritarus naujiems tarifams, šios knygos kelionė kainuotų 25,49 lito. Nežymiai keistųsi ir siuntų kainos į Vokietiją, Ispaniją. Kol kas į šias šalis siuntos kainuoja tiek pat, kaip ir į Airiją – 15 litų. Įsigaliojus naujiems tarifams, išsiųsti knygą į Ispaniją kainuos 15,88 lito, į Vokietiją – 16,65 lito.

Įkiškime nosį į siuntų terminalus

Ne tik didmiesčiuose, bet ir mažesniuose miestuose vis dažniau matyti geltonuojant Lietuvos pašto siuntų terminalų LP EXPRESS 24. Iš esmės panašias paslaugas siūlo ir Estijos paštas, pas mus pastatęs „Post24“ paštomatus.

Paskaičiuokime, kiek kainuotų pasiųsti knygą per siuntų terminalus.

Supakuota knyga puikiai tilps į S dydžio terminalo dėžutę. Tokiu atveju knygos kelionė iš terminalo į terminalą Lietuvoje, tiek naudojantis Lietuvos pašto terminalu LP EXPRESS 24, tiek estišku „Post24“ kainuos 7,99 lito.

Iš Lietuvos pašo siuntų terminalų LP EXPRESS 24 siuntinius galima siųsti ne tik iš terminalo į terminalą, bet ir į namus tiek užsienyje, tiek Lietuvoje gyvenančiam adresatui.

Jei knyga iš terminalo keliaus į gavėjo namus Lietuvoje, už paslaugą sumokėsime 11,49 lito. Bet jei nuspręsime iš terminalo, pavyzdžiui, Klaipėdoje išsiųsti puodelį į namus pažįstamam gyvenančiam Airijoje, teks sumokėti 99 litus. Pasiųsime į Didžiąją Britaniją – sumokėsime 89 litų. Kiek pigiau kainuos kelionė į Vokietiją – 79 litai ir Švediją – 85 litų.

„Post24“ paštomatai nesuteikia galimybės perduoti siuntos į kurioje kitoje pasaulio šalyje gyvenančiam adresatui į namus, tačiau čia yra kitas pasirinkimas. Šis paslaugų teikėjas leidžia siųsti daiktus iš terminalo į terminalą tarp trijų Baltijos šalių. Tokiu atveju knygą į Latviją nukeliautų už 23,9 lito, į Estiją – už 26,9 lito.

Jei knyga į pastarąsias šalis keliaus per LP EXPRESS 24, tai į Latviją, jis nukeliautų už 33,99 lito, į Estiją – 39,99 lito. Priminsime – tai būtų pristatymas tiesiai gavėjui į rankas, nes siuntos iš Lietuvos pašto terminalų į kitose valstybėse esančius terminalus nepristatomos.

Aukso vertės knyga

Kad skubių siuntų bendrovių paslaugos nepigios – anokia naujiena. Vežti knygas per siuntų tarnybas galbūt vertėtų, jei jų būtų ne viena ir ne dvi. Pavyzdžiui, per bendrovę „DPD Lietuva“, paslaugos kainą nustatančią pagal konkretų adresą, nusiųsti vieną knygą iš Vilniaus į Panevėžį kainuos apie 28 litus.

Turint omenyje, ką siunčiame, rodos, kosminę sumą greitųjų siuntų bendrovėms reikėtų sumokėti, jei puodelis keliautų į Madridą Ispanijoje – apie 275 litus. Kadangi Hamburgas Vokietijoje arčiau, todėl knygos kelionė atsieitų mažiau – apie 150 litų, į Stokholmą Švedijoje ji nukeliautų už panašiai 178 litus.

Apvali suma išlėks iš piniginės, jei pasinaudosite DHL ar TNT paslaugomis. Pirmoji kompanija Lietuvoje siuntas gabena tik tarp didžiųjų miestų – Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos. Ji mūsų siunčiamą knygą nuvežtų už 59,46 lito, o knygos kelionė iki Airijos, Vokietijos ar Ispanijos kainuotų 184,04 lito. Jei siųsite toliau – į JAV – sumokėsite 210,60 lito.

Pasirinkus skirtingus „TNT Lietuva“ siūlomus paketus, į kuriuos įskaičiuotos kuro ir saugumo priemokos, knyga į Vokietiją pigiausiai nuvažiuotų už 198,26, į JAV – kaina prasideda nuo 397,32, į Švediją ir Didžiąją Britaniją teks sumokėti nuo 198,26 lito, Airiją ir Ispaniją – 227,37 lito. Skubiai į kitą Lietuvos miestą knyga būtų nugabenta už 29,77 lito.

Populiarus sprendimas

Kai pernai rudeniop Lietuvos paštas pasiūlė padaryti dvi grupes siuntų: laiškai arba, jei siunta viršija 350x260x20 mm – siuntinys, klientai rodė pirštais į užsienio šalis. Ten tarp laiško ir siuntinio yra tarpinis variantas – smulkieji paketai arba banderolės. Lietuvos paštas pakeitė savo planus ir RRT teismui pateikė siūlymą, kuriame taip pat kalbama apie galimybę siųsti smulkiuosius paketus.

Pavyzdžiui, Estijos paštas yra numatęs, kad laiškais laikomos siuntos, kurių masė – ne didesnė nei 250 gramų, minimalūs išmatavimai – 90x140 mm, maksimalūs – 229x324x5 mm. Dideli laiškai, tai siuntos iki 2000 gramų, o jų ilgis ir plotis – ne mažiau nei 90x140 mm. Siuntinių minimalūs išmatavimai – 90x140 mm, maksimalus ilgis – iki 1500 mm. Didžiausias svoris – 20 kg.

Didžiojoje Britanijoje laišku laikoma siunta iki 100 g ir 240x165x5 mm, dideliu laišku – siunta iki 750 g ir 353x250x25mm išmatavimų. Maži siuntiniai, sveriantys ne daugiau nei 2 kg, skirstomi į dvi grupes. Vienos išmatavimai 45x35x8 cm, kitos – 35x25x16 cm. Siuntos, viršijančios šiuos matmenis, laikomos siuntiniais.

Siunčiant laišką Švedijoje, visų kraštinių suma negali viršyti 900 mm. Jei siuntos aukštis didesnis nei 3 cm arba plotis didesnis nei 25 cm, siunta tampa smulkiąja. Numatyta, kad mažiausias siuntų ilgis – 14 cm, tačiau jis negali viršyti 1,5 m. Reikalavimas pločiui – mažiausiai 9 cm, aukštis negali būti mažesnis nei 1,5 cm.

Suomijos paštas taip pat turi laiškus, didžiuosius laiškus ir siuntinius. Pastariesiems reikalavimai skiriasi atsižvelgiant į tai, ar siunta keliaus šalies viduje, ar į užsienį.

Suomijoje paprastų laiškų maksimalus svoris – 2 kilogramai. Reikalavimai išmatavimams: ne mažesnis nei 90x130 mm, tačiau ne didesnis nei 250x400x30 mm. Viršijus šias ribas, laiškas tampa didžiuoju. Jo svoris taip pat negali būti didesnis nei 2 kg, o išmatavimai sudėjus visas kraštines negali viršyti 900 mm, tačiau ilgis – ne didesnis nei 600 mm. Naudojantis Suomijos pašto paslaugomis reikia žinoti, kad didysis laiškas negali būti mažesnis nei 400x250x30 mm.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.