Ukraina gavo pirmąją milijardinės TVF pagalbos dalį

TVF misija, skirta šalies ekonominei situacijai įvertinti, atvyks į Ukrainą birželio pabaigoje-liepos pradžioje. Apie tai trečiadienį pranešė nuolatinis TVF atstovas Ukrainoje Jerome'as Vacher.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

May 7, 2014, 2:42 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:27 AM

Šie pinigai yra dalis bendro TVF 17 mlrd. dolerių paketo ir tikimasi, kad Kijevas jais apmokės skolas Rusijos valstybinei gamtinių dujų firmai „Gazprom“, kuri grasino „užsukti čiaupus“, jei šį mėnesį nesulauks išankstinių atsiskaitymų.

TVF misija, skirta šalies ekonominei situacijai įvertinti, atvyks į Ukrainą birželio pabaigoje-liepos pradžioje. Apie tai trečiadienį pranešė nuolatinis TVF atstovas Ukrainoje Jerome'as Vacher.

Vertindamas ekonominę situaciją Ukrainoje, jis pastebėjo, kad jau įvestas lankstus grivinos kursas, ko ir reikalavo TVF. „Ypač svarbu tęsti šį kursą, siekiant užtikrinti ekonomikos augimo galimybes“, – pabrėžė jis.

Jo nuomone, nemažai pasiekta finansinio reguliavimo ir kontrolės sferoje „dėl ryžtingų priemonių, kurių ėmėsi Ukrainos nacionalinis bankas“; be to, Ukrainos vyriausybė paskelbė išlaidų mažinimo kursą. Kartu jis atkreipė dėmesį į tai, kad nacionalinės bendrovės „Naftogaz Ukrainy“ „finansiniai nuostoliai gana dideli ir tokią padėtį būtina sureguliuoti didinant dujų tarifus gyventojams“.

Jis pabrėžė, kad paramos paketas, skirtas Ukrainai, yra „pakankamas Ukrainos įsiskolinimui už rusiškas dujas padengti“.

Pasak J.Vacher, „paramos programa sudaryta atsižvelgiant į 385 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų kainą“.

Pasak TVF atstovo, fondas „įdėmiai stebi“ situaciją rytinėje Ukrainos dalyje. „Mes sekame konkrečius statistinius duomenis ir stebime politinius žingsnius. Situacija nestabili. Jokio konkretaus termino nenustatėme“, – paaiškino jis, atsakydamas į klausimą, ar bus įtraukti į paramos Ukrainai programą pakeitimai tuo atveju, jeigu situacija rytiniuose regionuose pasikeis. „Mes nesvarstome hipotetinių situacijų, – kalbėjo jis. – Mes vertinsime skaičius, padėtį finansiniame sektoriuje ir ekonomikoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.