Vilniaus regionas klestintis ir rodantis tinkamą kryptį

Vilniaus regionas, kurį sudaro Elektrėnų, Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių, Trakų, Ukmergės, ir Vilniaus rajonai bei Vilniaus miesto savivaldybė yra ne tik didžiausias Lietuvoje savo plotu ir gyventojų skaičiumi, bet ir vienas svarbiausių ekonomikos, verslo, kultūros ir mokslo centrų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-15 18:52, atnaujinta 2018-02-13 21:44

Čia įsikūrusios didžiausios užsienio kompanijos, stipriai dominuoja paslaugų sektorius. Visi šie pasiekimai būtų sunkiai įgyvendinti be Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramos.

Įgyvendinus ES paramos lėšomis finansuojamus 2007-2013 m. projektus, Vilniaus regione planuojama sukurti apie 3500 naujų darbo vietų ir pritraukti apie 1100 mln. Lt privačių investicijų.

Įgyvendinti projektai Vilniaus regione prisidėjo prie investicijų verslui pritraukimo, mokslinių tyrimų centrų steigimo, atvykstamojo turizmo skatinimo. Taigi ES struktūrinių fondų paramos naudą kiekvienas mūsų galime pajausti daugelyje gyvenimo sričių, o per plėtrą jose ir mes jaučiame tiesiogiai.

Tiesioginė klientų ir partnerių paieška – įmonės klestėjimo garantas

Vilniaus regione yra įkurta nemažai užsienio kapitalo įmonių, kurios sėkmingai veikia ir plečia savo veiklą Lietuvoje. Puikus sėkmingos veiklos pavyzdys, ES struktūrinių fondų lėšomis Ukmergėje įkurta AB Systemair dukterinė įmonė, gaminanti aušinimo ir vėdinimo įrenginius Skandinavijos ir Vakarų Europos rinkoms.

Tačiau ir Lietuvos įmonės, turinčios ne vienerių metų patirtį pasinaudojusios ES struktūrinių fondų parama save ir savo veiklą vis dažniau pristato visame pasaulyje vykstančiose parodose, mugėse. Ūkio ministerijos administruojama priemonė „Naujos galimybės“ jau tapo ne vienos įmonės sėkmingą plėtrą užtikrinančiu veiksniu.

Viena iš tokių − reklamos paslaugų kūrimo lyderė Lietuvoje agentūra „Not Perfect Y&R“ (Agentūra). Pasinaudojusi ES parama pagal priemonę „Naujos galimybės“, Agentūra dalyvavo įvairiuose festivaliuose ir sugebėjo ne tik pritraukti naujų klientų, ko pasekmėje netrukus bus atidarytas filialas satelitinė agentūra Minske, bet ir sugebėjo pirmoji į Lietuvą parvežti bronzinį Kanų liūtą už kūrybinį reklamos sprendimą.

Agentūros vadovas Gytis Giniotis džiaugiasi, kad praėjusiais metais pasinaudojus ES paramos lėšomis, galėjo nusiųsti į festivalius bemaž dvigubai daugiau darbų ir žmonių nei būtų pajėgę savarankiškai. Iš kurių, beje, jie grįžo su įvairiausiais apdovanojimais.

ES struktūrinių fondų parama pasinaudojusi užsienio kapitalo įmonė UAB „COWI Lietuva“ įkūrė dizaino centrą, kuris aptarnauja visas grupės įmones visame pasaulyje. Šio centro vadovė Regina Fraimanaitė pasakojo, kad centre teikiamos dizaino ir maketavimo, kūrybinių sprendimų paslaugos ne tik „COWI“ grupės įmonių komunikacijos/rinkodaros padaliniams, bet ir kitiems darbuotojams kasdienėje jų veikloje.

„Lietuvoje įkurtas centras įmonei padeda užtikrinti kokybę ir vienodą prekinio ženklo vaizdą visame pasaulyje. Šiuo metu dizaino centre dirba 12 darbuotojų, tačiau iki projekto pabaigos šis skaičius išaugs, nes darbo turime iš ties daug“, - apie įvykdytus ir planuojamus tikslus kalbėjo centro vadovė.

Mokslinių tyrimų centruose kuriamos inovacijos

Inovacijos – apie šį terminą pastaruoju metu girdime vis dažniau. Jų pagrindu kuriamos naujos technologijos, kuriomis tobulinama vartotojams teikiamų paslaugų ar prekių kokybė.

Inovacijas galima įvardyti kaip vieną iš pagrindinių veiksnių, spartinančių šalies ūkio plėtrą ir užtikrinančių ekonomikos kilimą. Kad Lietuvai netrūksta potencialo ir šioje srityje rodo spartėjantis naujų mokslinių tyrimų centrų kūrimasis bei vis didėjantis mokslo ir verslo bendradarbiavimas inovacijų srityje.

Pagal Ekonomikos augimo veiksmų programos 1 prioritetą „Ūkio konkurencingumui ir ekonomikos augimui skirti moksliniai tyrimai ir technologinė plėtra“ Vilniaus regione ES struktūrinių fondų lėšomis finansuoti 397 projektai, iš kurių 253 jau baigti.

Tarp projektus vykdančių įmonių ir visame pasaulyje savo inovatyviomis idėjomis ir gaminiais spėjusios išgarsėti įmonės: „Brolis semiconductors“, „BIOK“ laboratorija, „NEW VISION BALTIJA“, UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“.

Tai tik keletas vardų, kuriais galime ir turime didžiuotis.

Lietuvoje veikianti didžiausia natūralios kosmetikos gamintoja UAB „Kvapų namai“ siekdama išlaikyti savo konkurencinį pranašumą pasinaudojo ES struktūrinių fondų parama laboratorijos infrastruktūros plėtrai. Už paramos lėšas perkami nauji įrenginiai analitinei ir mikrobiologijos laboratorijai, kurie paspartins žaliavų, reikalingų produkcijos gamybai patikrą. Įrengus laboratoriją bus sukurtos darbo vietos aukštos kvalifikacijos mokslo darbuotojams – tyrėjams, kurie kurs aukščiausios kokybės gaminius.

Išpuoselėtos žaliosios erdvės

Ne tik Vilniaus miestas, bet ir jo regione esantys miesteliai gali didžiuotis savo kraštovaizdžiu, sutvarkytais parkais ir kultūros paveldo objektais. Įgyvendinant ES struktūrinių fondų remiamus projektus, buvo sutvarkyti ir pritaikyti turizmo reikmėms Užutrakio dvaro sodybos ansamblio pastatai, Trakų pusiasalio bei Medininkų pilys, kuriuose dabar vykstantys įvairūs renginiai skatina turistus atrasti naujų, patrauklių poilsiui ir pažinimui vietų ir už Vilniaus miesto ribų.

Paminėtini ir Vilniaus mieste įvykdyti svarbūs kultūros paveldo objektų restauravimo ir išsaugojimo darbai: Vilniaus universiteto Varpinė, Bernardinų vienuolyno ansamblis, Bernardinų sodo (buvusio Sereikiškių parko) pertvarkymas. Visa tai tik maža dalis vietų, kurias iš naujo atranda ne tik turistai, bet ir miesto gyventojai.

Iš viso Vilniaus regione pasinaudojus ES struktūrinių fondų parama finansuoti 1422 projektai, 990 jau baigti. Kiekvienas projektas atveria galimybes Lietuvos verslo įmonėms, mokslinių tyrimų centrams tapti matomais ir žinomais visame pasaulyje, užmegzti naujus ryšius, atveria naujas rinkas ir galimybes. Kiekviena idėja, kuri virto finansuojamu projektu prisideda prie visų Lietuvos gyventojų gerovės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.