Išbandėte kukurūzų labirintą? Paklaidžiokite tarp karklų

Klajones kukurūzų labirintais pamėgusių poilsiautojų šį sezoną laukia naujiena – vaikščiojimas po specialiai užaugintus karklynus. Šios idėjos autorius – Anykščių rajono verslininkas 30 metų Deividas Dilys.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

2014-05-19 10:16, atnaujinta 2018-02-13 19:07

Jau penktą sezoną skaičiuojantį kukurūzų labirintą valdantis anykštėnas tvirtino, kad šalyje kaip ant mielių auga aktyvių pramogų poreikis.

Kol kas vienintelius šalyje klaidžius karklų labirintus pirmieji lankytojai galės išmėginti jau netrukus, rašo „Lietuvos rytas“.

„Labai sausas šis pavasaris, tad dėl drėgmės trūkumo karklų lapeliai augo ne taip sparčiai, kaip norėtųsi. Iki šiol jie buvo per maži.

Tačiau žmonės nekantrauja pasivaikščioti naujaisiais karklų labirintais – vos ne kasdien sulaukiu prašymų.

Tik kol karklai nesužėlę, nebuvo įdomu: per negausią lapiją matyti kitas takas, tad labirintu einantys nepatiria jausmo, kai pasiklysti ir suki galvą, kur esi, kaip surasti išėjimą“, – pasakojo D.Dilys.

Trys skirtingos trasos

Prieš dvejus metus Šlavėnų kaime išsinuomojęs apleistą ir kemsynais apžėlusį vieno hektaro žemės plotą jis sutvarkė ir pagal savo sukurtas schemas apsodino karklų sodinukais.

Šiam darbui atlikti buvo pasamdyta gyvatvorių sodinimo paslaugas teikianti įmonė. Jos apskaičiavimais, iš viso buvo pasodinta 2,3 kilometro ilgio, kas kelis metrus labirintu išsiraizgiusi karklų gyvatvorė.

Per dvejus metus trijuose skirtinguose labirintuose pasodinti specialios veislės – gausiai nuo apačios želiantys ir kenkėjams atsparūs karklai išaugo iki 2 metrų aukščio.

Didžiajame labirinte atsidūrusio lankytojo tikslas bus nepasiklysti ir pereiti jį, apskritajame labirinte teks surasti centrą ir išėjimą, o lenktynių labirinte bus galima varžytis dviese – čia yra du vienodi įėjimai ir išėjimai, tad laimės greitesnis.

Sėja ir kukurūzus

D.Dilys jau ėmėsi sėti ir kukurūzus. Nuomojamoje žemėje 1,5 hektaro užimantis kukurūzų labirintas užaugs čia pat, tik kitoje kelio, vedančio nuo Anykščių garsiojo Puntuko link, pusėje, rašo „Lietuvos rytas“.

„Prieš penkerius metus įkūrus kukurūzų labirintą teko pasukti galvą dėl sezoniškumo. Kukurūzus pasėjęs gegužės mėnesį, labirintą gali atidaryti tik rugpjūtį, kai jie ūgteli virš žmogaus galvos.

Nemažai investicijų reikalingas kukurūzų labirintas realiai veikia tik du mėnesius.

Karklų labirinto idėja kilo mąstant, kokių papildomų pramogų dar būtų galima pasiūlyti. Be to, jis veikia kur kas ilgiau – nuo gegužės iki spalio pabaigos“, – kalbėjo vienintelio šalyje žaliuojančių labirintų parko savininkas D.Dilys.

Paklaustas, ar labirintų verslas pelningas, jis plačiai nusišypsojo.

„Jeigu dirbame jau penkerius metus ir neužsidarome, vadinasi, apsimoka, pelno yra. Bet daugiausia naudos pajunti tada, kai pasiūlai visą pramogų kompleksą.

Turėti vien kukurūzų labirintą nėra pelninga tiek, kad galėtum daugiau nieko nedirbti“, – teigė anykštėnas.

Rado neužimtą verslo sritį

Vadybos ir verslo administravimo mokslus baigęs ir kurį laiką sostinėje dirbęs D.Dilys į gimtuosius Anykščius grįžo prieš penkerius metus. Savarankišką verslą jaunas vyras pradėjo būtent nuo kukurūzų labirinto.

Po dvejų metų prie Šventosios upės jis įkūrė nuotykių trasą „Dainuva“: čia galima pasikarstyti tarp medžių įrengtomis įvairaus sudėtingumo laipynėmis, perčiuožti lynu virš upės.

Vėliau prie pėsčiųjų ir dviračių tako atsirado ir kavinukė, dviračių nuomos punktas, lankų ir dažasvydžio šaudyklos, slidinėjimo inventoriaus nuomos punktas.

Laisvą verslo sritį Anykščiuose suradęs D.Dilys dabar yra dviejų bendrovių – „Deivana“ ir „Adovis“ – vadovas bei savininkas.

Ne sezono metu pas jį dirba 5, o vasarą – 18 žmonių. Atidarius labirintų parką, šįmet bus sukurtos dar 6 papildomos darbo vietos. Verslininkas aiškino, kad jo siūlomos pramogos viena kitą tarsi papildo – keturi iš penkių atvykusių poilsiautojų vis tiek kurią nors pasirenka.

Iš kiekvieno – po šimtą litų

Į kurortu tapusius Anykščius atvykusiems žmonėms jau nepakanka aplankyti „Anykščių šilelio“ autoriaus Antano Baranausko klėtelės, Vorutos piliakalnio, Laimės žiburio, Puntuko, Antano Žukausko- Vienuolio bei Arklio muziejų.

„Anykščiuose jie nori praleisti visą dieną, tad, be pasyvaus pažintinio poilsio ir valgio, reikia aktyvių pramogų, keliančių emocijas ir paliekančių gerus įspūdžius.

Kasmet auga tokio poilsio mėgėjų skaičius. Pernai užfiksavome rekordą – mūsų siūlomomis pramogomis per vieną dieną pasinaudojo net 500 žmonių“, – teigė D.Dilys.

Jis yra apskaičiavęs, kad kiekvienas į Anykščius atvykęs poilsiautojas palieka mažiausiai šimtą litų.

Daugiausia žmonių čia atvyksta pačiame vasaros atostogų įkarštyje – nuo liepos iki rugpjūčio vidurio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.