Ar įdomu būti vadovo šešėliu?

Kiekvienas jaunas specialistas, pradėjęs dirbti, tampa tarsi savo vadovo šešėliu: seka, klausosi, bando kartoti, mokosi. Vadovo stebėjimas padeda greičiau tapti savarankišku darbuotoju. Tokią patirtį galima įgyti ir universitete. Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) studentai per „Karjeros dienas“ turėjo galimybę tapti pasirinktų kompanijų vadovų šešėliais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-22 16:34, atnaujinta 2018-02-13 15:28

Keletas studentų keliavo į SEB paslaugų teikimo centrą Lietuvoje, keli studentai lankė bendrovę „Baltic Amadeus“, vienas studentas turėjo galimybę pasisvečiuoti bendrovėje „Moller Auto“.

„Šešėliavimo“ diena kiekvienai grupei atnešė vis kitokias patirtis: kam teko proga pabendrauti su vadovais, kas turėjo galimybę susitikti su įmonių atstovais ir apklausti drauge dirbančių komandų narius, išsiaiškinti jų vaidmenis ir darbų pobūdį.

Gediminas: „Norėčiau ten atlikti praktiką“

Gediminas Skruzdys buvo vienas tų studentų, kurie lankėsi SEB paslaugų teikimo centre. Vaikinas tikino, jog karjera reikėtų rūpintis jau baigiant mokyklą, o įstojus į universitetą nurimti irgi nevalia. „Aš stengiuosi dalyvauti visur, kur tik man pasiūlo, pamatyti tai, ko dar netekę matyti, patirti“, – pasakojo G.Skruzdys ir pridūrė, kad tai – labai svarbu siekiant patirties, reikalingų kontaktų ir norint įgyti reikalingas kompetencijas.

Šiuo metu trečiame kurse informacinių technologijų paslaugų valdymą studijuojantis vaikinas džiaugiasi netrukus gausiantis dvigubą bakalauro diplomą. „Manau, kad verslo vadybos ir inžinieriaus programuotojo kompetencijos drauge yra labai naudingos“, – pasakojo G.Skruzdys.

Gedimino nuomone, tokie renginiai kaip „šešėliavimas“, yra vienas iš būdų gauti būsimame darbe reikalingos patirties: „Šešėliavimas“ prasidėjo nuo ekskursijos, kurios metu aplankiau centrą, sužinojau apie jo veiklą, daug bendravome su skyrių vadovais.“

Vėliau vaikinas stebėjo vaizdo konferenciją, kurioje lietuvių grupelė aptarė darbus su užsieniečių grupe: moderniausios komunikacinės priemonės naudojamos siekiant didesnio efektyvumo ir norint sumažinti sąnaudas. Dar vėliau Gediminas bendravo su darbuotojais, domėjosi jų darbo specifika, aiškinosi konkrečius praktinius klausimus.

„Pamatęs, ką dirba SEB paslaugų teikimo centras, užsinorėjau pas juos atlikti praktiką“, – teigė G.Skruzdys.

IT pagalbos departamento vadovė Jurga Markevičienė vieną užsibrėžtų tikslų pasiekė: ji tvirtino, kad „šešėliavimo“ projekte dalyvavusi dėl galimybės papasakoti studentams apie centrą, jo veiklą, dėl noro jiems parodyti darbą įmonės viduje bei paskatinti skleisti informaciją savo kolegoms, bendramoksliams, draugams ir pažįstamiems. Antroji priežastis – pagalba studentams, abejojantiems dėl savo karjeros kelio po studijų.

Lukas: „Gavau daugiau naudos nei tikėjausi“

„VGTU „Karjeros dienos“ – galimybė verslo atstovams susipažinti su potencialiais darbuotojais. Jų metu įsitikinome, kad jauni žmonės turi didžiulį potencialą, yra smalsūs. Tereikia juos sudominti ir nukreipti teisinga linkme“, – sakė bendrovės „Baltic Amadeus“ marketingo vadovas Darius Dužinskas.

„Nuvykęs į bendrovę „Baltic Amadeus“, pamačiau, kad čia gausiu daug daugiau naudos nei planavau: konsultuotis galėjau su visa komanda, kuriai priklausė testuotojas, programuotojas ir analitikas, projektuotojas“, – dalijosi įspūdžiais inžinerinę informatiką paskutiniame kurse studijuojantis Lukas Pačkauskas.

Lukas tvirtino gana daug žinojęs apie programuotojo darbą, tačiau nesvarstęs, kodėl komandoje svarbus analitikas. „Kai pasikalbėjome su juo, supratau, kad man šis darbas būtų arčiau širdies nei paprasto programuotojo“, – apie naujas patirtis ir žinias pasakojo L. Pačkauskas. Vaikinas domėjosi ne tik analitiko darbu, bet ir konsultavosi programos kodo klausimais, klausinėjo apie darbo režimą – kiek valandų per dieną programuotojai programuoja, kas kiek laiko rekomenduoja daryti pertraukas, ką per jas veikti.

„Baltic Amadeus“ atstovo D.Dužinsko nuomone, šiuo metu informacinių technologijų kompanijoms ypač svarbu parodyti, jog darbas IT sektoriuje yra labai įdomus ir reikalaujantis kūrybos: „Būdami aktyvūs, stengiamės patirtimi pasidalyti su jaunais žmonėmis. Norime savo pavyzdžiu įkvėpti juos mėgautis savo kasdiene veikla ir ne tik būti, bet ir jaustis įmonės dalimi.“

Marius: „Diskusijos su vadovu praplėtė akiratį“

Į „Moller Auto“ keliavęs automobilių transporto inžineriją studijuojantis IV kurso studentas Marius Gavėnas tvirtino, jog galimybė pažinti kompanijas pasitaiko ne taip dažnai. „Projekte dalyvauti norėjau ne tik dėl neeilinės patirties, bet ir dėl pačios kompanijos pobūdžio“, – kalbėjo Marius. „Moller Auto“ personalo vadovė Jurga Švilpauskienė įsitikinusi, jog kiekviena bendra verslo veikla su studentais yra naudinga abiem pusėms. „Mums, praktikams, labai vertinga išgirsti būsimų darbuotojų įžvalgas ir klausimus, kurie bus aktualūs ateityje. Taip pat – tai galimybė pasikartoti teorijas, sužinoti naujausias mokslinių tyrimų tendencijas“, – apie naudą kompanijai kalbėjo J. Švilpauskienė ir pridūrė, kad studentams taip pat stengiasi suteikti praktinės naudos: supažindinti su konkrečių specialybių pritaikomumu, darbo procedūromis.

Kaip ir SEB paslaugų teikimo centro „šešėliautojams“, pačioje pradžioje Mariui buvo surengta ekskursija po kompaniją. „Moller Auto“ serviso vadovas Gediminas Metelionis papasakojo apie servisą, jo viziją, veiklos pobūdį ir čia dirbančius žmones. „Džiaugiausi, kad mano bakalaurinio darbo tema serviso vadovui pasirodė aktuali. Apibendrinant pasakyčiau, jog buvo smagu: daug diskutavome, kalbėjome, gavau daug žinių ir naudingos informacijos, nors per dieną ne tiek daug ir pamatysi“, – pasakojo M.Gavėnas.

Šiuo metu baigiančio studijas Mariaus paklausėme ir apie jo ateities planus. Paaiškėjo, jog sporto instruktoriumi dirbantis Marius pirmiausia nori pabaigti universitetą.

Paklaustas, kas yra tobulas darbdavys, jis svarstė, kad „tobulas darbdavys yra tas, kuris suteikia darbuotojui pakankamai daug laisvės, taip pat pasitiki juo, nori investuoti į žmogų laiką ir energiją“.

Kokių darbuotojų reikia šiandien?

VGTU vykstančiose „Karjeros dienose“ teko ne kartą išgirsti klausimų ar svarstymų tobulo darbuotojo ar tobulo darbdavio temomis. Paprašėme aktyviai šiame renginyje dalyvavusių kompanijų atstovų iš savo patirties papasakoti, kas yra tobulas darbuotojas.

„Moller Auto“ atstovė J.Švilpauskienė tvirtino, jog „tobulas darbuotojas ir tobulas darbdavys priverčia tobulėti vienas kitą ir kartu kuria pridėtinę vertę“.

„Kiekvienas darbuotojas yra savaip tobulas – vienų savybės vienokios, kitų kitokios, tačiau kiekvienas turi savo stipriųjų pusių. Labai svarbu yra teigiamai reaguoti į grįžtamąjį ryšį, kurį suteikia vadovas, nes vadovo tikslas šiuo atveju – padėti darbuotojui tobulėti ir pasiekti tai, ko nori“, – pasakojo SEB paslaugų centro IT pagalbos departamento vadovė J.Markevičienė.

Ji pasakojo siekianti įdarbinti noriai besimokančius, prisitaikančius prie organizacijos kultūros, vertybių, jomis gyvenančius žmones. „SEB reikia įvairiausių kompetencijų darbuotojų, kurie teigiamai reaguoja į grįžtamąjį ryšį ir nori tobulinti save. Tačiau svarbiausiomis savybėmis laikau norą tobulėti, siekti tikslo, nenuleisti rankų po pirmos nesėkmės, vidinę motyvacija, skatinančią judėti į priekį“, – aiškino J.Markevičienė.

J.Švilpauskienė akcentavo mažą „Moller Auto“ darbuotojų kaitą: „Kai ieškome darbuotojų, mūsų siekiamybė – rasti šeimos narį. Dėl to stengiamės kaip įmanoma geriau pažinti kandidatą ir jį supažindinti su aplinka, darbo kultūra, darbo turiniu.“ Labiausiai vertinamų asmeninių savybių sąraše – iniciatyvumas, energija, pozityvus mąstymas, veiklumas, darbštumas.

Specialistės nuomone, jaunas profesionalas anksčiau išvardytų savybių gali įgyti ne tik universitete vykstančių paskaitų, renginių ar iniciatyvų metu, bet ir ieškodamos veiklos kitur, būdamas iniciatyvus. J.Švilpauskienė sakė, jog „jauną žmogų subrandina ir savo vertę realiau suvokti leidžia tokios patirtys, kaip savanorystė ar „parduota“ darbui vasara“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.