R.Šadžius susidoroti su VMI vadu bando ir neteisėtais būdais

Finansų ministerija ruošiasi pradėti dar vieną Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) veiklos patikrinimą. Finansų ministrui Rimantui Šadžiui niekaip neįtinka inspekcijos viršininkas Modestas Kaseliauskas. Kad jis būtų pašalintas, ieškoma ir neteisėtų būdų, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 24, 2014, 10:57 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:57 PM

Naujas VMI tikrinimas mokesčių mokėtojams kainuos nei daug, nei mažai – 314,6 tūkst. litų. Tokia suma įvertinta finansų ministro R.Šadžiaus užgaida susidoroti su VMI viršininku M.Kaseliausku.

Brangiais tikrintojais taps bendrovė „iTree Lietuva“.

Ši įmonė turės įvertinti mokesčių apskaitos informacines sistemas, tačiau pradėti užsakytų darbų verslininkams niekaip nepavyksta.

Kliūtis – slapti duomenys

Nors Finansų ministerija pasamdytą bendrovę skubino kuo greičiau atlikti patikrą, ji įstrigo, nes užsakymą atlikti turinti įmonė nesugebėjo per trumpą laiką gauti Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) leidimo, kad vykdydama darbus galėtų matyti ir mokesčių mokėtojų duomenis.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, teigiamo atsakymo vis neduodančius asmens duomenų saugotojus dėl to ėmė atakuoti net Finansų ministerijos vadovai.

Tiesa, VDAI vadovas, finansų ministro R.Šadžiaus partijos kolega socialdemokratas Algirdas Kunčinas „Lietuvos rytui“ bandė aiškinti, kad jokio spaudimo iš Finansų ministerijos nejaučia.

„Viskas vyksta normalia darbine tvarka – mes gavome jų raštišką prašymą, jis išnagrinėtas ir leidimas bus suteiktas įstatymų nustatyta tvarka“, – sakė A.Kunčinas.

Tikrinti nurodė ministras

Finansų ministerija „Lietuvos rytą“ informavo, kad patikrinti, kaip veikia VMI informacinės sistemos, nurodė ministras savo pavedimu.

Ministerija nemano, kad privačiai įmonei suteikta galimybė pamatyti ir mokesčių mokėtojų duomenis kelia kokį nors pavojų. Be to, ir pinigai skirti patikrai, pasirodo, nėra dideli.

Ieškoma sukalbamo vadovo

VMI vadovas M.Kaseliauskas šiuo metu atostogauja.

Jo vadovaujama tarnyba tvirtina esanti pasiruošusi bet kokiems ministerijos patikrinimams.

Tačiau pačioje inspekcijoje netyla kalbos, kad patikrinimo rezultatai vėl gali būti pagrindas bandyti išklibinti M.Kaseliausko kėdę.

„Lietuvos rytas“ jau rašė, kad M.Kaseliauską buvo norima pakeisti dabartine finansų ministro R.Šadžiaus patarėja, buvusia VMI vadove Violeta Latviene, kuri savo reputaciją sutepė dirbdama „Achemos“ grupėje.

Dabar į šį postą bandoma prastumti VMI viršininko pavaduotoją Vilmą Vildžiūnaitę, kuri uoliai vykdo Prezidentūros užsakymus.

Tai puikiai supranta ir finansų ministras R.Šadžius, jausdamas, kad jo likimas ministro poste priklauso būtent nuo Prezidentūros. Todėl jis nuolat ir klibina M.Kaseliauską, kuris nepaklūsta politinėms užgaidoms.

Teismui apskundė nuobaudą

Praėjusių metų pradžioje VMI vadovas buvo kaltinamas dėl prastai surenkamų mokesčių į valstybės biudžetą, tačiau po kelių mėnesių rezultatai smarkiai pagerėjo.

Nepaisant to, praėjusių metų pabaigoje R.Šadžius už šiurkštų tarnybinį nusižengimą VMI vadovui paskyrė tarnybinę nuobaudą – griežtą papeikimą.

Finansų ministerija teigia, kad tokiu būdu ji atsižvelgė į Valstybės kontrolės išvadas.

Patikrinimą atlikę kontrolieriai mano, jog VMI nebuvo sudaryti patvirtinti apskaitos registrai ir tarpinės finansinės ataskaitos, o kuriant mokesčių apskaitos informacinę sistemą testavimo rezultatai priimti iki galo neįsitikinus, kad sistema atitinka specifikacijoje ir projekte numatytus reikalavimus.

Be to, priekaištaujama, kad gyventojų pajamų mokestis tarp valstybės ir savivaldybių biudžetų ne visais atvejais paskirstytas pagal teisės aktus.

Išgirdęs šias išvadas M.Kaseliauskas savo kaltę neigė ir tvirtino, kad įstaiga dirba laikydamasi visų įstatymų.

Valstybės kontrolės išvados ir ministro skirta nuobauda buvo apskųstos teismui. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.