Aukštaitijos nacionalinis parkas iš skurdo apmokestino poilsį

Liko gera savaitė, kai į Aukštaitijos nacionalinį ir Labanoro regioninius parkus dar galima keliauti nemokamai. Nuo birželio 10 dienos lankytojams teks įsigyti bilietą, kainuojantį 3,5 lito.

Nuo birželio 1 d. kelionė po Labanoro girią taps mokama.<br>O.Posaškovos nuotr.
Nuo birželio 1 d. kelionė po Labanoro girią taps mokama.<br>O.Posaškovos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

May 30, 2014, 12:34 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:03 AM

Tokį sprendimą priėmė Aukštaitijos nacionalinio parko direkcija, gavusi Aplinkos ministerijos pritarimą. Parko vadovas Eminuelis Leškevičius tvirtino, kad toks sprendimas buvo priimtas ne iš gero gyvenimo.

Pirkdami bilietą, lankytojai mokės už Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninių parkų aikštelių, poilsiaviečių, stovyklaviečių remontą, šiukšlių išvežimą, stendų, bei lankomų objektų priežiūrą. Iki šiol tokiai priežiūrai pinigų neužtekdavo. Per mėnesį visai nacionalinio parko teritorijai tvarkyti buvo skiriama vos du tūkstančiai litų.

„Ateini iš ryto po savaitgalio, randi sulaužytus stendus, nudraskytas Europos Sąjungos emblemas, suniokotus užrašus anglų kalba. Jeigu kas atsiveža degtinės ir ją išgeria gamtoje, tai butelius čia pat ir palieka. Paprastai Joninių ar kitos visuotinės šventės mes laukiame kaip nelaimės. Nes žinome, kad vėl reikės sukti galvą, iš kur gauti pinigų suniokotų objektų remontui“, – kalbėjo E.Leškevičius.

Direktorius sakė, kad bilietus bus galima įsigyti parko teritorijoje esančiuose lankytojų centruose, muziejuose, kaimo turizmo sodybose. Bilietus bus galima įsigyti pas parko teritorijoje dirbančius pareigūnus.

„Kol kas viliamės, kad dauguma mūsų lankytojų bus sąmoningi ir patys, specialiai neraginti nusipirks bilietus. Jeigu kuris neturės, nebausime, bet pasiūlysime nusipirkti. Kol kas neturime tiek darbuotojų, kad galėtume kontroliuoti visus parko lankytojus. Tačiau ateityje planuojame griežtinti reikalavimą pirkti bilietą“, – sakė E.Leškevičius.

Bilietas atrodys kaip lankstinukas. Jame bus pateikta ir šiek tiek informacijos apie Aukštaitijos nacionalinį ir Labanoro regioninius parkus, išspausdinta jų schema. 3,5 lito sumokėjęs poilsiautojas gautu bilietu galės naudotis penkias dienas. Po to pirkti dar vieną bilietą.

Kas privalės pirkti bilietą, o kam tą daryti bus nebūtina? Pirmiausia bilietai skirti tiems, kurie naudosis parko infrastruktūra – poilsiautojams. Parko teritorijoje gyvenantiems, jų svečiams, bei trumpai pro šalį važiuojantiems mokėti nereikės. Grybautojams, žvejams ir medžiotojams, jeigu jie deklaravę gyvenamąją vietą ar turi turto parko, ar su parku besiribojančiose teritorijose, taip pat nereikės pirkti bilieto. Tačiau atvykusieji iš kitų Lietuvos vietų pažvejoti, grybauti ar medžioti, laikomi parko lankytojais, kuriems reikės įsigyti bilietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.